NATOs AEGIS Ashore anti-missilområde i Polen snart operativt, men mot hva?

AEGIS Ashore anti-missil-nettstedet ble lansert i 2009, bygget i nærheten av Redzikowo i Nord-Polen, nær Østersjøkysten og vest for Gdansk, representerer den andre installasjonen av denne typen utplassert av NATO i Europa, etter at et første sted i Romania, på Deveselu Air Base, ble erklært operativt i 2016.

Redzikowo NATO AEGIS Ashore anti-missilplass snart i drift

I likhet med Aegis-systemet som utstyrer den amerikanske marinens Arleigh Burke-klassedestroyere, er Redzikowo-området vert for en AN/SPY-1-radar, et VLS Mk41 vertikalt silosystem og SM-3 antiballistiske missiler. Denne triptyken, artikulert av selve AEGIS-systemet, utgjør hjertet av anti-missilskjoldet til den amerikanske marinen ombord på ødeleggere og kryssere, men også til flere andre allierte mariner, som Sør-Korea eller Japan.

Betjeningen er relativt enkel, i det minste fra et konseptuelt synspunkt. Den avanserte deteksjonskjeden, som består av amerikanske satellitter, oppdager avgang av motstanderballistiske missiler, og overfører informasjonen til de ulike allierte stedene som kan bli påvirket av missilbanens bane.

aegis i land anti-missil site Polen
NATOs Aegis Ashore anti-missilsted basert i Redzikowo, Nord-Polen, vil snart være operativt, 8 år etter et første sted i Deveselu, Romania.

De berørte skipene eller landstedene implementerer da egne deteksjonsmidler for å oppdage målet(ene), og eventuelt beregne en skyteløsning. Banen til missilet er ballistisk, den kan fint beregnes. Når avfyringsløsningen er validert, blir den overført til et SM-3-missil, som transporterer, utover atmosfæren, en kinetisk slagkraft som vil treffe og ødelegge vektoren.

I tillegg til THAAD-landsystemet, har AEGIS-systemet, enten det er om bord på destroyere eller kryssere, eller på land som i Romania, Hawaii og snart i Polen, vist seg å være svært effektivt under tester, med vellykkede avskjæringer mot forskjellige typer mål og baner, inkludert mot interkontinentale ballistiske missiler, de som nettopp har høyest apogee og høy hastighet.

SM-3-missilet til AEGIS-systemet er effektivt, men ikke mot alle ballistiske trusler

Faktisk kan vi med rimelighet være fornøyd med den kommende idriftsettingen av Redzikowo-antimissilstedet i Polen, spesielt ettersom spenningene mellom NATO og Moskva fortsetter å vokse. Men som i tilfellet med det antiballistiske systemet Arrow 3 anskaffet av Tyskland, kan AEGIS Ashore-systemet godt vise seg å være ganske ineffektivt mot russiske missiler, i det minste i sin nåværende versjon.

La oss minne om, som en innledning, at utplasseringen av det rumenske AEGIS Ashore-systemet til Deveselu i utgangspunktet ble besluttet ikke å motvirke den russiske trusselen, men ankomsten av mellomdistanse ballistiske missiler (MRBM) eller mellomdistanse ballistiske missiler (MRBM) ), i Iran. På grunn av deres større rekkevidde kan disse iranske missilene faktisk nå visse NATO-land.

Pil 3 Rafael
Det israelske antiballistiske systemet Arrow 3 ble designet for å avskjære iranske MRBM-er og IRBM-er. Russland har ingen slike missiler.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Anti-missilforsvar | Forsvarsnyheter | Militære allianser

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler