Ved å sikte mot 2040, er de franske hærene på sporet operativt og teknologisk?

Mens mange faktorer peker mot en rask økning i internasjonale spenninger i årene som kommer, er de franske hærene engasjert i en moderniseringsdynamikk rettet mot en frist utover 2040. Vi kan derfor stille spørsmål ved relevansen av det operasjonelle og teknologiske tempoet som veileder fransk programmering, med hensyn til utviklingen av den internasjonale sikkerhetssituasjonen.

« Jo lenger du kan se inn i fortiden, jo lenger vil du se inn i fremtiden.". Denne setningen fra Winston Churchill, sitert mange ganger, representerer faktisk bare en omskrivning av den berømte setningen til Thukydides, " Historien er bare en evig omstart".

Når vi anvender disse maksimene på den nåværende situasjonen, kan vi ikke unngå å legge merke til de mange likhetene som eksisterer mellom utviklingen av spenninger på global skala i dag, og den internasjonale situasjonen som rådde på slutten av 40-tallet.29, nærmere bestemt etter den 1949. august , XNUMX, hadde Sovjetunionen gått inn i klubben av atomnasjoner.

Mot en ny syklus av økende spenninger og konflikter frem til 2035-2040?

Denne perioden ble betegnet som den kalde krigen og strakte seg fra april 1949, med opprettelsen av NATO og deretter Warszawapakten, til Berlinmurens fall i november 1989. Den var preget av en periode med økende spenninger fra 1949 til 1962, og den cubanske missilkrise, en periode med stabilisering og til og med reduksjon i spenninger mellom 1963 og 1982, deretter en ny spenningsfase fra 82 til 85, med Euromissile-krisen, mot et bakteppe av økonomisk kollaps av den sovjetiske modellen.

Hvis vi skulle transponere denne utviklingen til dagens situasjon, vil dette innebære at mellom 2022 og den russiske offensiven mot Ukraina, og 2035, bør verden følge en økende kurve med hensyn til internasjonale spenninger, risikoen for krig og global ustabilitet.

Abrams-X GDLS
Abrams M1E3, OMFV, VIL LAGE, Constellation, NGAD… Alle de store programmene til de amerikanske hærene peker mot å settes i tjeneste før 2030.

Det er nettopp på denne tidsplanen at de amerikanske hærene har jobbet i flere år, og anslår at en konflikt med Kina rundt Taiwan kan oppstå fra 2027. Videre, uten å kunngjøre det offentlig, tyder alt på at Pentagon nå vurderer at denne konfrontasjonen er ufravikelig , eller i det minste tilstrekkelig sannsynlig til å aktivt forberede seg på det.

Faktisk ville det i dag være passende for de franske hærene, og mer generelt, de europeiske hærene, å utvikle seg også for å svare på den sannsynlige utviklingen av spenninger i denne historiske dynamikken, som kan sammenlignes, "en viss, arbeidet til doktor Philippe Fabry kalt Historionomi.

Selv om den mangler en statistisk og uttømmende analyse, har denne tilnærmingen vist seg å være overraskende i stand til å forutse dagens spenninger, siden begynnelsen av 2010-tallet, i god tid før den åpenbare begynnelsen av forverringen dukket opp i Russland, i Kina eller Tyrkia.

Det operative og teknologiske tempoet til de franske hærene peker utover 2040

Alt tyder imidlertid på at de franske hærene i dag er forpliktet til et mål rettet mot et operativt høydepunkt etter 2040, det vil si langt utover syklusen med økende spenning i utviklingen, som bør strekke seg til 2035, kanskje litt utover, hvis vi holder oss til forestillingen om historisk syklus.

Konkret ser det i dag ut til at de franske hærene er enige om å neglisjere sine responsevner på kort eller mellomlang sikt, for å garantere optimal effektivitet på lang sikt, det vil si etter 2040.

Eksemplet på mellomgenerasjons EMBT-tanken for hæren

Et konkret eksempel på denne antatte strategien ble gitt i midten av oktober, i anledninget svar fra Forsvarsdepartementet på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Philippe Gosselin. Han stilte spørsmål ved departementet om muligheten for hæren til å henvende seg til KNDS E-MBT-modellen som en midlertidig tungsporet løsning, i påvente av ankomsten av MGCS, etter 2040, emne flere ganger stående i spaltene våre.

e-mbt tank

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | MBT kampvogner

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

  1. Vi må be våre potensielle motstandere om å utsette sine ambisjoner i den tiden som er nødvendig for å få på plass hovedforsvaret vårt. For ikke å nevne at den femte kolonnen av våre sjanser for Frankrike begynner å bli utålmodige og utålmodige etter å hevne «mishandlingen» som deres oldeforeldre led gjennom det 20. århundre!

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler