Eksporten av russisk forsvarsindustri stuper

På slutten av forrige tiår, i 2019 og 2020, ble eksporten av den russiske forsvarsindustrien nådde i gjennomsnitt 15 milliarder dollar per år. De representerte da en viktig kilde til utenlandsk valuta for det føderale budsjettet, og den første eksporterende industrielle aktiviteten i landet.

For å støtte denne eksporten, stoler russiske selskaper i økende grad på Army-messen, som arrangeres i nærheten av Moskva hvert år, og hvis publikum har vokst betraktelig de siste årene.

70 % nedgang i eksporten av russisk forsvarsindustri på Army-2023-showet

Dermed tillot 2021-utgaven av showet produsenter å signere mer enn 2 milliarder dollar i eksportkontrakter, men også å presentere med stor fanfare visse nye programmer, som f.eks Su-75 Checkmate lett jagerfly.

sjakkmatt Su7510 Våpeneksport | Forsvarsanalyse | Underleverandørkjede for forsvarsindustri
Su-75 lett jagerfly var stjernen i Army-2021-showet

De siste to årene har imidlertid russisk militæreksport vært i fritt fall, noe som fremgår av kunngjøringen av Rosoboronexport på slutten av Army-2023-utstillingen. Faktisk, i løpet av denne utgaven som tar sikte på å relansere dynamikken i russisk militæreksport, ordreinngangen nådde bare 600 millioner dollar, 70 % mindre enn i 2021.

Flere grunner forklarer denne nedstigningen til helvete for russisk eksport på dette feltet, hvis begynnelse kan finnes fra 2019, mellom konsekvensene av krigen i Ukraina og den amerikanske CAATSA-lovgivningen,

Den militære kampanjen startet 24. februar 2022 av de russiske hærene mot Ukraina, som i utgangspunktet skulle vare bare noen få dager, eller til og med noen uker, har faktisk hatt stor innflytelse på denne situasjonen.

Konsekvensene av krigen i Ukraina på russisk forsvarseksport

For det første tvang stagnasjonen av konflikten og de betydelige tapene, i menn og utstyr, registrert av de russiske hærene, russisk industri til å konsentrere sin produksjon for å regenerere russiske midler, og ofre eksportkontrakter for dette.

Som sådan har flere leveringskontrakter blitt suspendert, inkludert med hensyn til visse tradisjonelle og strategiske kunder av den russiske forsvarsindustrien, som India, Algerie eller Vietnam. Som et resultat har til og med lojale kunder gått bort fra tilbud i denne bransjen, som vist ved utkastelse av russiske tilbud fra mange konkurranser, spesielt i India, til fordel for vestlig utstyr.

T80 Mud Arms Eksport | Forsvarsanalyse | Underleverandørkjede for forsvarsindustri
Russisk utstyr viste ikke utmerkede evner ved starten av konflikten mot Ukraina

Ytelsen til de russiske væpnede styrkene i Ukraina, spesielt i starten av konflikten, påvirket sannsynligvis disse kundenes motvilje mot russiskprodusert militærutstyr. Dette er spesielt følsomt innen artillerisystemer, åpenbart utklasset av deres vestlige ekvivalenter, pansrede kjøretøy eller bakke-til-luft-systemer.

Derfor viste mange våpensystemer som hittil hadde hatt et flatterende rykte, som S-400 eller Pantsir S luftvernsystemer, T-90M-tanken eller Su-34 jagerbombefly, åpenbare begrensninger under denne konflikten. Uten å kunne kvantifiseres effektivt, er det sannsynlig at bildet av russisk militærutstyr på den internasjonale scenen vil ha blitt permanent tilsmusset i Ukraina.

Fremveksten av CAATSA-lovgivning

I 2017 vedtok den amerikanske kongressen Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, forkortet CAATSA, undertegnet 2. august 2017 av president Trump. Dette tillot den amerikanske utøveren og kongressen å sanksjonere stater som enkeltpersoner og selskaper for å ha anskaffet visst strategisk utstyr fra motstandere av USA, som Nord-Korea, Iran og Russland.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Våpeneksport | Forsvarsanalyse | Underleverandørkjede for forsvarsindustri

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler