Testflyvningen til VMAX hypersonisk glider var resultatet av et fransk-amerikansk samarbeid.

26. juni 2023 nådde fransk luftfarts- og forsvarsforskning en stor milepæl, med den første testflyvningen til VMAX hypersonisk glider, på himmelen til Biscarrosse, i Landes. Utviklingen av seilflyet, som fløy på mer enn Mach 5, hadde i dag sporet et imponerende mønster på himmelen, og demonstrerte, utvetydig, dets manøvreringsevne for å hindre motsatte anti-missilforsvar om nødvendig. Men få vet at denne suksessen bare ble muliggjort takket være den teknologiske bistanden fra den amerikanske marinen.

Testflyvningen til VMAX hypersonisk glider 26. juni 2023

Dette trinnet ble enstemmig ønsket velkommen av den generelle og spesialiserte pressen, mens forsvarsministeren gratulerte seg selv på sosiale nettverk med et stort fremskritt for fransk teknologi. VMAX hypersonisk glider ble faktisk utviklet i fellesskap av ONERA og Ariane Espace, under kontroll av General Delegation for Armaments, DGA.

Det vi imidlertid vet mindre er at suksessen 26. juni er et resultat av intenst samarbeid mellom disse franske industrimennene og forskningssentrene, og teamene til US Navy Naval Detachment of White Sands, New Mexico, som spesialiserer seg på utforming av taktiske bæreraketter.

VMAX hypersonisk seilflytestflyvning 16. juni 2023
Testflyvningen til VMAX hypersonisk glider 26. juni 2023, sporet et mønster som var synlig flere dusin kilometer rundt over Biscarrosse.

Un artikkel publisert av nettstedet Dvidshub.net, spesialisert i forsvarsforskning og teknologifag i USA, har nettopp løftet sløret for dette transatlantiske programmet, som har samlet franske og amerikanske team siden 2020, både i New Mexico og i Landes, og hvis flukt i juni 26 utgjorde den andre etappen kalt FS-1, etter en første etappe med blandet suksess, FS-0, som fant sted i oktober 2021.

Nøkkelrollen til den amerikanske marinen og White Sands-teamene i denne vellykkede testflyvningen

Faktisk ble det første FS-0-skuddet, fra en totrinns utskyter, men uten nyttelast, avbrutt etter at det oppsto en elektrisk feil etter start. Imidlertid ser det ut til at alle oppdragets hovedmål var oppnådd, og banet vei, om enn med en viss bekymring, for FS-1-oppskytningen.

I motsetning til FS-0, stolte FS-1 på en 3-trinns rakett (en Terrier-booster og to Oriole-trinn), og fremfor alt bar den for første gang den franske nyttelasten, den franske VMAX hypersoniske glideren. I tillegg måtte de amerikanske teamene håndtere problemene med skjerming, banekorreksjon og selvfølgelig separasjon, for å fullføre sin del av oppdraget, før de ble overlevert til den franske hypersoniske glideren.

Resten vet vi. Avfyringen fant sted som planlagt, og VMAX-glideren var i stand til å demonstrere sine evner, samtidig som den forsynte ONERA og Ariane Espace med tonnevis av data som senere vil tillate dem å foredle modellene sine.

3-trinns launcher chite sands us navy
3-trinns terrier-oriole-oriole-utskyteren som ble brukt til lanseringen av VMAX hypersonisk glider 16. juni 2023

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Hypersoniske våpen og missiler | Forsvarsnyheter | Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler