Lockheed-Martin vil ikke lenger støtte Airbus sin A330 MRTT i USA

Amerikaneren Lockheed-Martin har nettopp kunngjort at de trekker seg fra KC-Y-konkurransen og følgelig avslutter samarbeidet med European Airbus i KC-Y-konkurransen, for å konsentrere innsatsen og ressursene om KC-Z programmet og NGAS-programmet.

På begynnelsen av 2000-tallet lanserte US Air Force en stor konkurranse for å erstatte flyene i tankflyflåten. Mens det var, over Atlanterhavet, bare én flyprodusent som var i stand til å møte deres behov, Boeing, bestemte Pentagon seg for å åpne konkurransen for utenlandske, men allierte, flyprodusenter.

Det de amerikanske beslutningstakerne ikke hadde sett for seg, var at det europeiske EADS, for anledningen assosiert med Northrop Grumman, ville kunne tilby et fly som var vesentlig bedre enn Boeings.

Sagaen om US Air Force KC-X-programmet

Slik ble A2008 MRTT, EADS i 330 erklært vinneren av KC-X-konkurransen, og dekket de første 179 flyene av de omtrent 450 til 500 som luftforsvaret må anskaffe for å modernisere sin flåte, og utelukker Boeing KC. -46A.

Selv om den europeiske flyprodusenten og dens amerikanske industripartner hadde gitt alle garantier når det gjelder sysselsetting og lokal produksjon for sine fly, forårsaket denne avgjørelsen en sjokkbølge fra Pentagon til Capitol, og hele veien til Det hvite hus. . Det var faktisk ikke snakk om at en europeisk flyprodusent skulle erstatte flaggskipet til amerikanske flyprodusenter i et av sine foretrukne områder, enda mindre for USAF.

Boeing KC-46A KC-X-program
Vinneren av KC-X-programmet, Boeings KC-46A møtte mange utviklingsvansker

Avgjørelsen ble derfor avvist, og en ny konkurranse ble bestilt, denne gangen uten støtte fra Northrop Grumman for den europeiske flyprodusenten, og åpenbar skjevhet for å favorisere Boeings KC-46A.

Legg merke til at det i seg selv ikke er noe overraskende i å favorisere din egen nasjonale produksjon, fremfor en importert løsning. Derfor kan vi ikke forestille oss, i Frankrike, at luftforsvaret eller marinen ville bestemme seg for å vende seg til F-35A eller F-35C i stedet for Rafale.

Paris går imidlertid ikke gjennom partiske konkurranser for å gi, i dette tilfellet, bildet av en åpen prosedyre, og dermed sannsynligvis påtvinge partnerne de samme metodene.

I alle fall var gjennomføringen av KC-x-programmet svært arbeidskrevende for Boeing, og KC-46A møtte mange vanskeligheter med å oppnå den lovede ytelsen. Den amerikanske flyprodusenten måtte til og med absorbere kolossale tap ved flere anledninger for å holde seg i løpet.

Lockheed-Martin og Airbus stoler på A330 MRTT tankfly for KC-Y-programmet

KC-y-programmet, den andre delen etter KC-X-programmet, som involverer 150 fly, ble lansert i 2021. Nok en gang blir Boeings KC-46A Pegasus konfrontert med Airbus' A330 MRTT, for anledningen assosiert med Lockheed-Martin innenfor LMXT-programmet.

Etter de mange vanskelighetene Boeing-flyene møtte som en del av KC-X, så det ikke bra ut for den amerikanske flyprodusenten. Spesielt siden den europeiske A330 MRTT samtidig viste seg å være svært effektiv og satt stor pris på av de rundt 14 luftstyrkene som brukte den.

LMXT Lockheed-Martin Airbus A330 MRTT
Kunstnerens inntrykk av LMXT

Men i mars 2023 var det en vri. USAF kunngjorde at de ville redusere KC-Y til bare 75 fly, og at den favoriserte, med dette i tankene, en direkte forhandling med Boeing om en ny ordre, fremfor å gå gjennom en tungvint, lang og kostbar konkurranse.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Flash Defense | Tyskland | Tankfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler