Østerrike og Sveits ønsker å bli med i det tyske antiluftverninitiativet European Sky Shield

European Sky Shield-initiativet, avduket av Olaf Scholz i august 2022 under en tale ved Universitetet i Praha, har som mål å slå sammen antiluftfartøy og antiballistisk forsvarsressursene og informasjonen til alle medlemmene, for å styrke deres reaksjonsevne i møte med disse truslene, som har blitt brakt tilbake til forkant av bekymringene siden begynnelsen av krig i Ukraina.

Dette tiltrakk seg umiddelbart et stort antall europeiske land. Foruten Tyskland ble 14 andre europeiske land med på initiativet så snart det ble lansert: Belgia, Bulgaria, Estland, Finland, Ungarn, Latvia, Litauen, Norge, Nederland, Tsjekkia, Romania, Storbritannia, Slovakia og Slovenia.

Imidlertid var to av nøkkelaktørene innen luftvernkapasiteter i Europa, Frankrike og Italia, opphavsmennene til SAMP/T Mamba-systemet og Aster-familien av luftvernmissiler, fraværende på denne listen.

Faktisk hadde Berlin bygget dette programmet på grunnlag av 3 komplementære systemer: IRIS-T SLM med kort og middels rekkevidde av tysk opprinnelse, American Patriot PAC med middels og lang rekkevidde og utstyrt med antiballistiske evner på kort rekkevidde, som samt det israelske Arrow 3-systemet for ekso-atmosfærisk avlytting.

det fransk-italienske SAMP/T Mamba-systemet vil ha sin plass innenfor European Sky Shield som et europeisk alternativ til den amerikanske Patriot PAC3
det fransk-italienske SAMP/T Mamba-systemet er et europeisk alternativ til den amerikanske Patriot PAC3

Selvfølgelig, for Paris og Roma, utelukkelse av Mamba, og mer generelt av andre europeiske systemer, som det svært kortdistanse Mistral-missilet, eller kortdistanse MICA VL, representerte en kraftig frastøtende og på en måte et svik mot innsatsen mot europeisk strategisk autonomi, favoriserer amerikanske og israelske systemer mens det finnes europeiske alternativer.

Men denne holdningen, samt forbeholdene man kan ha med hensyn til nytten av Arrow 3-systemet i denne enheten mens Russland ikke har vektorer innenfor rekkevidde av det israelske systemet som er optimalisert for å motvirke iranske missiler, ser det ikke ut til å fraråde andre europeiske land fra å slutte seg til dette initiativet, inkludert noen alliansefrie.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvernforsvar | Tyskland | Militære allianser

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler