Det amerikanske senatet suspenderer levering av F-16V-er til Tyrkia, noe som truer Sveriges NATO-medlemskap

Mot råd fra Det hvite hus har det amerikanske senatet suspendert leveringen av nye F-16V jagerfly til Tyrkia, selv om det betyr å true svensk medlemskap i NATO.

Kunngjøringen av en avtale mellom Tyrkia og Sverige om sistnevntes tiltredelse til NATO, på sidelinjen av Vilnius-toppmøtet, ble mottatt svært positivt av alle vestlige kansellier. Oppmerksomme observatører av denne filen visste imidlertid at mange hindringer fortsatt kunne dukke opp før Stockholm kunne slutte seg til Atlanterhavsalliansen.

Den omgivende entusiasmen ble raskt dempet av kunngjøringen, knapt noen timer etter den forrige, av president RT Erdogan, ifølge hvilken søknaden om medlemskap vil ikke bli overført til det tyrkiske parlamentet før parlamentarisk gjenopptakelse, altså i oktober.

Denne tidsplanen gir rikelig med tid for landets myndigheter til å forhandle om den forventede kompensasjonen for denne endringen i posisjon, enten det er overfor USA eller europeerne, og fremfor alt til å revurdere forpliktelsen som er gitt dersom kravene til Ankara ikke ble oppfylt. .

Selv om Biden-administrasjonen hadde spesifisert at de to emnene på ingen måte var knyttet sammen, hadde den på sin side kunngjort at den ville støtte salget av 40 F-16V jagerfly samt 80 sett som tillater utviklingen av like mange fly til denne standarden, til det tyrkiske luftvåpenet, for et estimert beløp på rundt 20 milliarder dollar, ammunisjon og reservedeler inkludert.

F-16V Block 70/72 er den mest moderne versjonen av Lockheed-Martins enmotors jagerfly. Spesielt har den en AESA AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) radar.
F-16V Block 70/72 er den mest moderne versjonen av Lockheed-Martins enmotors jagerfly. Spesielt har den en AESA-radar AN/APG-83 Skalerbar Agile Beam Radar (SABR)

Faktum er at over Atlanterhavet er det kongressen, og mer spesielt Senatet, som har siste ord med hensyn til autorisasjoner for eksport av militært utstyr, og ikke den utøvende makten som i Frankrike. Og flere medlemmer av det amerikanske senatet har tidligere vist seg å være mer enn forsiktiges om interessen for Washington for å levere disse enhetene til Ankara.

Siden Tyrkias utkastelse fra F-35-programmet, og kanselleringen av ordren på 100 fly plassert av landets myndigheter, har det tyrkiske luftvåpenet slitt med å modernisere seg, spesielt siden på grunn av hærenes handlinger i Syria, men også i Egeerhavet, Libya og Kaukasus, andre mer omfattende sanksjoner har blitt innført av Senatet de siste årene.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Türkiye | Militære allianser | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler