Berlin ville blokkere kjøpet av 40 Eurofighters Typhoon av Tyrkia

Forholdet mellom London og Berlin risikerer å bli surt igjen, etter episoden med tysk avslag angående salg av 48 Eurofighters Typhoon til Saudi-Arabia. Faktisk, ifølge uttalelser fra den tyrkiske forsvarsministeren Yasar Guler, blokkerer tyske myndigheter denne gangen forhandlingene initiert av Ankara med London og Madrid, om salg av 40 europeiske jagerfly.

Selv om det har det største luftvåpenet i NATO, utenfor USA, med nesten 600 fly inkludert 290 kampfly, er det tyrkiske inventaret nå aldrende, med en jagerflåte som består av 240 F -16 C/D til Block 52 standard, samt rundt femti F-4E Phantom II-er.

Utfordringen med å modernisere de tyrkiske luftstyrkene

Ankara mangler imidlertid muligheter til å svare på denne utfordringen på kort sikt, spesielt utsatt for utestengelse fra det amerikanske F-35-programmet etter anskaffelsen av et russisk S-400 luftvernbatteri i 2019. I tillegg, etter sin militære intervensjon i Libya, den gang i Nord-Syria mot de kurdiske allierte i Vesten som står overfor den islamske staten, tok den amerikanske kongressen en restriktiv retningslinje i forhold til eksport av våpen til Tyrkia, blokkerer salget av F-16 blokk 70 og oppgradere sett til standard.

F-16 tyrkisk luftvåpen
Med nesten 250 F-16 C/D-er er det tyrkiske luftvåpenet den største operatøren av Lockheed-Martin enmotors jagerfly etter USA.

Fra da av, og mens de venter på ankomsten til det nasjonalt utformede jagerflyet, Kaan, fra TFX-programmet, er Ankara tvunget til å prøve å finne alternative løsninger, for å sikre overgangen fra et operativt synspunkt, mens Hellas på sin side har anskaffet tre skvadroner med F-16V, en skvadron på Rafale og en fremtidig F-35A skvadron.

Alternativene er imidlertid få for de tyrkiske luftstyrkene. I mangel av en avtale med USA er det umulig å henvende seg til amerikanske produsenter, men også til sørkoreanske FA-50, indiske Tejas eller svenske Gripen, flyet er utstyrt med F-turbojetfly -414 amerikanere. Alternativet til Rafale Fransk er også ekskludert, Paris har tatt opp Athens sak i flere år, mens forholdet til Ankara er anspent, spesielt på grunn av de syriske og libyske krisene.

En tid holdt Ankara ut muligheten for å vende seg mot Russland, og dets Su-35 og Su-57, eller til og med mot Kina. Men hvis den amerikanske reaksjonen allerede hadde vært voldsom mot Ankara etter kjøpet av et enkelt S-400-batteri, er risikoen for Tyrkia ved å vende seg mot disse landene langt større enn de som president Erdogan ser ut til å være klar til å ta i dag.

Faktisk, da London åpnet døren til Ankara, med hjelp fra Madrid, for anskaffelse av Eurofighter jagerfly Typhoon, for Ankara var det ikke bare et interessant alternativ, men fremfor alt det eneste alternativet som raskt kunne implementeres for å delvis modernisere luftstyrkene og svare på ankomsten av Rafale innen det hellenske flyvåpenet.

Tysklands reserver for eksport av tyrkiske Eurofighters

Si London og Madrid har vært veldig proaktive for å støtte salget av 40 Typhoon i AnkaraNår man i forbifarten ignorerer de mange spenningene som Tyrkia har orkestrert i det østlige Middelhavet de siste årene, spesielt mot Kypros og Hellas, er dette åpenbart ikke tilfellet for Berlin.

Euro Fighter typhoon samlebånd
Eurofighters samlebånd Typhoon i Storbritannia vil måtte stenges i 2028 på grunn av mangel på nye bestillinger

Faktisk, ifølge den tyrkiske forsvarsministeren, Yasar Guler, vil forhandlingene rundt dette programmet i dag bli blokkert av tyske myndigheter, slik tilfellet var for noen uker siden, angående opphevelsen av opsjonen angående de 48 Typhoon for det saudiske luftvåpenet.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Våpeneksport | Tyskland | Militære allianser

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler