Donald Trump forbereder seg på å reservere USA fra NATO i 2024, hvis europeerne ikke gir etter for hans krav

Donald Trump, kandidaten til den republikanske nominasjonen og favoritt i meningsmålingene for det amerikanske presidentvalget i 2024, erklærte at han forberedte uttrekkingen av USA fra NATO, men også nytolkningen av artikkel 5 i Alliansen, etter hans valg, hvis europeerne ikke aksepterte kravene hans.

Etter truslene om amerikansk støtte til Ukraina, er det nå NATO som er direkte målrettet av den populistisk lenende republikaneren, i en moderne omlesning av amerikansk isolasjonisme. Overraskende nok, til tross for trusselen og dens sannsynlige konsekvenser, virker europeere uvillige til å forutse en slik katastrofe.

De siste ukene har de fleste meningsmålingene om det kommende presidentvalget i USA vist den tidligere republikanske presidenten Donald Trump som vinneren over den sittende demokratiske presidenten Joe Biden.

Etter at Ukraina ble forlatt, er NATO i Donald Trumps trådkors

Vi har visst i flere måneder at utsiktene til å se Trump igjen i Det hvite hus utgjør en reell trussel mot fremtiden for amerikansk støtte til Ukraina i kampen mot Russland.

Faktisk har den tidligere presidenten, i likhet med sin arving, Florida-guvernør Ron de Santis, aldri lagt skjul på at de hadde til hensikt å løsrive Washington fra denne konflikten, med tanke på at dette var en grensetvist mellom Russland og et land som tilhører dens sfære innflytelse.

M2 Bradley i Ukraina
USA gir mer enn halvparten av all militærhjelp til Ukraina

Men det kan godt være at den populistiske trenden, drevet av Trump, vil gå langt utover denne beslutningen, for å forplikte USA til en ny isolasjonistisk bane.

Mens han talte 11. oktober på et Club 47 USA-arrangement i West Palm Beach, Florida, indikerte den amerikanske kandidaten at han jobbet sammen med teamene sine for å et scenario som tillater det å sette USA i en reserveposisjon overfor NATO, med mindre hans allierte gikk med på å bøye seg for hans krav.

Ute av stand til å trekke seg, har Trump som mål å sette USA i reserve fra NATO

Han spesifiserer også at et angrep mot et medlemsland i alliansen ikke systematisk vil føre til intervensjon fra USA, spesielt hvis det er en lokalisert konflikt. Med andre ord, den republikanske kandidaten ønsker å gjøre den berømte artikkel 5 i Atlanterhavsalliansen foreldet, bortsett fra kanskje med tanke på at de mest vassaliserte landene har gitt etter for alle hans krav.

For Donald Trump er NATO nå foreldet

Faktum er at de aktuelle kravene ikke er detaljert, men med tanke på Donald Trumps tidligere posisjoner, er det svært sannsynlig at de både dreier seg om økningen i forsvarsutgifter fra europeernes side, men også en handelsrebalansering med Europa, og sannsynligvis en direkte eller indusert skatt, som betinger tilstedeværelsen av amerikanske tropper.

Den tidligere innbyggeren i Det hvite hus sin oppfatning av Atlanterhavsalliansen har knapt endret seg siden hans første periode. Som i 2016 anser han NATO for å være foreldet og uegnet til å møte utfordringene som USA vil møte i årene som kommer.

Donald Trump
Allerede i 2018 mente Donald Trump at NATO var en utdatert organisasjon.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære allianser | Forsvarsnyheter | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler