Verneplikt eller nasjonalgarde: hva er den beste løsningen for å styrke massen av hærene?

Stilt overfor behovet for å øke mengden av europeiske hærer, står to modeller mot hverandre: verneplikten og nasjonalgarden. Hver av dem tilbyr sine egne fordeler, men også betydelige begrensninger. I denne artikkelen vil vi studere disse to tilnærmingene, for å prøve å finne ut hvilke som vil være mer effektive i Europa, i den nåværende sikkerhetskonteksten.

Hvis tradisjonelle europeiske hærer nesten alle hadde vendt seg til verneplikten under den kalde krigen, valgte flertallet av dem profesjonalisering på 90- og 2000-tallet.

Det var da et spørsmål om å svare samtidig på nedgangen i spenningene i Europa, og å tilpasse seg behovene for maktprojeksjon og fjernt engasjement i disse årene, som vernepliktshærene var dårlig egnet til.

Tilbakekomsten av risikoen for store konflikter på det gamle kontinentet, så vel som i Midtøsten og Asia-Stillehavet, har betraktelig forandret selve oppdragene som disse hærene vil måtte svare på i årene som kommer.

Retur av debatten om verneplikt for å øke massen av hærer

Samtidig har krigen i Ukraina undergravd oppfatningen, selv om den er svært dypt forankret, av den operative og doktrinære overlegenheten til utelukkende profesjonelle hærer, som lider av et underskudd i masse og motstandskraft, som vi nå vet er det mest problematiske, mens konflikter kan strekke seg over tid.

Å øke størrelsen på profesjonelle hærer, som kan betraktes som den foretrukne løsningen på disse behovene, er svært vanskelig å gjennomføre.

Ikke bare ville kostnadene for statene være betydelige, men vanskelighetene som vestlige hærer møter i dag når det gjelder rekruttering og beholde, gjør denne hypotesen foreldet.

verneplikt
Militærtjenesten ble suspendert i Frankrike i 1997, til fordel for en utelukkende profesjonell hær.

Det er derfor på ingen måte overraskende at spørsmålet om tilbakeføring til verneplikten igjen går inn i den offentlige og politiske debatten. Om dette emnet, den tidligere franske statsministeren, Edouard Philippe, stilte åpent frem temaet som et potensielt omdreiningspunkt i presidentvalget i 2027.

Overraskende nok stilte den sannsynlige fremtidige kandidaten spørsmålet bare fra forsvarsspørsmåls synspunkt, og avfeide de politiske hensyn som imidlertid ofte forurenser debatten, med tanke på at verneplikten ville være et fantasimiddel for sosiale spenninger i landet.

Verneplikt etter å ha vært grunnlaget for europeisk konvensjonell avskrekking, enten det gjelder vesteuropeiske land som tilhører NATO, så vel som østeuropeiske land som tilhører Warszawapakten, under krigskulden, er det naturlig at hypotesen favoriseres av politikere som har kjent og opplevd det personlig.

Nasjonalgarden, en vellykket modell for å styrke hærene

Imidlertid er det en annen modell, designet for å svare på problemene med masse og langsiktig engasjement, implementert av ingen ringere enn den mektigste militærstyrken på planeten, USA.

Over Atlanterhavet har verneplikten bare helt unntaksvis blitt innført, og alltid bare delvis. De amerikanske hærene kan faktisk stole på en veldig mektig nasjonalgarde, en operativ reservestyrke rettet direkte av statene, og koordinert av de føderale hærene.

Amerikansk nasjonalgarde
US National Gard har svært sofistikerte ressurser, inkludert helikoptre og kampfly, og er regelmessig utplassert i kampsoner utenlands, slik tilfellet var i Afghanistan og Irak.

I dag er den amerikanske nasjonalgarden en av de største militærstyrkene på planeten, med nesten 500 000 mann, 8 infanteridivisjoner, 62 støtte- eller spesialiserte brigader, og titusenvis av pansrede kjøretøyer, helikoptre og kampfly, inkludert de mest moderne. som F-35A.

Det er derfor hensiktsmessig å ha en omfattende forståelse av dette problemet som står overfor alle europeiske hærer i dag, å evaluere egenskapene, styrken og begrensningene til disse to tilnærmingene, for å finne ut hvilken som er best i stand til å svare på forsvarsutfordringene til de gamle. kontinentet i årene og tiårene som kommer.

Nasjonalgarden vs verneplikt: hvilken modell å velge?

Det er sannsynligvis på området operative evner at de to tilnærmingene skiller seg mest radikalt, siden deres natur og struktur er så motstridende.


LOGO metaforsvar 70 Forsvarspolitikk | Tyskland | Forsvarsanalyse

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter -

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.

- Annonse -

For videre

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler