Vil Italia redde det fransk-tyske neste generasjons tankprogrammet MGCS? 1/2

Frankrike kan prøve å integrere Italia i MGCS-programmet, ifølge nettstedet latribune.fr. For Paris ser denne avgjørelsen ut til å redde det fransk-tyske programmet, i dag truet fra alle sider, spesielt av en tysk industri som gjenoppliver sine tidligere suksesser på eksportmarkedet.

Starten på skoleåret 2023 vil sannsynligvis bli begivenhetsrik, for å si det mildt, for produsenter i den franske forsvarsindustrielle og teknologiske basen. Mens den militære programmeringsloven 2024-2030 ble vedtatt av Stortinget rett før sommerferien, vil det faktisk være nødvendig for Forsvarsdepartementet å starte forhandlinger for å gi innhold til ambisjonene som er utviklet av det, som spår en økning i Forsvarets budsjett på nærmere 30 % de neste sju årene.

Det fransk-tyske Main Ground Combat System, eller MGCS, programmet som må designe den fremtidige erstatningen for Leclerc-tanken og tanken Leopard 2 innen 2035 eller 2040, er en av disse hete problemene som Sébastien Lecornu og teamene hans må ta opp raskt i ukene som kommer.

Faktisk, under spenning og i teknisk stopp i flere måneder, kunne dette programmet ikke utgis av møtet mellom den franske forsvarsministeren og hans tyske kollega, Boris Pistorius, i juli.

lecornu robles Pistorius FCAS 1B e1683031737378 MBT kampvogner | Tyskland | Forsvarsanalyse
Det krevde en fast inngripen fra de 3 franske, spanske og tyske forsvarsministrene i mai 2022 for å sette FCAS-programmet tilbake på en sunnere bane.

Enda verre, spenningen mellom Frankrike og Tyskland på dette området økte i løpet av sommeren, da Paris, for anledningen alliert med Roma, motsetter seg Berlin om emnet for en europeisk studie kalt FMBT, som nettopp behandler fremtidens tank i Europa.

Det er i denne sammenhengen nettstedet latribune.fr har nettopp publisert noe svært overraskende informasjon. Frankrike ville, ifølge dette nettstedet, ha bestemt seg for å støtte integreringen av Italia i MGCS-programmet, for å balansere den interne maktbalansen, med det uttalte målet om å redde det i møte med spenningene som vanskeliggjør det.

I mange aspekter vil denne kommende kunngjøringen være det motsatte av de franske standpunktene som er uttrykt så langt. For å forstå dets ins og outs, er det derfor hensiktsmessig å gå tilbake til Genesis av dette programmet, og til disse påfølgende utviklingene.

Bryllupsreisen til fransk-tyske forsvarsprogrammer vil ha vært kort

Det var i løpet av sommeren 2017 at MGCS-programmet, og med det flere andre forsvarsprogrammer i bilateralt fransk-tysk samarbeid, tok sin nåværende form, selv om opprinnelsen går tilbake noen år tidligere. I det øyeblikket virket stjernene, og til og med galaksene, perfekt justert for dette.

En historisk konvergens av fransk-tyske ambisjoner i 2017

I Frankrike var den nye franske presidenten, Emmanuel Macron, mer målbevisst enn sine forgjengere når det gjaldt den nasjonale forsvarsinnsatsen og gjenoppbyggingen av hærene, samtidig som han var en ivrig tilhenger av europeiske programmer på dette feltet.

Over Rhinen var forholdet mellom Berlin og Washington, og mer spesielt mellom president Trump og kansler Angela Merkel, spesielt forringet. Faktisk var tyske myndigheter i 2017 mye mer åpne enn de hadde vært tidligere for mulige forsvarsprogrammer i samarbeid.

Merkel macron defense MBT kampvogner | Tyskland | Forsvarsanalyse
I 2017 så det ut til at Emmanuel Macron og Angela Merkel delte en felles ambisjon rundt fremveksten av europeisk forsvar.

Dessuten var kansleren følsom for ambisjonene til den nye franske presidenten, rundt det europeiske forsvarsprosjektet og europeisk strategisk autonomi.

Faktisk kunngjorde Paris og Berlin høsten 2017 et omfattende og ambisiøst felles initiativ for å gi substans til dette forsvarets Europa, gjennom flere fransk-tyske forsvarsindustrielle programmer: FCAS for å erstatte Rafale og Eurofighter Typhoon, CIFS innen artilleri, MAWS innen maritim patrulje eller til og med Tiger III å modernisere kamphelikopterflåten til de to hærene.

Avvik vises fra 2019

Imidlertid dukket det raskt opp forskjeller mellom Paris og Berlin, både på det industrielle og teknologiske området, og angående den politiske posisjoneringen og banen fulgt av de to kanselliene, forsterket, riktignok, av oppvarmingen av bilaterale forhold mellom Washington og Berlin. med valget av Joe Biden til Det hvite hus.

Berlin trakk seg etter hverandre, mer eller mindre direkte, programmer Tiger III, CIFS et Maws. FCAS-programmet var i mellomtiden gjenstand for intense forhandlinger mellom Airbus DS og Dassault Aviation, angående industriell deling og pilotering av programmets første søyle, utformingen av selve NGF-kampflyet, bringer den til randen av implosjon.

RCH155 KMW 005 e1684249329279 MBT kampvogner | Tyskland | Forsvarsanalyse
Med slutten av CIFS-programmet lanserte tyske industrifolk designet av en 155 mm kanon montert på hjul (her RCH-155 fra KMW) og en flerrakettkaster.

Det måtte det den faste intervensjonen fra de tre franske, tyske og spanske forsvarsministrene, for å bringe flyprodusenter tilbake til forhandlingsbordet, og få til en avtale om å begynne å designe en demonstrator innen 2029.

Når det gjelder den andre overlevende fra den fransk-tyske ambisjonen fra 2017, MGCS-programmet, har også det vært i en vanskelig situasjon i flere år, uten at de ansvarlige ministrene hittil har tillatt å komme seg ut av sporet han befinner seg. i.

MGCS-programmet og Nexters deltakelse truet

Imidlertid, i utgangspunktet, MGCS-programmet, som skulle tillate utskifting av franske Leclerc-stridsvogner og Leopard 2 tyske initiativ med en frist til 2035, virket mye mer solide i ambisjoner og bane enn de andre fransk-tyske initiativene.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler