Sverige setter ukrainske Gripen på forhandlingsbordet for NATO-medlemskap

Sverige har nettopp kunngjort at de nå kobler den ukrainske JAS 39 Gripen-filen til den for NATO-medlemskapet, fortsatt blokkert av vetoet fra Tyrkia og Ungarn, i en spesielt kompleks situasjon.

Knappe to måneder etter starten av den russiske offensiven i Ukraina, i april 2022, erklærte Finland og deretter Sverige sitt kandidatur til å bli med i NATO under den fremskyndede prosedyren. For disse to landene som hadde holdt seg nøytrale gjennom hele den kalde krigen, var det en betydelig omvending, og en første fiasko for Vladimir Putins strategi i Europa.

Selv om denne kunngjøringen ble veldig godt mottatt av det store flertallet av medlemmene av alliansen, to av dem, Ungarn og Tyrkia, bestemte seg for å motsette seg det, like mye på grunn av intern politikk og bilaterale forbindelser med Stockholm og Helsingfors, som for å oppnå visse innrømmelser fra europeerne eller Washington.

Svensk NATO-medlemskap forsinket av Tyrkia og Ungarn

Ett år senere, 4. april 2023, Finland ble det 31. medlemslandet i Atlanterhavsalliansen. Sverige på sin side er fortsatt truet av at det ungarske og tyrkiske parlamentet ikke har ratifisert søknaden om medlemskap.

For Budapest er det et spørsmål om å oppnå, gjennom denne manøveren, opphevelse av visse europeiske sanksjoner som er vedtatt etter stadig alvorligere brudd på visse grunnleggende forpliktelser fra den ungarske regjeringens og dens nasjonalistiske president Viktor Orbans side.

Magdalena Andersson Sanna Marin
Sveriges statsminister Magdalena Andersson (forgrunnen) og hennes finske kollega Sanna Marin under den felles pressekonferansen i morges for å kunngjøre de to skandinaviske landenes beslutning om å bli med i NATO

Situasjonen er enda mer kompleks når det gjelder Tyrkias opposisjon. President Erdogan har faktisk til hensikt å oppnå, mot hans godkjenning, opphevelse av visse sanksjoner som ble brukt av europeerne, og spesielt av USA, mot visse militære teknologier. Dette innebærer for eksempel kjøp av rundt førti F-16 Block 70-er og 80-sett for å bringe deler av flåten til denne standarden.

Men forholdet mellom Ankara og Stockholm er i seg selv anspent. Tyrkiske myndigheter kritiserer dermed det skandinaviske landet for å ha gitt asyl til et visst antall kurdiske personligheter som ifølge dem tilhører PKK.

Videre tolererer ikke Ankara at beslutningen om å utlevere disse menneskene, anklaget for terrorisme av det tyrkiske rettssystemet, ikke avhenger av den utøvende makten, men av det svenske rettssystemet, som er fullstendig uavhengig og ikke deler konklusjonene til det tyrkiske rettssystemet. motpart angående disse menneskene.

Den svenske hæren kalte inn for å forsterke krigen mellom tyrkiske mafiagjenger

Stockholm står samtidig overfor en svært bemerkelsesverdig økning i vold i flere måneder, knyttet til en gjengkrig mellom forskjellige tyrkiske mafiaer, som allerede har ført til mer enn 40 voldelige dødsfall i det skandinaviske landet siden begynnelsen av året. inkludert flere sivile som er ofre for feil fra tyrkiske kriminelle.

Situasjonen på dette området har forverret seg i en slik grad at svenske myndigheter nylig annonserte detde ville oppfordre den svenske hæren til å komme og støtte politiet, både for å sikre sikkerhetsoppdrag og for å støtte politistyrkene når det gjelder logistikk og analyse, uten imidlertid å gripe inn i selve politioppdraget.

CV90 VCI
Sverige overførte rundt femti CV90 infanterikampkjøretøyer til Ukraina.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Internasjonale forhandlinger | Militære allianser | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler