Modellen til den polske forsvarsindustrien begynner å sprekke

Den polske forsvarsindustrien er absolutt en av de raskest utviklende industriene i Europa i dag, takket være de mange utstyrskontraktene som er signert eller skal signeres av landets myndigheter. Men som vist av de nylige skuffelsene fra PZL Mielec-fabrikken som monterer S70 Black Hawk-helikoptre for Sikorsky, kan denne modellen som polske ambisjoner er bygget på, godt være strukturelt ustabil.

For noen dager siden kunngjorde den nye polske statsministeren, Donald Tusk, at alle forpliktelsene og kontraktene undertegnet av det forrige mandatet, når det gjelder forsvarsutstyr, ville bli respektert.

Hvis denne kunngjøringen viser den polske nasjonens forpliktelse til å sikre sin egen sikkerhet i møte med den russiske trusselen, samt å ta en sentral posisjon i NATOs forsvarssystem, forplikter den også den nye regjeringen til det vi vet hvordan de skal representere en budsjettmessig og industriell ligning som vil være svært vanskelig å balansere.

Lokal produksjon støttet for å møte ambisjonene til de polske hærene

For å delvis amortisere de enorme kostnadene for anskaffelse av kampfly, fregatter og ubåter, samt den mest formidable mekaniserte landstyrken i Europa, hadde den forrige Duda-regjeringen utformet en dristig plan, basert både på statsgjelden og utviklingen. av en mektig forsvarsindustri, for å absorbere kostnadene.

Polsk forsvarsindustri K239 Chunmoo
Montering av KRM K239 Chunmoo av den polske forsvarsindustrien begynte i mai 2023

Faktisk er de fleste kontraktene som er forhandlet de siste årene av Warszawa basert på en betydelig lokal produksjonskomponent, med teknologioverføringer og kommersielt samarbeid på det europeiske markedet.

Dette er hvordan K2PL-stridsvognene, Krab selvgående kanoner og til og med polske fregatter vil bli satt sammen på stedet, med konsekvensen av å skape et stort industriområde som gir arbeidsplasser, og dermed skatteinntekter, for Warszawa.

En strukturelt ustabil modell for den polske forsvarsindustrien

Imidlertid, som vi diskuterte i en tidligere artikkel fra juni, lider den polske modellen av en åpenbar svakhet, som på mellomlang sikt utsetter den for svært høy risiko.

Faktisk, for å svare på den raskt voksende russiske trusselen, og for å erstatte utstyr som er arvet fra sovjettiden, har Warszawa bestemt seg for å fornye og utvide alt utstyret over en spesielt kort periode, fra rundt 15 år.

Utskifting av dette utstyret bør imidlertid bare skje når driftslevetiden er nådd, dvs. utover 30 år, hvis vi baserer oss på det teknologiske tempoet de siste tiårene.

Vi forstår derfor at overlevelsen av infrastruktur og industrielle ferdigheter vil være svært vanskelig for Warszawa å sikre, etter utløpet av produksjonskontrakter for deres hærer, med mindre det blir en stor aktør på eksportmarkedet.

Leopard 2 Krauss Maffei Wegmann fabrikk
Det vil være vanskelig for polske produsenter å etablere seg i Europa sammenlignet med veletablerte produsenter, som tyske KMW med sine Leopard 2.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Defense industristoff BITD | Forsvarsnyheter | Bygging av militære helikoptre

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler