Hvilke spørsmål reiser angrepet på fregatten Languedoc? (1/2)

Den 9. desember, 110 km fra den jemenittiske kysten, skjøt Languedoc-fregatten (D643) til den franske marinen ned to droner skutt opp fra kysten av Jemen, som var på vei «rett mot skipet». Hvis denne episoden markerer en eskalering, i det minste på fransk side, i konflikten i dag mellom Israel og Hamas, åpenbart støttet av Iran og dets undersåtter, og hvis den demonstrerer, uten den minste tvil, fortreffelig trening, doktrine og utstyr brukt av den franske marinen, stiller den også en rekke spørsmål som, langt fra å være kontroversielle, fortjener nøye gjennomgang i denne todelte artikkelen.

Type drone, våpen brukt av Languedoc-fregatten: mange ukjente gjenstår

For å analysere denne hendelsen, er det først og fremst hensiktsmessig å erkjenne at mange ukjente gjenstår. Faktisk, av åpenbare sikkerhetsgrunner, for selve fregatten, som for kommersielle skip som cruiser i området, er pressemeldingen av 10. desember, distribuert av Generalstaben i Forsvaret, ment å bli redusert til vesentlig.

aster 15 skutt fra en fremm fregatt
Avgang av en Aster 15 overflate-til-luft-missil fra en fregatt av Aquitaine-klassen

Vi vet derfor ikke hvilken type drone som ble brukt av houthiene, og derfor deres ytelse og deres målrettings- og deteksjonsevner. EMA-pressemeldingen som utpeker truslene som droner, er det lett å forestille seg at fregatten var i stand til å skaffe data om målene, for eksempel deres hastighet og datakoblinger, slik at vi kan være bekreftende på dette området.

La oss også merke, for å få slutt på visse kontroverser, at selv om Languedoc-fregatten hadde vært utstyrt med CIWS-systemer (nær anti-missilbeskyttelse), rimeligere å bruke enn den antatte Aster 15 brukt her, er det sannsynlig at skipet ville ha brukt de samme missilene mot disse truslene. Ingen kommandant går faktisk med på å sette skipet sitt i fare ved å la en trussel komme nærmere, for å redde litt ammunisjon, med mindre han blir tvunget til det.

Aster 15 missil, 76 mm kanon eller jamming: hvilket system ble brukt mot jemenittiske droner?

Som sådan, det er også uklart hvilket våpensystem som ble brukt for å nøytralisere de to Houthi-dronene. Den mest sannsynlige hypotesen er åpenbart Aster 15 overflate-til-luft-missilet, som for anledningen ville ha utført sin ilddåp. Men den franske fregatten har to andre systemer som er i stand til å nøytralisere disse dronene.

Den første er 76 mm Oto-Melara SR-kanonen, kvalifisert til å engasjere luftmål opp til 8 meter og marinemål utover 000 km. Det andre systemet er basert på jamming og elektroniske krigføringssystemer om bord på fregatten, for eksempel frekvensjamming som ville være i stand til å kutte dronens dataforbindelse med dens terrestriske kontroll, eller til og med dens mulige (og svært usannsynlige) radarsøker.

Fregatt av Aquitaine-klassen
Grå plan på fordekket til Aquitaine-klassens fregatter, med 76 mm Oto-melara-kanonen og de 4 SYLVER-systemene.

Legg merke til i denne forbindelse at den franske marinen i lang tid mente at de kraftige jammerne og lokkeskytterne som bevæpnet fregattene deres utgjorde tilstrekkelig og mer effektivt forsvar enn CIWS-systemene for øyeblikket, slik som den amerikanske Phalanx og RAM.

Målretting mot fransk fregatt av Houthi-styrker reiser spørsmål

Et annet spørsmål oppstår angående denne episoden. Faktisk var den franske fregatten som opererer 110 km fra den jemenittiske kysten, derfor under den elektromagnetiske horisonten, alt annet enn åpenbart for Houthi-operatørene.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Forsvarsanalyse | Israel-Hamas konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler