Hvilken fremtid for de polske hærene etter valgnederlaget til PiS?

I likhet med Tyrkia for noen måneder siden, hadde den avtroppende regjeringen til Andrzej Duda og PiS gjort forsvaret og de polske hærene til en av sakene i dette lovgivende valget.

Det er sant at PiS, utsatt for ulike korrupsjonsskandaler på den ene siden, og for stadig mer betydelige spenninger med EU på den andre, manglet argumenter for å forsvare sin rekord, bortsett fra den enorme innsatsen som ble gjort for å modernisere og utvide de polske hærene.

Forsvar i hjertet av det polske parlamentsvalget i 2023

Ettersom meningsmålingene alle viste et nært valg mellom sentrum-venstre KO-partiet og PiS, ble det stadig tydeligere at sistnevnte ikke ville beholde sitt absolutte parlamentariske flertall, midt i risikoen for nederlag av en sentrum-venstre-koalisjon ledet av Donald Tusk fortsatte å vokse. .

Faktisk har regjeringens kunngjøringer de siste månedene mangedoblet seg fra Warszawa gjennom stemmen til forsvarsminister Marius Błaszczak, slik at det ikke har gått en uke siden juni i fjor uten før en større kontrakt er kunngjort lansert eller signert av Polen.

2011 polske kampplaner avklassifisert av Marius Błaszczak

Høydepunktet i argumentasjonen kom da det polske forsvarsdepartementet i midten av september bestemte seg for å avklassifisere og spre kampplaner fra 2011, da Donald Tusk styrte landet. Dette var da basert på en to-trinns strategi, med et innledende uttak under Vistula, deretter et motangrep.

Donald Tusk-valget 2023
Donald Tusk og sentrum-venstre-koalisjonen vinner det polske parlamentsvalget i oktober 2023.

Ifølge den polske ministeren var spredningen av disse planene, selv om de kom fra en helt annen epoke da trusselen ikke hadde noe til felles med i dag, avgjørende for å «forstå den strategiske visjonen» til motstanderen.

Et bittert nederlag for PiS og en seier for Donald Tusk

Til tross for disse argumentene, mye gjentatt av statlige medier, PiS vil ikke ha lyktes i å snu undersøkelseskurven. I følge utgangsmålinger ville han bare oppnå 36,6 % av stemmene og 198 seter i Dietten, landets underhus.

Hans høyreekstreme allierte, Konfederacja, ville bare oppnå 6,5% av stemmene og 14 seter. Til sammen ville denne koalisjonen bare ha 212 seter, langt fra de 231 som trengs for å oppnå flertall.

På sin side ville Civic Coalition eller KO til Donald Tursk ha samlet 31% av stemmene for 161 seter. Med sine allierte Third Way (13,5 %, 57 seter) og New Left (8,5 %, 30 seter), ville den proeuropeiske sentrum-venstre-koalisjonen oppnå 248 seter, en komfortabel ledelse for å kreve seier og danne en ny regjering.

Forsvarsforpliktelser og kontrakter gjort av Andrej Duda

Dersom den nye regjeringen får mye å gjøre på mange områder, vil forsvarsaspektet utvilsomt være den vanskeligste saken å ta tak i og utvikle.

Polish Armies K2 Svart Panther
De polske hærene begynte å motta de første partiene med K2 Black-stridsvogner Panther Sørkoreanere bestilte i 2022.

Faktisk, de siste månedene har kunngjøringer og underskrifter av intensjonsavtaler og kontrakter multiplisert med tallrike amerikanske, sørkoreanske, britiske og noen ganger europeiske industrifolk, med mål om innen 2035 å etablere en hær på 300.000 XNUMX fullt bevæpnede og utstyrte. menn.

Et format for polske hærer på 300 000 mann i 2035

Faktisk er de fleste forpliktelsene som er gjort av polske myndigheter det siste året, skreddersydd til dette målet og dette formatet. Så det er 250 Abrams M1A2 stridsvogner, og tusen K2 Blacks Panther, som er bestilt, eller er i ferd med å bli bestilt, av Warszawa.

På artilleriområdet påtok de polske hærene seg å kommandere 231 sørkoreanske K239 Chunmoo langdistanse rakettutskytersystemerOg 480 amerikanske HIMARS-systemer. Disse må støttes av 96 AH-64E Apache kamphelikoptre, og 50 FA-50 lette jagerfly.

Totalt er forpliktelsene som Warszawa har gjort de siste månedene rundt 50 milliarder euro, hvorav mindre enn 10 % er med forsvarsprodusenter fra EU (hovedsakelig Italia og Frankrike).

Opprettelsen av en statsgjeld på 2% av BNP for å finansiere moderniseringen av polsk forsvar


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta forsvar 114 Militær planlegging og planer | Forsvarsnyheter | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Inntil Kun 21. mai !

Tilbudet gjelder fra 10. til 21. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

2 Kommentarer

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler