Artilleri: Ny rekkevidderekord for et granat annonsert av BAe

Vestlig artilleri fortsetter å rykke frem. Den amerikanske hæren og industriselskapet BAe kunngjorde i en pressemelding at de hadde etablert en ny rekkevidderekord med XM1155-SC ekstra fremdriftsskallet avfyrt fra en M109 Paladin, som ville ha overskredet rekkevidden til nåværende rakettutskytersystemer, dvs. over 70 km.

Utover denne kunngjøringen har vestlig artilleri i flere år vært engasjert i et enormt sprang fremover for å øke effektiviteten og ytelsen, forsterket i sin besluttsomhet av den strategiske rollen den spiller i konflikten i Ukraina.

Det er ingen tvil om at krigen i Ukraina dypt vil ha rystet opp mange paradigmer når det gjelder gjennomføring av militær- og utstyrsoperasjoner. Mellom den massive bruken av droner, den intensive jammingen som ble utplassert på begge sider for å beskytte mot dem, den dundrende tilbakekomsten av panserkamper, eller til og med nøytraliseringen av luftvåpenet, vil det ha veltet en mengde sikkerheter som er arvet fra den kalde krigen og påfølgende anti-terrorkriger.

Imidlertid er det utvilsomt artilleri som under denne krigen vil ha hatt den mest dyptgripende endringen i status, til det punktet at forbruket av 122 mm og 152/155 mm artillerigranater har blitt, for Russland som for Ukraina, et strategisk spørsmål betinger all militær aksjon.

Det er derfor ikke overraskende å legge merke til de mange anstrengelsene som er gjort nylig for å utvikle nye artillerisystemer som kan tilby økt ytelse, ved å være mer mobile, mer presise og utstyrt med større presisjon, for å ta oppstigningen over motstanderen i det som ble det største og lengste artilleriduell siden andre verdenskrig.

Forlenger røret med artillerivåpen

Flere teknologiske alternativer utforskes på dette området. Dermed gjør forlengelsen av rørene, med de berømte 52 kaliberrørene (lengden på røret i forhold til våpenets kaliber, dvs. 52 x 155 mm = 8,06 m) som utstyrer den franske Caesar og tyske Pzh2000 , det mulig å øke rekkevidden med nesten 40 % sammenlignet med 39 kaliberrør med konvensjonelle skall, fra 24 til nesten 40 km.

US Army ERCA 58 kaliber artilleri
Den amerikanske hærens ERCA-program har som mål å utstyre M109 med et 9-meters rør for å overskride en rekkevidde på 40 km med konvensjonelle granater.

USA gikk videre i dette området med røret på 58 kaliber (9 meter). ERCA-programmet (Extended Range Cannon Artillery), slik at mål over 55 km kan nås med de samme granatene.

Imidlertid er forlengelsen av røret ikke gjort uten begrensninger, spesielt med hensyn til dens levetid, betydelig mindre enn de tradisjonelle 39 kaliberrørene som utstyrer den amerikanske M109, den britiske AS91 eller den franske AuF1.

Krigen i Ukraina viste imidlertid også at utover selve ytelsen var det viktig at artillerisystemer var robuste og kunne støtte intens aktivitet over tid.

Veilede skjell med ekstra rekkevidde

Hvis det utføres betydelig forskning på begge sider av Atlanterhavet når det gjelder metallurgi for å produsere mer motstandsdyktige rør, har en andre vei blitt utforsket i flere år for å øke rekkevidden og presisjonen til artillerisystemer, ved å modifisere, denne gangen, granaten.

Disse er styrte skjell med ekstra fremdrift, som har en ramjet- eller rakettmotor som gir ekstra skyvekraft for å utvide flyautonomi, derfor rekkevidden, samt et veiledningssystem, ofte blandet GPS-treghet, for å garantere presisjonen. Dette er løsningen tatt i bruk av flere skall som BAe's Excalibur, Leonardos Vulcano samt Nexters Katana.

155 mm skall
Produksjonen av artillerigranater har blitt et strategisk spørsmål for både Ukraina og Russland.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artillerigranater | Forsvarsnyheter | Artilleri

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler