Hva ville være konsekvensene av en feil i MGCS-programmet?

Siden fiaskoen til møtet mellom Sébastien Lecornu og Boris Pistorius i Berlin i juli i fjorr, i et forsøk på å overlevere MGCS-programmet for Main Ground Combat System, svulmer ryktene om at det nå ville være truet.

Dette ryktet skjøt fart i forrige uke, da Frankrike annonserte at det nå hadde tenkt tvinge Italia til å bli med i programmet. For Frankrike ville ankomsten av Italia som en ekvipotensialpartner overhale den industrielle deling og finansiering av programmet, nå ustrukturert siden ankomsten av Rheinmetall i 2019.

For Tyskland, derimot, vil det representere en stor trussel mot aktiviteten til de to produsentene, Krauss-Maffei Wegmann og Rheinmetall, men også mot dens dominerende posisjon i selve programmet, på grunn av den ubalanserte balansen mellom makt mellom de to tyske skuespillerne og den eneste franske Nexter.

Et forringet klima utenfor MGCS mellom Paris og Berlin

Utover disse interne spenningene i programmet, har forholdet mellom Paris og Berlin blitt betydelig strukket de siste månedene, mot et bakteppe av radikale forskjeller i mange størrelsesspørsmål, som energi og kjernefysisk, utenrikspolitikk, spesielt i Afrika og vis-à-vis Ukraina, eller om industripolitikk, spesielt innen bilindustrien.

Lecornu pistorius e1689072732457 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Smilene til Sébastien Lecornu og Boris Pistorius for bildet på slutten av møtet i juli 2023 i Berlin, maskerer fraværet av løsninger for å få MGCS-programmet ut av sporet det har vært i tre år nå.

Det er i denne ekstremt anspente konteksten Sébastien Lecornu og Boris Pistorius har blitt enige om å møtes igjen i løpet av september måned, nettopp for å avgjøre fremtiden til MGCS-programmet. For mange observatører, spesielt europeiske, kan dette møtet godt føre til slutten av dette samarbeidet, og sistnevnte kommer deretter for å slutte seg til MAWS, CIFS og Tiger III på alteret for de avbrutt fransk-tyske prosjektene i 2017.

En slik fiasko ville få mange konsekvenser, utover en forverring av forholdet mellom Paris og Berlin. Mer presist, tre emner må da raskt avgjøres av Frankrike og Tyskland: fremtiden til den nye generasjonen kamptankprogrammer i de to landene, fremtiden til FCAS-programmet for 6ᵉ generasjons kampfly, samt fremtiden til KNDS fellesforetak.

Mot to europeiske neste generasjons kampvognsprogrammer?

Hvis MGCS skulle mislykkes, er behovet for en ny kampvogn for å erstatte rustningen som for øyeblikket er i tjeneste som Leopard 2, Challenger 3, Leclerc eller Ariete, vil forbli. Den mest sannsynlige hypotesen til nå vil være at to europeiske programmer da vil erstatte den.

Den franske etterfølgeren til MGCS

På fransk side kan man lett tenke at Paris og Roma i fellesskap vil påta seg å utvikle en ny kampvogn. Faktisk, i motsetning til Tyskland, deler de samme tidsplan for utskifting av franske Leclerc og italienske Ariete, innen 2035.

MGCS skulle tillate erstatning av franske Leclercs fra 2035
MGCS skulle tillate erstatning av franske Leclercs fra 2035

I tillegg har hærene til de to landene en tendens til å utnytte lignende doktriner, og favoriserer manøver og mobilitet fremfor ildkraft og rustning. Dette er grunnen til at både Leclerc og Ariete var merkbart lette og mobile enn deres tyske, britiske eller amerikanske kolleger.

Belgia vil også være en viktig potensiell partner for en ny fransk stridsvogn i samarbeid, basert på CaMo-programmet som førte til at Brussel beordret VBMR, EBRC og Caesar Mk2 for å optimere interoperabiliteten med den franske hæren. Vær imidlertid oppmerksom på at belgiske myndigheter ikke har indikert at de har til hensikt å (gjen)forsyne sine hærer med kampvogner til dags dato.

Andre europeiske land kan slutte seg til et mulig fransk-italiensk neste generasjons kamptankprogram. Dermed kan Spania, som investerer massivt for å støtte utviklingen av sin forsvarsindustri, bli fristet av eventyret, til å få en større deltakelse enn i det tyske programmet.

Hellas kunne også se en interesse for det, spesielt siden Paris og Roma opprettholder svært gode forbindelser med Athen, spesielt i forsvarsspørsmål. På samme måte ville Portugal, til og med Kroatia eller Serbia, sikkert finne et svar på forventningene deres der.

EMBT Nexter e1679583822347 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
EMBT-tårnet presentert på Eurosatory 2022 kan være et relevant utgangspunkt for en etterfølger hos Leclerc og Ariete.

Paris kan også henvende seg til partnere utenfor Europa for å utvikle sitt program, slik som De forente arabiske emirater, Egypt, til og med Saudi-Arabia i Midtøsten. Dette er også tilfellet med India, som vi vet ønsker å utvikle en erstatning for sin imponerende flåte av T-72-er, og som også favoriserer lettere og mer mobil rustning.

Indiske stridsvogner må faktisk være i stand til å utvikle seg i det vanskelige og bratte terrenget på Himalaya-platåene som vender mot Kina, som i steppene og dalene i Sentral-Asia som vender mot Pakistan. Dette er grunnen til at New Delhi pålegger en kampvekt på mindre enn 60 tonn i sin anbudsutlysning for utskifting av T-72-ene.

Faktisk ville Paris om nødvendig ha flere ulike alternativer for å utvikle et nytt tunge stridsvognsprogram i internasjonalt samarbeid, kanskje enda mer tilpasset franske forventninger både fra industrielt og politisk synspunkt.

Den tyske etterfølgeren til MGCS

Som Frankrike, ville Tyskland heller ikke ha mangel på potensielle partnere for å utvikle en etterfølger til Leopard 2. Vi tenker spesielt på erklærte kunder av Leopard 2A8 eller A7HU (Norge, Tsjekkia, Ungarn og Italia), men også til andre partnere nær Berlin, som Storbritannia, Nederland, Sverige, Finland, til og med Polen.

I en slik hypotese ville det nye programmet, ledet av Berlin, svare på de aktuelle utfordringene til tysk industri, nettopp de som i dag har skapt de interne spenningene som har kommet til å true det fransk-tyske samarbeidet. Spesielt er det sannsynlig at det vil ta sikte på en mer forsinket tidsplan, rundt 2045, eller til og med 2050, for å frigjøre kommersiell plass for Leopard 2A8, KF51 Panther og Leopard 2AX kommer snart.

ved kmw leopard 2a7 med troféaper på natodagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Le Leopard 2A8, og dens fremtidige etterfølger, den Leopard 2AX, kan tjene som en midlertidig løsning frem til ankomsten av en tysk erstatter ved MGCS

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

5 Kommentarer

 1. Vi har absolutt alle de teknologiske klossene for å lage en sinnssyk tank: ascalonen i 140 mm, promethe-systemet som er phew, brannkontrollen som overgår alle de andre og til slutt motoren som revolusjonerer alt hos Arquus: den fullstendig hybride gal med gale perfs ………… kort sagt er det mer enn å frigjøre pigghjelmene

 2. Vel, jeg håper Mr. AURAY har rett...
  Vi må akseptere, til tross for de makronistiske drømmene om europeisk industriell føderalisme, at Tyskland igjen har blitt hegemonisk til tross for sine mange interne problemer, spesielt med infrastruktur
  Og likevel hadde det vært mulig, i en annen tid, å samarbeide for å realisere Transall, Jaguar, Milan … andre ganger …
  Det vi kan klandre presidenten for er å ikke ha oppfattet kardinalbegrensningene knyttet til tidens gang, en konstant faktor.
  Frankrike har derfor det travelt
  Og hasteløsninger må finnes.
  Kineserne spiller GO, ikke sjakk ... Nuclear er ikke lenger et svar på alle strategiske blindgate

  • Vi kan klandre Macron for alt og alt, men i alle fall ingenting om militær ledelse siden han har vært der.
   Han prøvde å fikse tyskerne og franskmennene (en tapende kamp), han satte tilbake en LPM verdig navnet som han respekterte, og nylig sammen med ministeren tok de alle de riktige avgjørelsene han der skal ta (se utmerkede artikler på nettsteder om dette emnet) om mange emner for samarbeid eller nødssituasjoner, for eksempel rafale F5
   Og jeg gjentar, vi har alle klossene til å bygge den beste tanken i verden: vi trenger bare forhåndsbestillingsvolumet for å starte virksomheten (Italia, India Fjernøsten)

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler