Neuron, Aarok, Patroller, Larinae, Eurodrone: I 2030 vil Frankrike være i hjertet av det militære dronemarkedet

I nesten tre tiår har en rekke forsvarsobservatører, men også militære og politiske skikkelser, beklaget europeisk passivitet innen militære droner, noe som har tvunget hærene på det gamle kontinentet til å skaffe seg hyllevareløsninger over Atlanterhavet, men også i Israel.

Situasjonen var slik at i dag implementerer åtte av de viktigste europeiske hærene (Tyskland, Belgia, Spania, Frankrike, Hellas, Italia, Nederland og Storbritannia) eller vil implementere de amerikanske MANN-dronene fra MQ-9 Reaper-familien, mens flere andre land, inkludert Finland og Polen, vurderer å gjøre det.

Et første svar dukket opp på midten av 2000-tallet gjennom et fransk-britisk initiativ som fødte kampdronedemonstrantene Neuron fra Dassault og Taranis fra British Aerospace, for det som skulle bli FCAS-programmet som endelig ble forlatt av London etter Brexit i 2017 I 2015, et nytt initiativ som samler Tyskland, Spania, Frankrike og Italia ble født for å designe en europeisk MALE (Medium Altitude Long Endurance) drone, Eurodrone RAPS.

Eurodrone på flukt e1600272979371 Kampdroner | Forsvarsanalyse | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Mye rimeligere enn forventet, Eurodrone RPAS tilbyr svært avansert nyttelast og utholdenhetsytelse, noe som gjør den til et troverdig alternativ til high-end amerikanske MALE- og HALE-droner i Europa og andre steder.

Imidlertid er det kortsiktige tilbudet i Europa innen militære droner fortsatt svært begrenset i dag, utenom taktiske modeller som Safran's Patroller. Men det ser ut til at ting vil endre seg raskt i årene som kommer. Og på dette området er det helt klart Frankrike som går foran i å posisjonere seg som en global og sentral aktør i det europeiske tilbudet når det gjelder kampdroner.

I flere uker blir faktisk kunngjøringer på dette feltet mangedoblet, enten det er i sammenheng med avstemningen om militærprogrammeringsloven 2024-2030, men også rundt Paris Air Show som arrangeres fra 19. til 25. juni.

Patruller Drone Combat Drones | Forsvarsanalyse | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger
Hellas har forpliktet seg til å anskaffe 4 Patroller taktiske droner og 3 kontrollstasjoner som skal leveres innen 2025, for å erstatte Sperwer-dronene fra Sagem som ble brukt til da

Forsvarsdepartementet har således tatt inn flere endringer som gjelder programmet i Militær programmeringslov. Rafale F5 for å bringe den til modenhet i 2030, men fremfor alt for å støtte den med utformingen aven Loyal Wingman-type kampdrone inspirert av Neuron-demonstratoren. Dette er faktisk den første kunngjøringen av denne typen i Europa, selv om Storbritannia en tid hadde presentert et program som gikk i samme retning, før det gikk tilbake.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Combat Drones | Forsvarsanalyse | Forsvarskontrakter og anbudsutlysninger

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler