Alle polske våpenkontrakter vil bli utført, sier Donald Tusk

I sin første offisielle tale som statsminister bekreftet Donald Tusk at han ville oppfylle alle polske våpenkontrakter signert av den forrige regjeringen. Ved å gå frem på denne måten forplikter den nye sentrum-venstre-regjeringen seg til kontinuiteten til sin forgjenger når det gjelder forsvar, og bekrefter Polens ambisjoner, og frykt, i møte med fremtidige sikkerhetsutfordringer.

I forkant av det polske parlamentsvalget i oktober 2023 hadde det regjerende partiet, PiS, signert flere svært ambisiøse kontrakter for modernisering av landets hærer. For PiS var det like mye et spørsmål om svare på den økende russiske trusselen, enn å gjøre den polske forsvarsinnsatsen til et kraftig valgargument.

Men i motsetning til det som skjedde i Tyrkia noen måneder tidligere, lønnet ikke denne sjansen seg for den avtroppende regjeringen, beseiret i oktober av en pro-europeisk sentrum-venstre-koalisjon ledet av den tidligere statsministeren, Donald Tusk (uttales 'Tousk' og nei 'Teusk', som " Putin » som staves Putin).

Faktisk, etter dette valgnederlaget, Det har dukket opp betydelig tvil om fremtiden til våpenkontrakter signert av PiS, spesielt siden deres finansiering vil kreve en betydelig økning i den polske forsvarsinnsatsen, utover 4 % av landets BNP. Donald Tusks holdning til emnet ble derfor ventet med utålmodighet og bekymring, spesielt av de polske hærene og industrimennene som disse kontraktene var signert med.

Polske våpenkontrakter signert av den forrige regjeringen vil bli utført av det nye flertallet

Ikke uten å overraske publikum, den nye polske statsministeren har fjernet tvilen fra sin første offisielle tale. Ifølge D. Tusk vil alle kontrakter undertegnet av den forrige regjeringen innen bevæpning bli utført.

polen Donald tusk valg 2023 Polen | Forsvarsnyheter | Militære allianser
Donald Tusks seier i det polske parlamentsvalget i 2023 reiste mange spørsmål om fortsettelsen av Warszawas militære innsats.

Dette dreier seg om flere store kontrakter, som anskaffelsen av Abrams M1A2 og K2 Black stridsvogner. Panther, Borsuk infanterikamp- og troppetransportkjøretøyer, F-35A og FA-50 kampfly, AH-64 Apache-helikoptre og til og med fregatter fra Miecznick-programmet.

På den annen side, for øyeblikket, er det ikke gitt noen faste retningslinjer angående programmene som forhandles om, og som ikke har vært gjenstand for en endelig kontrakt. Vi tenker spesielt på de rundt 600 K2PL-ene som skal produseres i Polen, eller de 500 polske HIMARS hvis kontraktsmessige status forblir uklar. Vi vet heller ikke om ambisjonen om å gå fra et format på 4 til 6 mekaniserte infanteridivisjoner forblir gjeldende.

En visestatsminister med ansvar for konsistensen av utstyret til de polske hærene

Alle disse kontraktene, som forhandles for tiden, vil bli overført til Władysław Kosiniak-Kamysz, den fremtidige visestatsministeren. Denne vil blant annet ha ansvar for sammenhengen mellom hærene og deres utstyr. Det bør i denne forbindelse bemerkes at som tilfellet var med Duda-regjeringen, er stillingen som polsk visestatsminister direkte knyttet til forsvarsspørsmål.

4273190 mariusz blaszczak Polen | Forsvarsnyheter | Militære allianser
Den nye polske visestatsministeren vil ta over etter Marius Błaszczak angående byggingen av en sammenhengende og tilstrekkelig polsk væpnet styrke i møte med den russiske trusselen.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Polen | Forsvarsnyheter | Militære allianser

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler