Tsjekkia vil bestille 24 F-35A for å erstatte JAS 39 Gripen fra 2029.

Den tsjekkiske regjeringen kunngjorde at den hadde validert den fremtidige ordren for 24 F-35A Lightning 2-fly fra amerikanske Lockheed-Martin, for å erstatte, fra slutten av tiåret, 12 JAS 39C Gripen og 2 JAS 39D i to -seters versjon treningsutstyr, leid fra Sverige siden 2005.

God uke for Lockheed-Martin. Faktisk etter Bukarests kunngjøring om det kommende anskaffelsen av 48 F-35A i to omganger i årene som kommer, er det nå Prahas tur til å gjøre det samme.

24 Lockheed-Martin F-35A for Tsjekkia

For dette formål har tsjekkiske myndigheter validert neste ordre på 24 F-34A for å erstatte de 14 Gripen C/D leid fra Sverige siden 2005, samt de 23 L-159 Anca lette jagerflyene fra den lokale flyprodusenten Aero Vodochody.

I henhold til informasjonen som er gitt, skal de nye enhetene leveres fra 2029 (eller 2031 avhengig av kildene), for en fullt operativ flåte. fra 2035.

Denne kommende bestillingen er ledsaget av en industriavtale som ennå ikke er detaljert, men som vil tillate den tsjekkiske luftfartsindustrien å bli med i F-35-økosystemet.

Praha planlegger å bruke litt mindre enn (106 milliarder CZK) 5 milliarder dollar til anskaffelsen av enhetene og alt utstyret som er nødvendig for å implementere dem fra det amerikanske FMS, som hadde fremsatt et forslag til 5,6 milliarder dollar for tsjekkisk forespørsel for noen uker siden .

F-35A Lockheed-Martin
Tsjekkia foretrakk F-35A fremfor svenske Gripen E for å erstatte Gripen C

I tillegg kommer det tsjekkiske luftvåpenet Vzdušné síly vil bruke 1,9 milliarder dollar (44 milliarder CZK) til å distribuere og modernisere infrastrukturen som er nødvendig for implementeringen av denne nye jagerflåten.

Den store innsatsen for å modernisere de tsjekkiske hærene

Dette programmet representerer 2,2 % av Tsjekkias BNP, eller 1 1/2 år av det årlige budsjettet til landets hærer, med en forsvarsinnsats som når 1,52 % av BNP i 2023.

Husk at i april 2023 vedtok det tsjekkiske parlamentet en lov som krevde at landets forsvarsinnsats skulle bringes utover NATO-terskelen på 2 % fra 2024, spesielt for å finansiere nåværende utstyrsmoderniseringsprogrammer.

Praha har faktisk gjennomført flere store programmer de siste årene, med oppkjøpet av 62 Titus pansrede kjøretøy og 52 CAESAR artillerisystemer med Frankrike, 200 CV90 infanteri kampvogner til Sverige, samt 12 UH-1Y Venom og AH-1Z Viper helikoptre med den amerikanske klokken.

Mer nylig begynte Tsjekkia forhandlinger med tyske Krauss-Maffei Wegmann for å anskaffelse av 70 stridsvogner Leopard 2A8 for å erstatte 84 T-72M4 CZ som for tiden er i bruk.

Praha-voldgiften til fordel for den amerikanske jagerflyen er på ingen måte en overraskelse. Faktisk, allerede i juni 2022 kunngjorde den tsjekkiske regjeringen sin preferanse for F-35A, vurdert til å være mer effektiv og rimeligere enn JAS 39 Gripen E tilbudt av svenske Saab.

Leopard 2A6HU
Tsjekkia ønsker å anskaffe 70 stridsvogner Leopard 2A8 for å erstatte sin 84 T-72M4 CZ som for tiden er i bruk

Europeisk uinteresse for den tsjekkiske flyprodusenten Aero Vodochody


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense logo 93x93 2 Jagerfly | Trenings- og angrepsfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler