Polens ORKA-ubåtprogram avduket og åpnet for konkurranse utenfor Europa

Etter flere år med diskusjoner og tilbakeslag ble ORKA-programmet for å gjenopprette en ubåtkapasitet til den polske marinen relansert i slutten av mai 2023. Mandag 17. juli, den allestedsnærværende Den polske forsvarsministeren Mariusz Błaszczak kunngjorde starten på konsultasjoner om dette emnet og presenterte omrisset av spesifikasjonene som de utvalgte industrimennene vil måtte svare på.

Dermed må de nye skipene til den polske marinen ha en autonomi til sjøs på 30 dager, en dykkekapasitet under 200 meter, og ytelse når det gjelder hastighet som er kompatibel med havbruk. De vil måtte utstyres, i tillegg til de tradisjonelle torpedoer og marineminer, med antiskipsmissiler med mediumskifte, samt kryssermissiler for å slå mot land, som også kan skytes opp fra nedsenking.

For deres selvforsvar må ubåter kunne bruke overflate-til-luft ammunisjon som er i stand til å eliminere et fly, en drone eller et helikopter som opererer i lav høyde, samt hard-kill og soft-kill anti-torpedosystemer. Til slutt må fartøyene kunne utplassere spesialstyrker, spesielt gjennom sammenkoblede undervannsfarkoster, og kontrollere droner for å utvide deres deteksjonsevne og ytelse, som vil bli anskaffet sammen med nedsenkbare fartøyer.

Evnen til å distribuere middels skiftende antiskip- og kryssermissiler er et av Warszawas nøkkelkrav for ORKA-programmet
Evnen til å implementere middels skiftende antiskip- og kryssermissiler er et av Warszawas nøkkelkrav for ORKA-programmet

Hvis fremdriftsmåten ikke er definert av spesifikasjonene, er alle polske eksperter enige om å utelukke muligheten for at Warszawa kan vende seg til atomangrepsubåter for ORKA-programmet, en kapasitet som anses både altfor dyr og kompleks, og fremfor alt uegnet for bruk i Østersjøen, hvor det er sant at de amerikanske, britiske, franske og til og med russiske SSN-ene unngår å våge seg, da det ville begrense deres egne eiendeler.

Hvis kunngjøringene fra Mr. Błaszczak fremfor alt er ment å gi den spesialiserte pressen til ettertanke, ved å smigre den forventede operasjonelle fantasien, er størrelseskravene svært begrensede, noe som burde tillate mange produsenter å delta i konkurransen, langt utover 3 europeiske marinegrupper Kockums, Naval Group og TKMS, som har jobbet med temaet siden 2016.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtflåte | Air Independent Propulsion AIP | Militær marinekonstruksjon

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler