Fremtiden til MGCS-programmet blir mørkere dag for dag

Lenge henvist til bakgrunnen av media og offentlig interesse for FCAS, det fransk-tyske MGCS-programmet eller Main Ground Combat System, som har som mål å designe en felles erstatning for Leclerc og Leopard 2 innen 2035, også møtt, mange vanskeligheter siden kunngjøringen i 2017.

Men mens fremtiden til FCAS ser ut til å ha blitt klarere i løpet av det siste året, etter tour de force fra de franske, spanske og tyske forsvarsministrene, for å trekke ut en avtale fra deres respektive produsenter for fase 1B (studie av demonstrator), den fra det tunge panserprogrammet, ser ut til å ha fortsatt å bli mørkere i flere måneder.

Vanskelighetene med det fransk-tyske tankprogrammet MGCS

Til de allerede betydelige vanskelighetene knyttet til ankomsten av den tyske Rheinmetall i programmet, som tvang Nexter – Krauss-Maffei Wegmann-paret som opprinnelig ble utpekt, til å gjennomgå den industrielle delingen fullstendig, ble således lagt til de tvetydige motivasjonene til industrimannen fra Düsseldorf, spesielt siden den presenterte sin egen mellomgenerasjonstank, KF51 Panther.

Men de virkelige spenningene mellom Paris og Berlin rundt dette programmet dukket opp mye mer nylig, da etter krigen i Ukraina begynte verden og europeiske etterspørsel etter stridsvogner å stige igjen, med en tidsplan som var for kort til å tillate MGCS å posisjonere deg i tid.

ved kmw leopard 2a7 med troféaper på natodagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Le Leopard 2A8 er avledet fra Leopard 2HU kjøpt opp av Ungarn

Dette er hvordan etter EMBT, et fortjent prosjekt, men synlig mer støttet av Frankrike og Nexter, enn av Tyskland og KMW, innen KNDS, designeren av Leopard 2 presenterte for noen måneder siden Leopard 2A8, en utvikling av Leopard 2A7HU solgt til Ungarn, spesielt med integrering av noen av de mest lovende nyere teknologiene, for eksempel APS Hard-Kill Trophy.

Ankomsten til Leopard 2A8 på et marked gjenopplivet av krigen i Ukraina

Le Leopard 2A8 etablerte seg på bare noen få måneder i Europa, Bundeswehr, men også Tsjekkia, Norge, Italia og sannsynligvis Nederland, etter å ha erklært seg kjøpere. Hvis denne suksessen delvis fratok Rheinmetall og dens KF51 ambisjonene hans, redesignet han også kommersielt og teknologisk marked for kampvogner i Europa, på en spesielt kort tidsskala.

Faktisk førte den umiddelbare, men også potensielle, suksessen til den nye tyske tanken tyske industrimenn, soldater og politikere til å revurdere tidsplanen og til og med arten av MGCS-programmet. For produsenter var tidsplanen rettet mot 2035 ikke lenger passende, siden de to kommersielle fasene, Leopard 2 som stiger opp fra sin aske, og den fra MGCS, ville overlappe for mye, og ville derfor kollidere til skade for begge.

For det tyske, men også franske militæret, gjør de teknologiske ambisjonene som vises for MGCS, samt forsinkelsen på 5 år av programmet som bare utvikler seg med minimal hastighet, det ikke lenger mulig å respektere 2035-målet, kanskje til og med 2040 .

rheinmetall panther kf51 hovedstridsvogn 1 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse
Med KF51 Panther, Rheinmetall hadde et alternativ til den nye fransk-tyske tanken, umiddelbart tilgjengelig og rimeligere

Tyske politikere på sin side hadde vært ganske diskrete på temaet til da. Dette er ikke lenger tilfelle. Formannen for Forbundsdagens forsvarsbudsjettkomité, parlamentsmedlem Andreas Schwarz fra SPD (Olaf Scholz sitt parti i den regjerende koalisjonen), uttalte seg eksplisitt, i en tweet 4. september, til fordel for en oppgivelse av MGCS, for å konsentrere seg Tysk budsjettmessig og kommersiell innsats på Leopard 2 og dens utvikling.

Til og med tysk presse, ofte mer analytisk og mindre overdrevet enn fransk presse i forsvarsspørsmål, lurer på fremtiden til MGCS-programmet. Denne tvilen er basert på de mange vanskelighetene og uenighetene man har møtt mellom produsenter, samt på eksistensen av en tysk "Plan B" med Leopard 2A8, og spesielt fremtiden og mystisk Leopard 2AX, som godt kan være en slags syntese mellom A8 og KF51 Panther fra Rheinmetall.

Det indirekte oppgjøret mellom Boris Pistorius og Sébastien Lecornu


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler