Tyskland vs India: Bør Frankrike revidere sin forsvarsindustrielle samarbeidsdoktrine?

Kort tid etter hans tiltredelse til Élysée i 2017, forpliktet president Emmanuel Macron seg til å gi substans til et av hovedmålene for sin internasjonale og europeiske handling, ved å bli enig med Tysklands kansler Angela Merkel om å gjøre det fransk-tyske ekteparet til omdreiningspunktet for fremveksten av et Forsvarets Europa.

For å oppnå dette kunngjorde de to statsoverhodene ambisiøst industrielt samarbeid gjennom lanseringen av 5 store fransk-tyske industriforsvarsprogrammer: den nye generasjonen FCAS kampfly som skal erstatte innen 2040 Rafale fransk og Typhoon tyskere,den nye generasjonen kampvogn MGCS å erstatte Leclerc og Leopard 2; CIFS langtrekkende artilleriprogram for erstatning av Caesar og Pzh2000 samt LRU for Hæren og Bundeswehr, MAWS patruljefly for erstatning av Atlantique 2 og Orion P-3C samt Tiger III-programmet og dets anti-tank missil langdistanse, for å modernisere flåten av Tiger-kamphelikoptre og erstatte Hellfire- og Spike-missilene som brukes i dag.

Disse programmene ble lansert da spenningene mellom Angela Merkel og Donald Trump var på sitt høydepunkt, og disse programmene ble raskt oppløst da Berlin og Washington myknet opp sine posisjoner, og enda mer etter ankomsten til Joe Biden i Det hvite hus.

P8 Poseidon Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Kunngjøringen om anskaffelsen av P8A Poseidon fra Patrouille Maritime for å erstatte P-3C Orion fra Luftwaffe, lød dødsstøtet for MAWS-programmet, selv om Berlin nekter for det.

Dette er hvordan suksessivt, Tiger III-helikopteret og dets missil, CIFS-artillerisystemet og MAWS maritime patruljefly ble, om ikke strengt forlatt, Berlin som aldri hadde åpenlyst voldgift over sine undersåtter, i alle fall glemt før Paris forpliktet seg til å utvikle disse evnene på en annen måte, i møte med operasjonelt press og truende tidsfrister.

Etter å ha kommet nær en eksplosjon under flygingen rundt spenningene mellom Dassault og Airbus DS over piloteringen av den første søylen i FCAS-programmet, utformingen av selve NGF-kampflyet, endte det opp med å bli tatt ut av sporet, nylig, å lansere designfasen av prototypen, ved hjelp av fast og bestemt intervensjon fra de franske, tyske og spanske ministrene, men ikke uten betydelig forsinkelse etter å ha ført Frankrike til å lansere et program Rafale F5 mye mer ambisiøs og derfor i stand til å gi midlertidig arbeid både i det operasjonelle og kommersielle feltet.

Når det gjelder MGCS-programmet, står det i dag stille, spesielt etter at Berlin påtvunget integreringen av Rheinmetall i 2019, og destabiliserte den innledende balanserte industrielle delingen mellom franske Nexter og tyske KMW, for mulighet samlet i KNDS joint venture.

I tillegg står den nå overfor gjenopptakelsen av den globale etterspørselen etter tunge stridsvogner etter krigen i Ukraina, noe som fører til en dyp rekonfigurasjon av markedet og derfor betydelige endringer i tidsplaner som potensielt er svært fordelaktige for tysk industri. , men katastrofal for industrien og den franske hærer.

ved kmw leopard 2a7 med troféaper på natodagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Omveltningen i markedet for tunge tanker etter krigen i Ukraina har satt den Leopard 2 i sin nye A8-versjon i forkant, noe som førte til en utsettelse av MGCS-programmet

Med dette bildet allerede i stor grad i gang angående den mulige byggingen av forsvars-Europa på grunnlag av det fransk-tyske ekteparet, kunngjorde den nye kansleren Olaf Scholz, i slutten av august 2022, lanseringen av European Sky Shield-initiativet, rettet mot å slå sammen og organisere midlene for deteksjon og engasjement fra europeiske land innen anti-fly- og anti-missilkrigføring.

Hvis 14 europeiske land ble med på initiativet ved lanseringen, deltar ikke Frankrike, uten at vi egentlig vet om dette er et avslag fra Paris eller et tysk initiativ som frivillig har ekskludert Frankrike og spesielt dets industrielle løsninger på dette området.

Faktisk er det klart at målene som er målsatt i 2017 ikke lenger er relevante, mens ingen er i stand til å forutsi om MGCS og til og med FCAS faktisk vil nå slutten. Men vanskelighetene Paris har møtt med Tyskland de siste årene er ikke spesifikke for dette landet, langt ifra.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler