Hvorfor er økningen på 150 % i Tyrkias forsvarsbudsjett så bekymringsfull?

Tyrkisk visepresident Cevdet Yilmaz kunngjorde 17. oktober at det tyrkiske forsvarsbudsjettet ville nå 40 milliarder dollar i 2024, en økning på 150 % sammenlignet med 2023. I mangel av en forklaring om årsakene til denne enestående økningen, og heller ikke bruken som vil bli Denne kunngjøringen, som består av flere kreditter, reiser mange bekymringer både angående Ankaras regionale ambisjoner og de militære programmene som snart kan bli annonsert av den nyvalgte presidenten Erdogan.

Hvis satsingen på forsvarsargumentet ikke favoriserte PiS og den polske presidenten under det nylige lovgivende valget, lønnet det seg for den tyrkiske presidenten RT Erdogan og AKP. Den islamkonservative Popular Alliance-koalisjonen, som den er hovedpartiet av, beholder flertallet i parlamentet med 323 av de 600 setene, og mangler knapt det absolutte flertallet av stemmene, med 49,47 % av de avgitte stemmene.

For å kompensere for en katastrofal økonomisk situasjon, med en tyrkisk lira som har mistet 80 % av sin verdi i løpet av de siste 5 årene, og en inflasjon på over 50 %, samt håndteringen av jordskjelvet i mars 2023, sa presidenten. Erdogan bygde på fremgang gjort av Tyrkias forsvarsindustri de siste årene, og målet om strategisk autonomi som nå var innen rekkevidde.

Disse dårlige økonomiske resultatene hadde også alvorlig handikappet hærene de siste tre årene. Etter 15 år med avbrutte økninger etter å ha brakt militærutgifter fra 10 milliarder dollar i 2003 og AKPs ankomst til makten til mer enn 20 milliarder dollar i 2021, hadde dette budsjettet fortsatt å gjøre enorme variasjoner, for å ta hensyn til effektene av galopperende inflasjon, for å sette seg på 16 milliarder dollar i 2023.

Det er derfor ikke overraskende, i denne sammenhengen, at det tyrkiske forsvarsbudsjettet har blitt revurdert oppover for 2024. Men ingen hadde forutsett en så markant økning.

En enestående økning i det tyrkiske forsvarsbudsjettet på 150 % på ett år

Faktisk, under en pressekonferanse gitt av visepresident Cevdet Yilmaz, kunngjorde han det det tyrkiske forsvarsbudsjettet vil økes, i 2024, til 40 milliarder dollar, en økning på 150 % sammenlignet med 2023.

Erdogan reis klasse ubåt type 214
RT Erdogans støtte til den tyrkiske forsvarsindustrien gjorde det mulig for den å gjøre enorme fremskritt på 20 år, og landet kunne bevege seg nærmere strategisk autonomi.

En slik økning er enestående for et land som ikke har vært i en krigssituasjon de siste årene. Selv Polen, spesielt frivillig i dette området, så for seg en økning på 50 % mellom 2023 og 2024, for å finansiere alle hærens moderniseringsprogrammer.

Den tyrkiske visepresidenten indikerte at landet vil nå, i 2024, en innenlandsk oppkjøpsrate på 85 %, og at tyrkisk BITD-eksport vil nå 11 milliarder dollar i 2024, en økning på 83 % sammenlignet med 2023 og dets 6 milliarder dollar eksportert.

På den annen side ga han ingen detaljer om sammenbruddet som vil bli gjort av denne spektakulære økningen, som vil bringe landets forsvarsinnsats utover 4 % av BNP, og heller ikke årsakene som førte til at tyrkiske myndigheter dømte til fordel for en slik økning.

Vi kan derfor bare komme med hypoteser om disse emnene, og ingen av dem er dessuten spesielt betryggende.

Løfter gitt til de tyrkiske hærene og forsvarsindustrien?

De ekstra ressursene kan faktisk bare tildeles to store enheter: de tyrkiske hærene og den nasjonale BITD. AKP og Folkealliansen vet at de skylder mye til sistnevntes usvikelige støtte under kampanjen. Det er da mer enn sannsynlig at tyrkiske forsvarsselskaper vil være de første mottakerne av disse kredittene.

Mot en økning i salget for å kompensere for inflasjonen?

Forholdet mellom myndighetene og landets hærer er betydelig mer anspent, selv om enorme utrenskninger de siste årene har gjort det mulig for president Erdogan å plassere soldater nær AKP i nøkkelposisjoner i hærene.

Tyrkiske spesialstyrker
En betydelig økning i lønn og behandling av tyrkiske soldater kan, for Erdogan, ende opp med å sikre deres fulle støtte.

Det er derfor svært sannsynlig, for det første, at denne økningen vil tjene til å gi forsikringer til de tyrkiske hærene, ved å tillate en rask modernisering av utstyret, men også økningen i lønn og lønn, for å tilpasse seg inflasjonen. land.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Militære allianser | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler