Hvorfor skal Frankrike utvikle, i tillegg til FCAS-programmet, et andre kampfly?

For noen dager siden kunngjorde den belgiske forsvarsministeren, Ludivine Dedonder, i et innlegg på LinkedIn at avtalen som gir Belgia observatørstatus innenfor FCAS-programmet vil bli signert i løpet av de kommende ukene.

Fremfor alt spesifiserte hun at landet hennes skulle bli med i programmet som allerede samler Tyskland, Spania og Frankrike, fra og med juni 2025. For øyeblikket har ikke den nøyaktige rollen til Brussel og dens luftfartsindustri innenfor programmet. blitt kommunisert. Det må trolig forhandles i løpet av de neste 18 månedene, frem til landets offisielle inntreden.

Belgias ankomst til FCAS-programmet åpner døren til andre europeiske land

Ankomsten av Brussel i FCAS-programmet gikk ikke knirkefritt. Dermed var Eric Trappier, administrerende direktør i Dassault Aviation, i det minste fiendtlig til ideen om å måtte bryte opp den industrielle delingen som var spesielt vanskelig å forhandle om, å slippe inn belgiske luftfartsselskaper, like mye da han beholder en viss bitterhet over Brussels beslutning om å velge den amerikanske F-35A fremfor et europeisk fly for å modernisere luftstyrkene.

F-35A USAF
Brussels valg av F-35A som erstatning for F-16 kan nå knapt klandres, mens Tyskland har bestilt flyet, og Spania forbereder seg på å gjøre det.

Stillingen til den franske bedriftslederen, angående anskaffelsen av det amerikanske flyet av Brussel, vil imidlertid være vanskelig å opprettholde, mens Tyskland allerede har beordret to skvadroner med F-35A for å erstatte Tornado som deltar i oppdraget med NATO-atomdeling, og at Spania forbereder seg på å bestille 25 F-35B for å erstatte Harrier 2, og sannsynligvis 25 andre F-35A for å erstatte deler av sine F-18.

Det grunnleggende problemet, nemlig en fast industriell og teknologisk perimeter, som står overfor et økende antall aktører, er fortsatt svært tilstede, spesielt siden andre europeiske land utenfor Belgia kan være interessert i å bli med i programmet.

Dette er spesielt tilfelle Sverige, som nettopp har annonsert sin definitive utmelding fra det britiske GCAP-programmet, og som gis til begynnelsen av neste tiår, for å bestemme prosedyren som skal følges for utskifting av Gripen E/F.

Ankomsten av Stockholm, og spesielt Saab, i FCAS-programmet, ville åpenbart være en stor ressurs, både fra et teknologisk og kommersielt synspunkt. Dette kan imidlertid ikke gjøres uten, nok en gang, å kutte ned på det industrielle omfanget som allerede er gitt til de store aktørene i de tyske, spanske og spesielt franske luftfartsBITDene.

For lite omfang til å bevare ferdighetene til den franske luftfartsindustrien

Og med god grunn! I sin nåværende design er FCAS og dens syv teknologiske pilarer en veldefinert, men begrenset helhet fra et teknologisk synspunkt. Dermed er det ikke snakk om å utvikle andre kampfly enn Next Generation Fighter, eller NGF, kampflyet som vil være kjernen i dette 6. generasjons luftkampsystemet.

Lecornu Robles Pistorius
De franske (S.Lecornu til venstre), spanske (E.Robles i midten) og tyske (B. Pistorius, til høyre) forsvarsministrene ble tvunget til å ta kontroll over programmet for å påtvinge industrideling industrifolk, og bevare FCAS-programmet.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Militære allianser

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler