Ved å bevæpne sine marineangrepsdroner overrasket Ukraina den russiske marinen

Et nytt angrep utført denne 1. januar 2024 av ukrainske Sea Baby marineangrepsdroner, mot havnen i Sevastopol. Men da dronene ble snappet opp av en russisk korvett, angrep de skipet med raketter, sannsynligvis til overraskelse for mannskapet. Dette er det første eksterne marine-droneangrepet som er dokumentert til dags dato.

Javelin, Storm Shadow, Himars...: krigen i Ukraina har sitt stjerneutstyr

Siden starten av den russiske offensiven mot Ukraina har flere våpen blitt midlertidige ikoner for den ukrainske motstanden. Først var det den tyrkiske TB2 Bayraktar-dronen og den amerikanske antitankmissilen Javelin, som begge spilte en avgjørende rolle for å stoppe den russiske offensiven mot Kiev.

TB2 drone e1623684059640 Sjødroner | Forsvarsnyheter | Russisk-ukrainsk konflikt
TB2 Bayraktar var symbolet på ukrainsk motstand under offensiven mot Kiev, i februar og mars 2022, før fortettingen av russisk luftvernforsvar kom til å diskvalifisere denne dronen er for sårbar skal nå brukes til angrepsoppdrag.

Fra våren 2022 var artillerisystemer, som den franske Caesar, den tyske Pzh 2000 eller den polske Krab, i hjertet av ukrainsk kommunikasjon, så vel som den nå berømte amerikanske HIMARS.

Fra vinter til våren 2023, pansrede kjøretøyer som svenske CV90, tyske Marder og amerikanske Bradley, samt vestlige hovedstridsvogner Leopard 2 og Challenger 2, symboliserte Kyivs motoffensiv, sammen med kryssermissilene Storm Shadow og SCALP-EG levert av Storbritannia og Frankrike.

Til slutt, med de gjentatte raidene fra russiske styrker mot landets infrastruktur, var den fransk-italienske SAMP/T Mamba, tyske Iris-T SLM, norske Nasams og American Patriot antiluftskytesystemer galjonsfiguren i denne motstanden. Men utstyret levert av Vesten er ikke det eneste som nyter berømmelse når det brukes mot russiske styrker.

Sjødroneangrep Sjødroner | Forsvarsnyheter | Russisk-ukrainsk konflikt
4. august 2023 angrep på angrepsskipet Olenegorsky Gonyak av en ukrainsk marineangrepsdrone i havnen i Novorossiysk

Dermed skapte antiskipsmissilet R-360 Neptun, en utvikling av det sovjetiske Kh-35-missilet, overskriftene til alle vestlige medier dagen etter 14. april 2022, da to av disse missilene traff den russiske krysseren Moskva, flaggskipet til Svartehavsflåten, noe som førte til at den sank.

Eksepsjonell ukrainsk oppfinnsomhet angående operativ bruk av droner og deres teknologi

Men området der ukrainske ingeniører har markert seg mest, siden starten av denne konflikten, gjelder droner, og spesielt transformasjon av droner og systemer for sivilt bruk, for å gjøre dem til effektive våpensystemer.

Ukrainske droner Sjødroner | Forsvarsnyheter | Russisk-ukrainsk konflikt
Ukrainske styrker har vært spesielt smidige på mange områder, spesielt når det gjelder å transformere sivile quadcopter-droner til operative våpensystemer.

Fra starten av konflikten begynte ukrainske styrker massivt å bruke lette quadcopter-droner, både for å lokalisere mål og dirigere artilleriild, og ved å bevæpne dem med granater eller antitankraketter, for å direkte angripe lokaliserte mål.

Russiske styrker har siden klart å implementere effektive beskyttelsessystemer mot denne typen trusler, spesielt gjennom kraftig jamming, og fremfor alt å utstyre seg med droner og mer lurende ammunisjon, og mer effektivt, til det punktet at fra nå av vil den lette dronen har blitt nesten like brukbart som artillerigranaten på fronten, både for ukrainske og russiske styrker.

Dette er imidlertid ikke tilfellet for ukrainske langdistanse marineangrepsdroner. Ved flere anledninger har disse marine-overflatedronene, som bærer en kraftig eksplosiv ladning og dirigert av en satellittforbindelse som er mye vanskeligere å blokkere enn lette droner, klart å angripe russiske skip eller kritisk infrastruktur, særlig på Krim.

Ukrainske Sea Baby marineangrepsdroner er nå bevæpnet med raketter!

Den mest kjente modellen av disse marineangrepsdronene, kalt Sea Baby, utmerket seg nok en gang i et nylig angrep mot et russisk skip. 1. januar ble flere av disse dronene skutt opp mot marinebasen Sevastopol på Krim. Et kampskip ble oppdaget av russiske overvåkingsradarer, og ble sendt av Svartehavsadmiralitetet for å avskjære og ødelegge disse dronene.

Video av angrepet 1. januar 2024. Antall raketter som ble sendt antyder at dette faktisk er RPV-16 termobariske raketter som ble skutt opp av de 6 Dzhmil-systemene montert på Sea Baby.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Naval Drones | Forsvarsnyheter | Russisk-ukrainsk konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

  1. 1870, 14/18,40/45. Hvorfor er våre ledere og generaler alltid et skritt bak når det gjelder bevæpning i krigstid? Enten i kvalitet (utdatert Leclerc-tank) eller kvantitet (fly, granater, missiler, etc.)
    Å investere 2% av BNP i fredstid, ok, men i krigstid er det total uansvarlighet.Og Europa har det dessverre ikke bedre, kanskje bortsett fra Polen.
    Vi betaler mye penger for alle disse små menneskene...

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler