Sverige ønsker å bygge CV90-infanterikampvognen i Ukraina

Av alle de pansrede beltekjøretøyene som ble sendt av Vesten til Ukraina, er det svenske BAE Systems Hägglunds CV90 infanterikampkjøretøy sannsynligvis det som har imponert mest det ukrainske militæret med sine prestasjoner og kampegenskaper.

Godt beskyttet, drevet av en kraftig V8 turbo dieselmotor, og bevæpnet med en 40 mm autokanon, viste den seg å være både mobil, robust og dødelig i hendene på de ukrainske soldatene som implementerte den i 33ᵉ og 47ᵉ brigadene, og klart utklasser den Russiske modeller som er motstandere av det.

Svensk støtte til Kiev

I tillegg er Sverige i likhet med Danmark eller Nederland et av de vesteuropeiske landene med husket mest aktivt den ukrainske forsvarsinnsatsen siden starten av konflikten, i forhold til eget BNP.

Således har det skandinaviske riket til dags dato overført til de ukrainske hærene rundt ti Strv 122 tunge stridsvogner (Leopard 2A5), 8 155 mm artillerisystemer på Archer-hjul, og mer enn femti CV9040C infanterikampvogner, samt et stort antall ammunisjon, lette eller spesialiserte kjøretøy, bakke-luft eller anti-tank.

CV90 infanteri kampvogn har vist seg å være svært effektiv i Ukraina
CV90 infanteri kampbilen har vist seg å være svært effektiv i Ukraina

Husk at til sammenligning tilsvarer det svenske BNP på 650 milliarder euro en fjerdedel av det franske BNP eller en sjettedel av Tysklands, for en befolkning på bare 10,5 millioner innbyggere. Dette sier mye om Stockholms engasjement i Kiev.

Ting kan fortsatt endre seg. Allerede for noen dager siden lekket informasjon om mulig anskaffelse av JAS 39 Gripen jagerfly av det ukrainske luftforsvaret.

Produser CV90 Infantry Fighting Vehicle i Ukraina

I går var det Sveriges statsminister Ulf Kristerssons tur til å åpne en dør, med henvisning til «intensiveringen av samarbeidet mellom de to landene rundt plattformen», med henvisning til CV90. Denne uttalelsen fulgte etter en annen, denne gangen, av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky, 20. august, om mulig bygging av CV90-er direkte på ukrainsk jord.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense-logo 93x93 2 kampkjøretøy for infanteri | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler