Risikoen for atomeskalering i Ukraina er fortsatt høy, sier RAND Corporation


I løpet av de første månedene etter den russiske aggresjonen fryktet vestlige kanslerer en kjernefysisk opptrapping i Ukraina, og til og med Russlands bruk av atomvåpen, noen ganger referert til som taktiske eller lavintensive, hvis militære operasjoner ble avsluttet.

Så i mars 2022, etter at det ble klart at Ukraina ikke ville falle på noen få dager, Frankrike kunngjorde at de hadde distribuert tre av sine SSBN-er, de kjernefysiske ballistiske missilubåtene som bærer den franske avskrekkingsevnen til andre angrep. Dette var den første siden 1983 og Euromissile-krisen.

En diffus oppfatning av trusselen om eskalering av den ukrainske konflikten i Vesten

Siden den gang har frykten for å se konflikten eskalere, enten ved å strekke seg utover Ukrainas grenser eller ved bruk av atomvåpen av Russland, blitt betydelig redusert både i opinionen og i de høyeste statlige nivåene, i Frankrike og mer generelt i den vestlige verden. .

Denne nedgangen i årvåkenhet er ikke bare knyttet til assimileringen av trusselen, slik tilfellet var under den kalde krigen. De mange truslene og røde linjene som Russland har trukket, spesielt med hensyn til levering av våpen til Ukraina, har ikke blitt fulgt opp, og selve oppfatningen av trusselen har naturlig nok blitt mindre.

SSBN avskrekker Triumphant
Frankrike hadde samtidig utplassert 3 SSBN-er til sjøs for å styrke sin avskrekking i mars 2022, som svar på risikoen for eskalering av konflikten i Ukraina.

Det er nå nesten ikke lenger kjernen i offentlig debatt, inkludert i media, selv når visse politiske skikkelser, som D. Medvedev eller Sergei Karaganov, åpenlyst ber om å slå Ukraina og NATO med russiske atomvåpen for å, håper de, å avslutte konflikten.

Imidlertid er trusselen om eskalering av den ukrainske konflikten fortsatt svært høy, også på atomfeltet. Det er det i alle fall konklusjonen til Rand Corporation i en rapport publisert for noen dager siden.

Rand Corporation rapport om risikoen for kjernefysisk eskalering i Ukraina

For å gjennomføre denne analysen intervjuet forskere fra den amerikanske tenketanken rundt femten anerkjente spesialister om emnet i fjor vår, for å identifisere de dominerende posisjonene, samt de divergerende tilnærmingene til hver enkelt.

Ifølge denne rapporten er risikoen for en eskalering av konflikten uendret i dag, til tross for manglende respons fra russiske myndigheter på de røde linjene som de selv hadde trukket.

Russisk tank ødelagt i Ukraina
Hypotesen om et sannsynlig nederlag i Ukraina kan føre til at russiske myndigheter krysser atomterskelen ifølge Rand

Faktisk har Kreml så langt avstått fra enhver reaksjon gjennom den kombinerte handlingen av frykt for NATOs militærmakt, det å se seg forlatt av sine internasjonale partnere, spesielt Kina, og fremfor alt vissheten om å kunne vinne konflikten uten at det blir nødvendig for å gå utover dagens situasjon.

Alt som svekker denne triptyken kan følgelig overbevise russiske myndigheter om nødvendigheten eller tilrådeligheten av et mellomlanding, inkludert om bruk av våpen som hittil er forbudt.

Omdreiningspunktene i den russiske eskaleringsbeslutningen


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense-logo 93x93 2 Russisk-ukrainsk konflikt | Forsvarsanalyse | Atomvåpen

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler