Russiske missilangrep mot Ukraina 29. desember avslører et bekymringsfullt nytt mønster

29. desember ble Ukraina rammet av streiker gigantisk av russiske missiler i en koordinert aksjon ledet av russiske luft- og rakettstyrker, som avslører et taktisk mønster som ikke før nå hadde vært brukt av Moskva mot Kiev. Hvis målene for disse streikene og de oppnådde resultatene fortsatt er vanskelige å vurdere, utgjør dette skiftet mot massive streiker koordinert mellom komplementære vektorer en høyst bekymringsfull trussel for Ukraina ved starten av denne vinteren.

Natt mellom 28. og 29. desember 2023 gjennomførte de russiske luftstyrkene et angrep av enestående skala mot ukrainsk infrastruktur. Russiske strategiske bombefly Tu-95 og kanskje Tu-160 skjøt under dette angrepet hundre, kanskje flere, Kh-101 og Kh-555 kryssermissiler mot deres ukrainske mål, støttet av rundt tretti, igjen kanskje flere, av Geranium lang- rekkeviddeangrepsdroner, russisk versjon av den iranske Shahed-136.

Som tilfellet har vært i mange måneder, hevder det ukrainske luftvernforsvaret ødeleggelse av flertallet, rundt 90 %, av disse missilene og dronene ved å bruke sine missiler og luftvernkanoner.

Den har derimot ikke varslet noen avlyttinger vedr dusin Iskander-M og Kinzhal ballistiske missiler, og de få Kh-35 og Kh-31P antiradarmissilene som ble skutt opp i fellesskap. Det var imidlertid sistnevnte som virkelig utførte angrepet mot ukrainsk infrastruktur.

En taktikk for bedrag og metning kjent i lang tid i Vesten i møte med den sovjetiske trusselen

Taktikken som ble brukt av russiske styrker natt til 18. til 29. desember, mens den representerte en første i Ukraina, er på ingen måte ukjent for NATO-analytikere. Allerede i 1986 hadde Tom Clancy og Larry Bond sporet et bekymringsfullt scenario i romanen Rød storm (Red Storm Rising), som blant annet forteller om angrepet på en alliert bærergruppe fra den sovjetiske marinens langdistansebombefly.

Tu-22m3
Sovjetiske langdistanse Tu-22M Backfire bombefly og deres supersoniske antiskipsmissiler ble spesielt fryktet av NATOs marinesoldater under den kalde krigen

I romanen utførte en første bølge av gamle Tu-16 Badger og Tu-22 Blinder bombefly et massivt angrep mot en amerikansk angripegruppe bestående av to hangarskip, inkludert den franske Foch, ved å bruke gamle anti-skipsmissiler. som lokkeduer, for å tømme motstanderens luftvernforsvar.

Det ble etterfulgt, noen minutter senere, av et avgjørende angrep utført av flere flotiljer av Tu-22M Backfires bevæpnet med moderne missiler, som tok den allierte flåten på vakt, og førte til tap av flere store skip, inkludert den senkede Foch, mot en håndfull sovjetiske bombefly skutt ned.

I Tempête Rouge var det Fochs F-8N Crusader som registrerte de eneste seirene mot den sovjetiske Tu-22M Backfire

Dette scenariet, testet flere ganger av de to forfatterne ved bruk av Harpoon marinesimulering (designet av den samme Larry Bond), ble senere tatt svært alvorlig av NATOs admiraliteter, akkurat som et annet scenario i hjertet av romanen, erobringen av Island av fallskjermjegerstyrker og sovjetiske marinetropper, for å true Reforger-forsterkningslinjen.

Det massive russiske missilangrepet mot Ukraina 29. desember, også det i to faser

Hvis det russiske angrepet 29. desember ikke var rettet mot flåten, men ukrainsk infrastruktur og byer, ser det ut til at det ble utformet rundt en taktikk nær den som ble utviklet i romanen fra 1986. er faktisk utført i to påfølgende faser.

Den første fasen besto bare av KH-101 og Kh-555 kryssermissiler, og Geranium langdistanse angrepsdroner. I dette skilte det seg ikke mye fra angrepene registrert de siste månedene, da KH-101, Kh-555 og 3M54 Kalibr kryssermissiler ble skutt opp samtidig mot Ukraina, sammen med Geranium-droner.

Russiske missiler mot Ukraina Kh-101
Kh-101 kryssermissilet er en videreutvikling av Kh-55, med ny kåpe og forbedret ytelse. Hvert missil vil koste rundt 1,5 millioner dollar.

Som tidligere viste det ukrainske luftvernforsvaret seg spesielt effektivt mot disse vektorene, og hevdet, og det er ingen grunn til å tvile på det, ødeleggelsen av 87 kryssermissiler og 27 droner, i begge tilfeller, rundt 90 % av arsenalet som ble skutt opp mot deres mål.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense-logo 93x93 2 Russisk-ukrainsk konflikt | Forsvarsanalyse | Hypersoniske våpen og missiler

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

 1. Hei Fabrice,

  I fjor vår snappet PAC3 absolutt de fleste, om ikke alle, av missilene som ble sendt av den enkle grunn at det var målet.
  I baneberegning for å avskjære mach 5 og ikke-manøvrerende missiler (kinzhal manøvrerer bare i sin endelige tilnærming og må få redusert hastigheten svært betydelig), forenkler det å være målet betydelig oppgaven.

  For resten er det som vanlig, Russland sier de sendte 100 missiler og Ukraina sier at de ikke så noen eller fanget opp noen. Vi er tydeligvis i militær propaganda på begge sider.
  De som treffer falt ofte på sivile og de andre hvis de ble ødelagt, forblir vi veldig unnvikende: det er krigens tåke.
  En ting er sikkert, det er ikke nok luftvern i Ukraina til å beskytte alt. Så du må ta valg. kyiv er en på bekostning av visse andre byer.
  For å fullføre på F16 har vi egentlig ikke sett hva et sikte 120 gir i det virkelige liv (det er snakk om 150/160 km fra det jeg kunne finne). På europeisk nivå har vi ganske mange tester og tilbakemeldinger på Meteor, men få på dette amerikanske missilet. Hvis det er som vanlig utstyr, vil det gjøre det svært vanskelig å sette opp denne type operasjoner.

  Godt nytt år 🙂

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler