Står den franske hæren overfor en katastrofe med tilbaketrekningen fra Afrika?


Tilbaketrekkingen fra Niger og fransk frigjøring i Afrika høres ut som en vekker for en hær som hittil har vært helt fokusert på maktprojeksjon og eksterne operasjoner. Hva er de forutsigbare eller nødvendige konsekvensene for organisasjonen, så vel som på de store nåværende utstyrsprogrammene, når operasjonelle perspektiver har endret seg radikalt på få år?

Det er derfor gjennom bakdøren at de franske styrkene må forlate Niger, og med det redusere sin tilstedeværelse i Afrika betraktelig, og bryte med mer enn et århundre med uavbrutt tilstedeværelse som i stor grad har formet det.

Etter Den sentralafrikanske republikk i 2015, Mali i 2022 og Burkina Faso i 2023, vil derfor de franske væpnede styrkene forlate Niger i 2024, som president Macron nettopp har kunngjort, på slutten av et tiår med intensiv kamp mot jihadisttrusselen i Sahelo-Sahara-sonen.

Utover den politiske og operasjonelle konteksten som er spesifikke for disse påfølgende tilbaketrekningene, markerer de også slutten på en epoke der de franske hærene hadde utviklet store ferdigheter til å gripe inn i dette teateret, både fra et taktisk og logistisk synspunkt, og ga dem en aura av erfaren og effektiv faglig styrke i verden, og mer spesielt i Europa.

Påvirkningen av de afrikanske kampanjene på dagens hær

Imidlertid ble disse militære suksessene, i mangel av å ha vært politiske, ikke oppnådd uten visse avståelser. Dermed har den franske hæren i dag en styrke på fire mellomstore eller lette brigader trent og spesialutstyrt for denne typen oppdrag, og kun to tunge brigader, mer egnet til symmetriske engasjementer.

Hærens VBMR Griffon Afrika
Hæren er strukturert for kraftprojeksjon, som vist av dens pansrede flåte som består av 80 % kjøretøy som veier 24 tonn og mindre.

Denne overrepresentasjonen av lette styrker, som marineinfanteriet, legionen, alpejegerne eller fallskjermjegerne, finnes også på toppen av hierarkiet.

80 % av hærens ledere siden 2010 har kommet fra lette styrker

Faktisk, av de ni stabssjefene og generalmajorene for hæren som er utnevnt siden 2010, var det bare to, general Ract-Madoux (CEMAT 2011-2014) og general Margueron (MGAT 2010-2014) De var ikke fra den, og tilhørte hhv. pansret kavaleri og artilleriet.

Denne de facto-spesialiseringen av Hæren, svært nyttig når det var nødvendig å gripe inn i Afghanistan, Levanten og sonen sør for Sahara, viser seg nå å være et handikap i møte med behovene i NATOs europeiske sentrum.

80 % av franske pansrede kjøretøy i 2030 vil veie mindre enn 24 tonn

Således, hvis hæren er, og vil forbli utover 2030, den som vil ha det største antallet pansrede kampkjøretøyer i Europa, med 200 Leclerc-stridsvogner, mer enn 600 VBCI, og fremfor alt nesten 1900 VBMR Griffon, 300 EBRC Jaguarer og mer enn 2000 Servals, vil den også være en av de letteste, med bare 200 beltevogner som veier mer enn 32 tonn, Leclerc, mens størstedelen av flåten vil veie mellom 16 og 24 tonn.

Men som AMX-10RC sendt til Ukraina viste uten overraskelse, viser lette pansrede kjøretøyer, uansett hvor mobile de er, seg å være betydelig mer sårbare enn tyngre og bedre beskyttede kjøretøy i et høyintensivt engasjement. .

AMX-10RC Ukraina
AMX-10RC-ene viste at de var sårbare da de nærmet seg engasjementslinjen i Ukraina.

Dessuten, i tillegg til mangelen på beskyttelse, lider fransk rustning noen ganger også av mangel på ildkraft. Dette er spesielt tilfellet med VBCI, Hærens kampvogn for infanteri, hvis hovedbevæpning er basert på en 25 mm kanon som er kjent for å være lett sammenlignet med middels pansrede kjøretøy som IFV eller lette stridsvogner, og uegnet mot kampvogner, selv gamle.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Planification et plans militaires | Analyses Défense | Articles les plus lus

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler