Nederlandsk F-35Snart klar for NATOs atomoppdrag

Johan van Deventer, som leder den nederlandske luftkampkommandoen, sa via tweet at de nederlandske F-35As fra Koninklijke Luchtmacht, eller KLu, hadde mottatt første sertifisering for å utføre kjernefysisk avskrekking og streikeoppdrag under NATO, en rolle de burde anta fra begynnelsen av neste år.

Siden 60-tallet har de nederlandske luftstyrkene deltatt i det kjernefysiske avskrekkingsoppdraget innenfor rammen av NATO. For dette har visse fly fra det nederlandske luftforsvaret, i dag F-16, blitt transformert, mannskapene deres trent og infrastrukturen tilpasset, for å transportere en B61-Mod3 eller Mod4 gravitasjonsatombombe lagret ved Volkel flybase.

NATOs felles avskrekking

Disse atombombene kontrolleres og implementeres av USA, som alene har makten til å bevæpne dem (i motsetning til populær tro knyttet til begrepet "dobbeltnøkkel" som noen ganger brukes), landene som er vertskap for disse bombene har på den annen side rett til å protestere mot at deres flybaser, og der det er aktuelt, deres fly brukes til dette oppdraget, under NATO-kommando.

I dag deltar fire andre europeiske land i dette NATO-delte avskrekkingsoppdraget: Tyskland ved Buchel flybase med Tornado PA-200s, Belgia ved Klein Brogel flybase med F-16s. Belgiere, Italia på henholdsvis Aviano og Ghedi flybaser er vertskap Amerikanske F-16 og italienske Tornado PA-200, samt Nederland, fra Volkel flybase, med F -16 Dutch.

Et femte NATO-medlem deltar i oppdraget, i dette tilfellet Tyrkia med rundt tjue B61-atombomber lagret ved Incirlik flybase, men de tyrkiske F-16-flyene og deres mannskaper har ikke vært kvalifisert for transport av atomvåpen, og etterlater bare den amerikanske F- 15 og F-16 for å utføre dette oppdraget.

Transformasjonen til F-35A og B61 ​​Mod12-paret

På midten av 2000-tallet forpliktet det amerikanske luftvåpenet seg til å utvikle en ny versjon av sitt gravitasjonsatomvåpen B61, for å svare på den teknologiske utviklingen, men også på behovene for denne typen våpen.

B61 Mod12 atombomben er dermed mer kompakt, med en masse på 375 kg, mindre kraftig med en nominell kraft på 50 kt, og mer presis, takket være avansert treghetsføring, enn modellene 3 eller 4 som den erstatter. Den har blitt produsert siden november 2021, og skal utstyre amerikanske F-15E, B-2 og B-21 Raider, samt amerikanske og allierte F-35A.

F/A 18 E Super Hornet
Stilt overfor den amerikanske avslag på å utstyre Eurofighters Typhoon av atombomben B61 Mod12, hadde Berlin i utgangspunktet vurdert å anskaffe Boeing F/A 18 E/F Super Hornets for å sikre NATOs felles avskrekkingsoppdrag. Washington nektet nok en gang å kvalifisere dette flyet for B61 Mod 12, og tvang Berlin til å vende seg til F-35A.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta forsvar 114 avskrekkende styrker | Forsvarsnyheter | Militære allianser

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med kode Metanniv24Inntil Kun 21. mai !

Tilbudet gjelder fra 10. til 21. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler