Skandale i perspektiv i Danmark angående anskaffelse av ATMOS-våpen fra israelske Elbit Systems

I begynnelsen av mars måned, det danske forsvarsdepartementet kunngjorde at det hadde valgt ATMOS pistolbilmontert artillerisystem, designet og produsert av det israelske Elbit-systemet, for å erstatte de 18 CAESAR 8×8-kanonene som opprinnelig ble anskaffet fra Frankrike, og raskt levert til Kiev for å støtte forsvarsinnsatsen mot russisk aggresjon.

I den danske pressemeldingen var beslutningen om å henvende seg til det israelske systemet for å bevæpne en artilleribataljon av den danske hæren basert på mer konkurransedyktige økonomiske forhold og en leveringsplan fra den israelske industrimannen, i møte med tilbud fra dens europeiske konkurrenter, den franske Nexter med Caesar 8×8, og den svenske Bofors med Archer.

Men det ser ut til at andre faktorer spilte inn i denne beslutningen, langt mindre objektive. Det er det i alle fall hva den danske politiske nyhetssiden Altinget sier, i en artikkel publisert 16. juni. Ifølge ham ville hele konkurransen ledet kraftig av forsvarsministeren og visestatsministeren i landet, Jakob Ellemann-Jensen, ha vært med en åpenbar skjevhet for å favorisere det israelske tilbudet.

Caesar 8x8 var hovedkonkurrenten til Atmos-kanonene i Danmark
København beordret den israelske Atmos etter å ha tatt beslutningen om å overføre sine 18 Caesar 8×8 nylig anskaffet til Ukraina. Vi kunne kanskje trodd at den franske industrimannen Nexter ville ha hatt et konkurransefortrinn i den nye konkurransen, det danske militæret er allerede trent i implementeringen av disse systemene.

I sin undersøkelse baserte det danske nettstedet seg på en rekke dokumenter, e-poster og notater, noen ganger konfidensielle, samt på intervjuer med interessentene i denne beslutningen. I følge disse dokumentene presenterte den danske viseministeren en partisk og til og med tidvis forvrengt visjon for danske parlamentarikere, for å fremme utvelgelsen av Atmos.

Dessuten ville det kunstig ha skapt et nødfenomen for å få parlamentarikere til å forhaste avgjørelsen, men også for å frata konkurrenter fra Atmos-systemet muligheten til å svare riktig på forventningene uttrykt av den danske hæren.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Russisk-ukrainsk konflikt | Bygging av pansrede kjøretøy

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler