RT Erdogan somler i månedsvis over Sveriges NATO-medlemskap

Til alles overraskelse ga den nylig gjenvalgte tyrkiske presidenten RT Erdogan ved starten av NATO-toppmøtet i Vilnius sin samtykke til Sveriges medlemskap i NATO, etter et møte med sin motpart svenske Ulf Kristersson under regi av generalsekretæren i Allianse, Jens Stoltenberg.

Til stor lettelse for de allierte har den tyrkiske nasjonalistlederen faktisk erklært at han ikke lenger motsetter seg det, slik han har gjort i mer enn ett år nå, og at han vil oversende parlamentet forespørselen om medlemskap for å få ratifisering av medlemskap, som krever enstemmig samtykke fra alle NATO-medlemmene for å bli godkjent.

På den offentlige scenen er denne endringen i holdningen til den tyrkiske presidenten bare knyttet til en direkte avtale med Stockholm, hvor svenske myndigheter forplikter seg til å støtte prosessen med tilnærming og Tyrkias tiltredelse til EU. Avslutt derfor de blokkerende spørsmålene hittil angående de kurdiske lederne som har søkt tilflukt i landet, hvis utlevering Ankara krevde å gi sin blankosjekk.

I kulissene ser det imidlertid ut til at RT Erdogans krav rundt denne autorisasjonen har vært mye større enn vist. Selv om Joe Biden og den amerikanske administrasjonen forsikret at de to emnene på ingen måte er knyttet sammen, kunngjorde de bare timer etter den tyrkisk-svenske kunngjøringen innenfor rammen av Vilnius-toppmøtet at de ville støtte den tyrkiske anmodningen om anskaffelse av nye F-16V jagerfly og sett for å konvertere deler av sin F-16 Block 50/52 til denne standarden.

F16V 1 skalert 1 USA | Militære allianser | Jagerfly
Ankara ønsker å anskaffe 40 F-16Vs samt 80 oppgraderingssett for å bringe deler av flåten til denne standarden.

Andre ekkoer, med lavere støy, viser til visse forsikringer gitt av europeiske nasjoner og EU om en normalisering av forholdet til Ankara, selv om den tyrkiske økonomien i dag er rammet med inflasjon som galopperer nær 40 % over ett år i juni 2023, og arbeidsledighet fortsatt høy, spesielt blant unge.

Men åpenbart er det ingen tillit på noen av sidene av forpliktelsene, åpent eller uoffisielt. Det er sant at når det gjelder flere av dem, engasjerer statsoverhodets ord bare ham, og er bare gyldig hvis det bekreftes av en avstemning fra den lovgivende.

Dette er spesielt tilfellet med salget av F-16V-ene til det tyrkiske luftvåpenet, lenge etterlengtet av Ankara, men blokkert i flere år, ikke av Det hvite hus, som er ganske gunstig for emnet, men av den amerikanske kongressen, mye mer hevngjerrig overfor tyrkiske myndigheter.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 USA | Militære allianser | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler