De norske hærene gir mer opp Leopard 2 for å herde deres luftvernforsvar

Forsvarets stabssjef, general Lars Lervik, varslet at Norge ikke vil benytte seg av opsjonen på 18 ekstra stridsvogner gitt i ordren på 54 Leopard 2A8 nylig vedtatt, for å frigjøre de nødvendige kredittene for å styrke forsvarsevnene til landets kongelige hærer. Denne voldgiften ser ut til å være påvirket av tilbakemeldinger fra krigen i Ukraina.

I februar 2023 kunngjorde Oslo seier til tyskeren Krauss-Maffei Wegmann og tanken hans Leopard 2A7 å erstatte dens Leopard 2A4NO, på slutten av en veldig tett konkurranse mellom den tyske tanken og K2 Black Panther Sør Korea.

Norge gir opp opsjonen 18 Leopard 2A8 for å styrke sitt luftvernforsvar

Denne ordren dekket deretter 54 nye stridsvogner for 19,7 milliarder norske kroner (1,7 milliarder euro), med en opsjon, som da ble ansett som svært sannsynlig, for 18 ekstra pansrede kjøretøy.

Noen uker senere, etter Leopard 2A8 ble offentlig presentert av KMW, Norge kunngjorde at det ville kjøpe denne nye versjonen, alt i alt relativt nær Leopard 2A7+ i utgangspunktet valgt, når det gjelder kapasitet, utstyr, ytelse, men også pris.

Faktisk vil kunngjøringen fra general Lars Lervik, stabssjef i den norske hæren, til det spesialiserte amerikanske informasjonsnettstedet Breakingdefense.com, helt sikkert skape en viss skuffelse i München.

Leopard 2A7 K2 Sort Panther Norge
Le Leopard 2A7 (venstre) og K2 Black Panther (til høyre) matchet hverandre under testing i Norge.

Det norske militæret indikerte faktisk at Oslo ikke ville utøve opsjonen gitt av størrelsesorden 54 Leopard 2A8, for å finansiere styrkingen av luftvernforsvaret til dens hærer.

Denne kunngjøringen kan virke overraskende ved første øyekast. Det er imidlertid mye mindre, gitt den lave begavelsen til de norske hærene i dette området. Faktisk har de til dags dato bare ett NASAMS III-batteri, for et land på mer enn 300 000 km², mer enn halvparten av Frankrike.

Voldgift i samsvar med den defensive holdningen til de norske hærene mot Russland

I tillegg har krigen i Ukraina vist den essensielle rollen til luftvern- og antimissilforsvar i å beskytte kritisk infrastruktur, men også i å nekte luften til motstanderfly, enten det er russiske eller ukrainske, på en mye mer effektiv måte enn tidligere. saken gjør luftoverlegenhet jagerfly.

Den samme krigen i Ukraina viste også at hvis det var viktig å ha tunge stridsvogner i kombinerte våpensammenheng, er fordelen i dag eksplisitt gitt til forsvar, mens pansermanøver på sin side ser ut til i stor grad å være inneholdt når motstanderen var i stand til å forskanse seg. seg selv og utplassere artilleriet sitt effektivt.

Norske hærer nasams
De norske hærene har i dag kun ett NASAMS-batteri for et land på 330 000 km².

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT kampvogner | Forsvarsnyheter | Tyskland

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler