Paret Rafale F5 Neuron vil bli designet for å eliminere motstridende luftforsvar

Lfunksjonene til paret Rafale F5 Neuron ble spesifisert av det franske forsvarsdepartementet i anledning et skriftlig svar gitt på spørsmålet om et opposisjonsmedlem, espesielt med hensyn til eliminering av fiendtlige luftvernforsvar og tilgangsnektelsessystemer.

Med tilbaketrekkingen, på slutten av 90-tallet, av de siste Jaguarene utstyrt med anti-stråling luft-til-bakke missil (forstå et missil som er i stand til å spore utslippene fra en motsatt radar for å ødelegge det) AS 37 Martel, franskmennene luftstyrker mistet sin siste spesialiserte evne til å eliminere motstridende luftvernforsvar, et oppdrag utpekt av det engelske akronymet SEAD for Suppression of Enemy Air Defense.

Franske luftstyrker mistet sine SEAD-evner i 1997

Med forsvinningen av den sovjetiske blokken, og dens meget kraftige flerlags luftvernforsvar, hadde franske myndigheter faktisk ansett at denne typen kapasitet nå var overflødig, spesielt med ankomsten av Rafale og dets SPECTRA-selvbeskyttelsessystem designet for å blokkere og lokke fiendens radarer, samt presisjons- og/eller langtrekkende ammunisjon, slik som SCALP-kryssermissilet eller A2SM-drevet bombe.

Rafale Hodebunnen
Forsvarsdepartementet anslo frem til januar 2022 at Rafale og dens stand-off og presisjons ammunisjon, var tilstrekkelig til å svare på alle truslene og brukstilfellene som ble identifisert.

Fra da av, mens den dominerende ideologien var basert på fordelene ved fred, syntes behovet for å ha betydelige ressurser dedikert til SEAD-oppdraget å tilhøre fortiden, i møte med de hovedsakelig asymmetriske engasjementene som de franske luftstyrkene deltok i, som i Afghanistan eller Irak.

Faktum er at beregningen av franske myndigheter ikke var uten mening, den Rafale etter å ha vist seg i stand til å operere over libysk jord og luftvernforsvaret til tropper som er lojale mot general Gaddafi, utelukkende takket være ytelsen til SPECTRA-systemet, mens engasjementer i Afghanistan, Irak og senere Mali ikke bør motsette seg noen anti -flyforsvar.

Med den raske opprustningen av Russland fra 2000-tallet, den raske og vedvarende fremgangen til den kinesiske forsvarsindustrien, og de stadig mer aggressive holdningene i Beijing og Moskva, men også i Teheran og Pyongyang, brakte nok en gang spøkelset til storskala konflikter fra begynnelsen av 2010-tallet, og behovet for vestlige luftstyrker for å eliminere motstridende luftvernforsvar i møte med stadig tettere og effektive flerlagssystemer.

Hvis enkelte land tok oversikt over dette behovet fra begynnelsen av 2010-tallet, inkludert i Europa med anskaffelsen av amerikanske F-35A stealth-jagere og HARM anti-strålingsmissiler av flere vestlige luftstyrker i Europa og Stillehavet, var dette ikke tilfelle for Frankrike, som inntil for et år siden forble motvillige til nok en gang å utstyre sine luftstyrker med SEAD-evner.

Paret Rafale F5 Neuron i hjertet av den franske LPM 2024-2030

Bare noen få uker før starten på den russiske offensiven mot Ukraina, og den utvetydige demonstrasjonen av ytelsen til moderne luftvernsystemer som kom til å nøytralisere de russiske og ukrainske luftstyrkene, svarte Forsvarsdepartementet på en skriftlig spørsmål stilt av stedfortreder JC Lagarde, rundt muligheten til å utvikle en elektronisk krigføring og SEAD-versjon av Rafale, i det negative, mente at de franske luftstyrkene hadde nødvendig utstyr å møte alle mulige scenarier, inkludert på dette området.

Rafale F5 Neuron Bourget 2023
Den nye kampdronen av typen Loyal Wingman som vil støtte Rafale F5, vil være avledet fra Dassault Aviations Neuron-demonstrator.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Jagerfly | Konstruksjon av militære fly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler