Potensiell svikt i FCAS og MGCS må forventes i 2025, sier Senatets rapport

FCAS- og MGCS-programmene ble strukturert i 2017 og representerte deretter de to hovedpilarene i et fransk-tysk initiativ ønsket av Emmanuel Macron og Angela Merkel, for å forplikte Europa til en mer autonom bane når det gjelder forsvar, med de to viktigste økonomier og demografiske makter i EU.

Siden den gang har den første entusiasmen gitt plass til økende mistillit, om ikke til myndighetene, i det minste til en del av opinionen, industrimenn og til og med militæret, på begge sider av Rhinen. , mens vanskelighetene har mangedoblet seg, og har ført til hver av disse programmer til randen av implosjon.

Til tross for en bane som nå er sikrere, men ikke garantert, etter kraftig intervensjon fra de politiske myndighetene i deltakerlandene, gjenstår mange spørsmål i den offentlige debatten rundt disse programmene. En ny rapport fra Senatets utenriks- og forsvarskomité vil helt sikkert øke bekymringene rundt dem ytterligere.

Dette anbefaler faktisk å forutse en mulig fiasko i de to programmene, å forplikte seg kraftig til utviklingen av midlertidige løsninger for å håndtere revisjonen av tidsplanen deres, og fremfor alt implementere en frist, i 2025, for å vurdere interessen for Frankrike i å opprettholde eller ikke, deltakelse i disse europeiske initiativene.

FCAS og MGCS, programmer med en tumultarisk historie

Det er sant at siden lanseringen i 2017 for FCAS, og til og med i 2015 for MGCS, har disse to programmene opplevd kaotiske reiser, for å si det mildt. Etter den innledende politiske euforien, møtte begge raskt to store hindringer: divergerende mål for de forskjellige hærene som måtte implementere utstyret, og en industriell deling som var mest komplisert å formulere.

FCAS og MGCS
MGCS-programmet sikter nå mot en frist utover 2040, kanskje til og med 2045.

For FCAS, som skal gjøre det mulig å designe hele luftkampkomponenten til neste generasjon, og ikke bare kampflyet i hjertet, trenger tyskerne, rettet mot et tyngre jagerfly mer beregnet for luftvern, og franske, med en lettere jagerfly som var i stand til å operere fra sine hangarskip, men også for å sikre kjernefysisk holdning, var allerede vanskelig å harmonisere.

Det er imidlertid industridelingen som utgjorde de største problemene, mellom en fransk luftfartsforsvarsindustri som er i stand til å drive hele systemet uavhengig, en tysk industri som er i stand til å oppnå dette til mer enn 75 %, og den spanske BITD , mindre erfaren, men veldig ambisiøst.

Hvis visse pilarer fant sin balanse, vakte andre, spesielt rundt utformingen av selve NGF-jagerflyet, og dets flykontroller, intens motstand mellom franske Dassault Aviation og European Airbus DS, som begge trodde at de har ferdighetene og erfaringen til å styre. denne søylen.

Disse spenningene mellom de to europeiske lederne av luftfartsdesign brakte FCAS-programmet til kanten av stupet. Den skyldte sin frelse kun til den målbevisste inngripen fra de tre tilsynsministrene i Frankrike, Tyskland og Spania, og påla en fast industriell retningslinje, i det minste for studie- og prototypefasen som strekker seg til 2027. .

FCAS Lecornu Robles Pistorius
FCAS-programmet ble brutt fra blindveien det befant seg i takket være felles intervensjon, i 2022, av de tre berørte tilsynsministrene (fra venstre til høyre), franske Sébastien Lecornu, spanske Margarita Robles og tyskeren Boris Pistorius.

Banen fulgt av MGCS var i hovedsak den samme som for FCAS. Til å begynne med startet programmet imidlertid på et mer solid grunnlag, etter å ha vært betrodd siden 2015 til det fransk-tyske joint venture-selskapet KNDS som samler, i like deler, Nexter og Krauss-Maffei Wegmann, mens programmet også ble finansiert likt. deler like av Paris og Berlin.

Dette klarte imidlertid ikke å komme fra bakken, hovedsakelig på grunn av forventninger som var vanskelige å harmonisere mellom den franske hæren og Das Heer, dens tyske motpart. Fremfor alt beordret Forbundsdagen i 2019 at Rheinmetall ble med i programmet, noe som forårsaket en dyp ubalanse i styringen, men også i den industrielle delingen, noe som førte til voldelig dyst mellom Nexter og Rheinmetall angående styringen av visse nøkkelaspekter, for eksempel de viktigste pistolen til den pansrede.

En ny tid, det var de franske og tyske ministrene, Sébastien Lecornu og Boris Pistorius, som måtte gripe inn, for noen måneder siden, for å få programmet tilbake på sporet, selv om visse viktige hindringer ikke er fjernet, spesielt når det gjelder de divergerende forventningene mellom franskmenn og tyskere.

Frankrike vil måtte bestemme seg i 2025 om disse programmene, ifølge en senatorisk rapport

Hvis de to programmene i dag ser ut til å ha kommet ut av sporene de befant seg i takket være en solid politisk bedring, er deres fremtid derimot fortsatt langt fra garantert.

røye Leclerc
Franske Leclerc-stridsvogner må gjennomgå en stor makeover, inkludert utskifting av drivverket, hvis de håper å forbli operative etter 2035.

Videre, mens de opprinnelig hadde som mål å settes i drift rundt 2035 for MGCS, og 2040 for FCAS, falt de henholdsvis mellom 2040 og 2045 for erstatning av Leclerc og Leopard 2, og fra 2045 til 2050, for etterfølgeren til Rafale et Typhoon, som reiser viktige spørsmål angående den ekstra midlertidige perioden, som fransk planlegging til dags dato ikke har en løsning på.

Un fersk rapport fra Senatets utenriks- og forsvarskomité, på temaet kreditter for utstyret til styrkene (program 146), innenfor rammen av utkastet til finanslov 2024, tar på dette emnet en klar visjon om risikoen knyttet til disse to programmene, og handlingene som bør gjøres av myndighetene for å dempe dem.

Rapporten er skrevet av Hugues SAURY, LR-senator fra Loiret, og Hélène CONWAY-MOURET, sosialistisk senator som representerer franskmenn i utlandet. om situasjonen der de franske hærene, så vel som den nasjonale forsvarsindustrien, ville befinne seg i et slikt scenario.

Rafale Navy
den Rafale M fra den franske marinen levert fra 2000 til 2004, vil absolutt måtte trekkes ut av tjeneste fra 2035, på grunn av akselerert slitasje på fly om bord som er underlagt betydelige begrensninger (landing, korrosjon, etc.)

Ifølge senatorene er det nå nødvendig for Frankrike å definere en endelig voldgiftsdato for deltakelse i disse to programmene. En frist til 2025 er foreslått i rapporten, fordi den gjør det mulig å evaluere fremdriften til de to programmene gjennom 2024 for å fastslå deres sjanser for å lykkes, eller tvert imot å innrømme at vanskelighetene vil representere for store hindringer for å ha de nødvendige garantiene for deres suksess.

Forsinkelsene i disse programmene truer effektiviteten til hærene, ifølge Senatet


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militær planlegging og planer | Forsvarsanalyse | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler