Setter den israelsk-colombianske krangelen franske CAESAR tilbake i kampen i Bogotá?

I mai 2022, på slutten av en hard konkurranse mot den israelske ATMOS og den tyrkiske Yavus, hvis CAESAR hjulartillerisystem fra det franske selskapet Nexter gikk seirende ut, hadde general Carlos Moreno, øverstkommanderende på andreplass i de colombianske væpnede styrkene, hatt dratt til Frankrike å forhandle om anskaffelse av minst fire enheter fra Paris.

I desember 2022 var det den colombianske forsvarsministerens tur til å kunngjøre ordren for CAESAR-systemer, samtidig med at forhandlingene mislyktes rundt anskaffelsen av 3 til 4 av Rafale som Bogotá skulle erverve, i en veldig spesiell budsjettmessig og politisk kontekst.

Som tilfellet var for Dassault angående Rafale I Colombia klarte ikke Nexter og landets myndigheter å bli enige om det svært korte tidsrommet som ble tilbudt dem. Til tross for overlegen ytelse i testing, CAESAR ble derfor forlatt til fordel for ATMOS til den israelske Elbit, hvorav Bogotá annonserte rekkefølgen på 18 eksemplarer.

Israelske våpen i de colombianske hærene

Det er sant at i motsetning til den franske forsvarsindustrien, hvis tilstedeværelse i Colombia forble relativt beskjeden, var israelsk forsvarsutstyr svært tilstede i de colombianske hærene, hvis luftstyrker satte inn 24 Kfir-kampfly samt alle tilhørende våpensystemer.

Galil colombianske hærer
Colombiansk infanteri er utstyrt med israelske Galil angrepsrifler

Colombianske bakkestyrker bruker i mellomtiden den israelske Galil angrepsriflen, samt antitankmissilet SPIKE, og planla å anskaffe IAIs Barak MX luftvernsystem.

Faktisk har den nylige alvorlige diplomatiske krangelen mellom Bogotá og Jerusalem, mot et bakteppe av israelsk intervensjon i Gaza, og den israelske beslutningen om å suspendere alle forsvarskontrakter med Colombia, alvorlige konsekvenser for de colombianske hærene. På den annen side kan det godt bane vei for en retur av CAESAR til landet.

Opprinnelsen til den israelsk-colombianske krangelen

Denne striden, som resulterte i suspensjon av israelske forsvarskontrakter i Colombia, er konsekvensen aven opphetet ordveksling mellom Colombias president Gustavo Petro og Israels ambassadør i Colombia Gali Dagan, etter at den colombianske sjefsdommeren nektet å fordømme Hamas-raidet mot Israel 7. oktober.

Israelsk-colombiansk krangel Gali Dagan og Gustavo Petro
Israels ambassadør i Colombia Gali Dagan (til venstre) og Colombias president Gustavo Petro (til høyre)

Presset av Gali Dagan til å ta stilling mot Hamas, reagerte den colombianske presidenten faktisk på en alvorlig reaksjon fra Jerusalem.

Åpenbart vil beslutningen om å suspendere israelske forsvarskontrakter med Colombia gå langt utover en enkel suspensjon. Det virker åpenbart utenkelig at president Pétrologies offentlig skulle trekke sine uttalelser tilbake, en sannsynligvis vesentlig betingelse for at Israel skal snu kursen.

Likeledes, selv om Israel skulle oppheve denne suspensjonen, er det sannsynlig at Bogotá heretter vil være svært motvillige angående anskaffelse av israelsk forsvarsutstyr.

Denne krangelen passer absolutt ikke israelske industrifolk, spesielt siden posisjonen til Gustavo Petro, gjennomsyret av den bolivariske arven på kontinentet, er relativt delt i Sør-Amerika, og derfor risikerer å fremmedgjøre mange av disse landene tilbud om å forsvare den jødiske staten.

En mulig retur av CAESAR-pistolen til Colombia

Det kan derimot bane vei for en rask retur av den franske BITD til landet, og spesielt Nexters CAESAR. Faktisk, hvis den helt spesielle rammen for forhandlingene på slutten av fjoråret ikke tillot franske industrimenn å posisjonere seg effektivt, lar den pågående gjennomgangen franske forhandlere raskt gjenoppta diskusjoner med sine colombianske kolleger.

Caesar Artillery | Forsvarsnyheter | Colombia

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Forsvarsnyheter | Colombia

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler