Kan Italia redde det fransk-tyske neste generasjons tankprogrammet MGCS? 2/2

Som diskutert i den første delen av denne artikkelenMGCS-programmets fremtid, selv om den er solid og balansert ved lanseringen, har forverret seg betraktelig de siste årene, under den kombinerte handlingen av den destabiliserende ankomsten av Rheinmetall pålagt av Forbundsdagen i 2019, og den fornyede etterspørselsverdenen når det gjelder tunge stridsvogner i forbindelse med krigen i Ukraina.

Etter et mislykket forsøk i juli av ministeren for de væpnede styrker Sébastien Lecornu med sikte på å gjengi, sammen med sin tyske kollega Boris Pistorius, tilnærmingen som gjorde det mulig å fjerne blokkeringen av situasjonen rundt FCAS-programmet, ser det ut til at Paris nå har endret melodi.

En effet, ifølge nettstedet latribune.frFrankrike ønsker nå å påtvinge Italias tilslutning til MGCS-programmet, med mål, i det minste i tale, å rebalansere det, og derfor til slutt, å konsolidere og redde det.

Hvordan, og hvorfor, ville ankomsten av Italia innenfor MGCS-programmet være så effektiv, når Paris og Berlin allerede ikke kan bli enige om emnet? Som vi vil se, er strategien avslørt av Tribune basert på flere spaker, og på flere mer eller mindre sammenvevde nivåer.

Hvordan kan Italia redde MGCS-programmet?

Ankomsten av Italia innenfor det fransk-tyske programmet minner om en nylig identisk dynamikk, da Frankrike klarte å overbevise London om ååpne døren i Roma angående FMAN/FMC-programmet Fremtidens fransk-britiske kryssermissil og antiskipsmissil.

Det er faktisk mange likheter mellom disse to situasjonene. Som med MGCS, var FMAN/FMC-programmet en del av et større bilateralt forsvarsinitiativ, i dette tilfellet Lancaster-house-avtalene signert av Frankrike og Storbritannia i 2010.

I likhet med MGCS var det fransk-britiske FMAN/FMC-programmet på vent. Ankomsten av Italia, annonsert i juni i fjor, skulle gjøre det mulig å relansere det på et effektivt grunnlag.
I likhet med MGCS var det fransk-britiske FMAN/FMC-programmet på vent. Ankomsten av Italia, annonsert i juni i fjor, skulle gjøre det mulig å relansere det på et effektivt grunnlag.

Som nå er tilfellet med det fransk-tyske initiativet fra 2017, har flere programmer som omfattes av disse avtalene gradvis blitt forlatt. Dette var spesielt tilfellet for FCAS-programmet, som skulle la Frankrike og Storbritannia i fellesskap utvikle en Loyal Wingman-type kampdrone innen 2030.

Til slutt, som med MGCS-programmet, hadde FMAN/FMC-programmet stått stille i flere måneder, og til og med flere år, på grunn av uenigheter mellom de to landene angående teknologiene som ble brukt, de ønskede ytelsene og tidsplanen.

Ankomsten av Italia, som allerede er en partner av Frankrike i Eurosam-programmet som fødte Aster-familien av missiler, ble annonsert i juni i fjor, igjen etter en fransk invitasjon. Dens formål var å konsolidere programmet, men også å balansere det på nytt, og dermed gjøre det mulig å oppnå de voldgiftene som er nødvendige for videreføringen.

Åpenbart ble Paris inspirert av denne dynamikken, som av den som ble funnet de siste månedene med Roma når det gjelder forsvarssamarbeid, for å prøve å få MGCS-programmet ut av sporet det har befunnet seg i for lenge, peker på å true fremtiden av tunge stridsvogner innen Hæren i årene som kommer.

En fransk-italiensk koalisjon opp ned i programmets nyere historie

Imidlertid ville dette være en dyp holdningsendring fra Frankrikes side. Faktisk har Frankrike til nå vært hovedhindringen for å åpne opp MGCS-programmet for andre europeiske partnere.

challenger 3 e1624635380169 Bygging av pansrede kjøretøy | Tyskland | Forsvarsanalyse
Den britiske Challenger III vil være basert på en rekke tyske komponenter, inkludert 120 mm Rh-120 kanonen fra Rheinmetall som også utstyrer Leopard 2

Allerede i 2021, London hadde gjort kjent sin interesse for dette programmet, og Berlin sin vilje til å åpne seg for andre deltakere i nær fremtid. Noen måneder senere, i april 2022, tok Tyskland til og med ledelsen på dette området, og kunngjorde at de ønsket å raskt åpne MGCS-programmet for visse europeiske partnere som Polen, Norge, Storbritannia og Italia !

På den tiden, for ikke så lenge siden, var det Frankrike som motsatte seg denne utviklingen. Ifølge Paris kunne åpningen av MGCS-programmet først vurderes når studiefasen var fullført, de teknologiske beslutningene var tatt og den industrielle banen var perfekt definert.

I denne sammenhengen kunne man inntil nylig tenke at anskaffelsen av 125 stridsvogner Leopard 2A8 ved Roma, kan være muligheten for Berlin til å prøve å overbevise Paris om å endre holdning om dette emnet. Det motsatte ble da ikke engang vurdert.

Faktisk virker kunngjøringen, formidlet av Tribune, om det franske ønsket om å "påtvinge" Romas tiltredelse på Berlin, mildt sagt paradoksalt, til og med provoserende fra et visst synspunkt for Tyskland, og viser i det minste, et dyptgripende paradigmeskifte fra Paris side om dette emnet.

Spor maktforhold i programmet

Hovedmålet med Paris, eller i det minste det som fremsettes som sådan i artikkelen i Tribune, er å redefinere maktbalansen i MGCS-programmet. Som vi så i den første delen av artikkelen, destabiliserte ankomsten av Rheinmetall, etterspurt av Berlin i 2019, den industrielle og teknologiske balansen i programmet.

rheinmetall panther kf51 hovedstridsvogn 1 Panservognkonstruksjon | Tyskland | Forsvarsanalyse
Ankomsten av Italia vil gjøre det mulig å utvanne Rheinmetalls plagsomme kraft innenfor MGCS-programmet

Ankomsten av Italia og Leonardo i programmet ville derfor være en mulighet til å revurdere de industrielle skillene mellom de tre nasjonene og de fire store industrimennene, og dermed, kan vi håpe, få slutt på de sterile motsetningene mellom Nexter og Rheinmetall.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Bygging av pansrede kjøretøy | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler