Ungarn finansierer utviklingen av KF51-tanken Panther fra Rheinmetall, men uten å kjøpe det...

Det tyske industrikonsernet Rheinmetall har nettopp annonsert signeringen av en avtale med Ungarn, for å lede KF51-tanken Panther fra demonstratorstatus til industriell produksjon. Imidlertid vil de 288 millioner euro som vil bli brukt av det ungarske statlige industrielle holdingselskapet N7 i dette eventyret, forvandle den tyske industrimannens program dypt, og det samme vil dens potensielle ambisjoner, spesielt i Europa.

Når det gjelder kontrakter om forsvarsutstyr, er det mest klassiske tilfellet for land med forsvarsindustri å henvende seg til sine egne produsenter for å inngå en kontrakt. Når utstyret ikke er innenfor dets industrielle eller teknologiske rekkevidde, er det vanlig at et land henvender seg til en av sine partnere eller allierte for å anskaffe det, eller muligens produsere det på stedet, med visse teknologioverføringer.

Noen ganger deltar land i et forsknings- og teknologisk utviklingsprogram uten å ha til hensikt å anskaffe utstyret, bare for å fremme sine egne ferdigheter (tilfellet NEURON). I enda sjeldnere tilfeller kan et land bestemme seg for å henvende seg til en utenlandsk produsent for å utvikle eget utstyr og utstyre sine hærer.

Det som er veldig uvanlig er imidlertid at et land henvender seg til en utenlandsk industrimann for å finansiere utviklingen av utstyr som det ikke planlegger å anskaffe, eller i det minste uten at det har gitt en kunngjøring om dette. Dette er imidlertid nettopp det Ungarn og tyske Rheinmetall nettopp har gjort, angående den nye KF51-stridsvognen. Panther.

Reisen til KF51-tanken Panther fra Rheinmetall, fra Eurosatory 2022 til i dag

Presentert for første gang på Eurosatory 2022-messen Panther hadde effekten av en bombe. Ifølge designeren, Rheinmetall, var tanken som ble presentert da funksjonell, og kunne til og med oppfylle funksjonen til en prototype, det var så gjennomført. I møte med det så den nye EMBT presentert av KNDS naturlig nok blek ut, mer som en modell enn en teknologisk demonstrator på den tiden.

KNDS EMBT
Presentert sammen med KF51 Panther under Eurosatory 2022-utstillingen virket KNDS EMBT mye mindre teknologisk og konseptuelt gjennomført

Den offisielle presentasjonen av KF51 ble ledsaget av en intens mediekommunikasjonskampanje og kraftig politisk lobbyvirksomhet mot Forbundsdagen. Rheinmetalls mål, som administrerende direktør Armin Papperger senere innrømmet, var å avsporer det fransk-tyske MGCS-programmet (som ikke trengte det på den tiden), for å gripe det saftige markedet for å erstatte Leopard 2A4 og A5 i Europa og utover.

Dessverre for Rheinmetall utviklet ikke ting seg akkurat som de skulle. Først av alt, Bundeswehr kunngjorde at de ville bestille Leopard 2A7, og ikke Panther, for å erstatte Leopard 2A6 sendt til Ukraina. Det siste slaget har kommet i april 2023, da KNDS presenterte sin nye Leopard 2A8, en utvikling av Leopard 2A7HU solgt til Ungarn fire år siden, og at den umiddelbart ble bestilt av Bundeswehr i stedet for A7-ene som opprinnelig var planlagt.

Fra da av var alt en rekke skuffelser og desillusjoner for Rheinmetall, mens Norge, Tsjekkia et Italia fulgte i Bundeswehrs fotspor for å anskaffe A8, at det polske og rumenske markedet ser ut til å være bestemt for den sørkoreanske K2 og den amerikanske Abrams, og at til og med EMBT ser ut til å gjenvinne fargen, og ble offisielt foreslått av Frankrike til Egypt.

Ungarn vil finansiere den teknologiske modningen av Pantheruten å forplikte seg til å bestille det

Faktisk befant Rheinmetall seg, inntil da, nær en blindgate, ute av stand til å fortsette å utvikle sine egne midler. Panther, for å gjøre det til en ekte kampvogn, uten begynnelsen av en eksportordre. Dette er spesielt tilfellet etter semi-feilen til KF-41 Lynx, som også hevdet å være revolusjonerende da den ble utgitt for noen år siden, men som foreløpig kun er bestilt av Budapest, etter å ha blitt slått i flere konkurranser av svenske CV90 og den sørkoreanske AS21.

CV90 VCI
Slovakia og Tsjekkia foretrakk den svenske CV90 Mk4 fremfor KF41 Panther fra Rheinmetall.

Frelse for Panther kommer, ser det ut til, nok en gang fra Ungarn. Faktisk, Rheinmetall har nettopp annonsert signeringen av en kontrakt på 288 millioner euro med Budapest, for å fortsette den teknologiske modningen av tanken gjennom et joint venture stiftet med det statlige industrielle holdingselskapet N7.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsnyheter | Tyskland | MBT kampvogner

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler