USA ønsker å forfølge utviklingen av et marinekryssermissil med kjernefysisk kapasitet

Hvis den cubanske missilkrisen i 1962 i opinionen representerer den paroksysmale toppen av den kalde krigen, mener mange spesialister at den ble nådd i 1983, under Euromissil-krisen der styrkene til NATO og Warszawapakten har vært på randen. atomkonfrontasjon i nesten 2 år.

Denne krisen førte til undertegningen av mellomdistanse atomstyrker eller INF-avtalen i 1988, som forbød USA og Sovjetunionen å utplassere, eie eller designe ballistiske våpen med en rekkevidde på 500 til 5.500 km, samt land- lanserte kryssermissiler, som aktivt bidro til å redusere spenningen mellom de to blokkene.

Imidlertid, i 5-årsintervallet mellom 1983 og 1988, multipliserte vestlendinger og sovjeter utviklingen av atom-kompatible løsninger for å utvide deres arsenal, men også deres responsevner mot motstanderen, i et spesielt raskt våpenkappløp og dynamisk.

Det var på dette tidspunktet det franske Medium Range Air-Ground Missile eller ASMP ble designet, et supersonisk kryssermissil designet for å trenge gjennom motstanderens luftvernforsvar og bære et 81 kt TN100 atomstridshode over 300 km. Den vil bli tatt i bruk i 1986 ombord på Mirage IV og deretter Mirage 2000N til de strategiske luftstyrkene.

Agm 129 acm atomvåpen | USA | Flash-forsvar
I henhold til SORT-traktaten fra 2002 trakk det amerikanske luftvåpenet alle sine AGM-129 stealth cruisemissiler ut av tjeneste mellom 2008 og 2012, og etterlot amerikanske strategiske bombefly med bare 500 AGM-86 kryssermissiler for å utføre stand-off atomangrep

Over Atlanterhavet påtok det amerikanske flyvåpenet utviklingen av AGM-129 ACM stealth cruisemissil, ment å støtte AGM-86 ALCM i tjeneste i 10 år om bord på B-52H Stratoforteress, mens den amerikanske marinen ble tatt i bruk i 1983 BGM-109A Tomahawk kryssermissil, begge bevæpnet med et W80 kjernefysisk stridshode fra 5 til 150 kt.

Siden slutten av den kalde krigen og frem til tidlig på 2010-tallet har USA (som Russland) redusert sitt atomvåpenarsenal betraktelig, og har gått så langt som å trekke seg ut av bruk av visse avanserte ammunisjoner som AGM-129 for å respektere bilaterale forpliktelser.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Atomvåpen | USA | Flash-forsvar

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler