LPM 2024-2030, Rafale F5, Afrika...: 2023 vil ha vært et sentralt år for det franske forsvaret

Mellom en ny LPM 2024-2030, store teknologiske fremskritt og den dyptgripende utviklingen av det operative omfanget av dens hærer, vil året 2023 ha vært preget av betydelige transformasjoner for de franske hærene og landets forsvarsindustri. Endringene som ble satt i gang i år svarer imidlertid bare på deler av de geopolitiske og sikkerhetsmessige utfordringene som dukker opp, og gjør 2023 til et år med bemerkelsesverdig, men delvis, overgang for det franske forsvarsverktøyet.

En ny militær programmeringslov LPM 2024-2030 mot høy intensitet

Glass halvfullt for noen, halvtomt for andre, den nye militære programmeringsloven 2024-2030 er en fortsettelse av den forrige, LPM 2019-2027, den er bemerkelsesverdig brukt frem til 2023. Med en samlet budsjettramme på €430 milliarder, bør den nye LPM gjøre det mulig å bringe hærens budsjett opp til € 67 milliarder i 2030, og konsolidere den franske forsvarsinnsatsen ovenfor, men så vidt, bunnen på 2 % av BNP satt av NATO.

Utover sine budsjettmessige aspekter, bekrefter den nye LPM en langsom, men betydelig, utvikling av de franske hærene for å tilpasse seg nye trusler så vel som risikoen for høyintensiv kamp mot en symmetrisk motstander.

LPM 2024-2030 PANG
2024-2030 Military Programming Law sikret utviklingen av PANG som vil erstatte PAN Charles de Gaulle fra 2038.

Slik er flere nøkkelprogrammer hugget i stein, som det nye neste generasjons atomhangarskipet som skal overta etter PAN Charles de Gaulle i 2038, eller standarden. Rafale F5, en ekte omstart av det franske tomotors jagerflyet, dekket i følgende punkt.

Men fremfor alt vil LPM ha gjort det mulig å gi de første elementene av respons på sterke forventninger fra hærenes side, med den annonserte ankomsten avet hard-kill beskyttelsessystem, Diamant-systemet, for å beskytte de pansrede kjøretøyene til Hæren, og tilbakeføring av evner for å undertrykke luftvernforsvar for luftstyrkene. Revolusjonene innen droner, infosentrisk kamp og kunstig intelligens har også en fremtredende plass i prioriteringene til denne LPM.

Dette har også til hensikt å gi et første svar på spørsmålet om tall, og på spørsmålet om massen fremhevet av krigen i Ukraina og dens forferdelige tap. For dette sørger LPM 2024-2030 for rekruttering av mer enn 40 000 ekstra reservister, utover de 40 000 operative reservistene som for tiden er under kontrakt.

Disse vil bli brutt ned i aktive enheter, så vel som innenfor nye regimenter som utelukkende består av nasjonale vakter, som 24. RI, den eneste enheten av denne typen i Frankrike til dags dato.

Men det mest slående poenget med denne LPM, selv om den ofte ble ignorert, var den ekstreme vitaliteten i den parlamentariske debatten som omringet den, etter å ha gjort det mulig å forbedre og berike den betydelig.

Sébastien Lecornu nasjonalforsamling
Debatten mellom Forsvarsdepartementet og parlamentarikere rundt LPM 2024-2030 vil ha muliggjort bemerkelsesverdig fremgang, og bør oppmuntre til en økning av Stortingets rolle i denne øvelsen.

Etter en skuffende strategisk gjennomgang 2023, skrevet som den burde være på en svært ugjennomsiktig måte, vil den parlamentariske debatten for avstemningen til denne LPM, derimot, ha vært eksemplarisk, varamedlemmer og senatorer, av presidentflertallet fra og med en store deler av opposisjonen, etter å ha gjort effektive endringer, i en konstruktiv dialog med et like involvert forsvarsdepartement.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler