Mot en ny fransk doktrine om støtte til Ukraina for å begrense maktøkningen til de russiske hærene?

På bare noen få dager har kunngjøringene fra den franske presidenten og forsvarsministeren skissert en doktrine om støtte til Ukraina, radikalt forskjellig fra den som til nå ble brukt av Paris, men også av de andre europeiske kanselliene.

Frankrike går faktisk med på å vie deler av produksjonen av sin egen forsvarsindustri til den ukrainske krigsinnsatsen, ved å gå fra engangshjelp av materialer hentet fra hærenes varelager, til varig hjelp i varigheten. Ved å gjøre det, tar Frankrike sin plass i striden mellom Kiev og Moskva, med håp om å overbevise europeerne om å gjøre det samme, det eneste alternativet for å begrense maktøkningen til de russiske hærene.

Fronten i Ukraina fortsatt aktiv, men frosset i halvannet år

De første månedene med russisk aggresjon mot Ukraina ga opphav til raske fremskritt, først av russiske styrker, spesielt i den sørlige delen av landet, deretter av ukrainske hærer, og tok tilbake en betydelig del av bakken som tidligere var tapt, etter at den russiske offensiven mislyktes og tilbaketrekningsordren gitt av general Surovikin til de overlevende styrkene, den siste av de forberedte forsvarslinjene.

Leoaprd 2A4 Ukraina
Størstedelen av utstyret som ble sendt til Ukraina av Europa eller USA ble hentet fra hærenes varelager.

Denne ukrainske motoffensiven var preget av tilbaketrekningen av russiske styrker fra nord i landet, slik at ukrainerne kunne rydde Kiev og Kharkiv, og i sør, bortenfor Dnepr, med at byen Kherson ble forlatt.

Siden slutten av denne fasen, på begynnelsen av høsten 2022, har fronten utviklet seg svært lite, til tross for en stor vårmotoffensiv lansert av Ukraina i mai 2023, deretter en motoffensiv for vinteren lansert av Russland siden november 2023.

Hver gang kom forsøk på gjennombrudd, både russiske og ukrainske, opp mot godt forberedte defensive anordninger, støttet av betydelige artilleristyrker, og beskyttet av tett luftvernforsvar. Faktisk har alle forsøk på offensiv eller motoffensiv, nå som hele fronten er beskyttet, på begge sider, av uinntagelig defensiv infrastruktur, endt i marginale territorielle gevinster, for tap veldig store.

Med andre ord, nå som de to hærene er forskanset, nærmer den operasjonelle situasjonen seg det som rådde i den siste delen av Korea-krigen, i 1952, da verken kineserne eller USA, støttet av deres vestlige allierte, ikke klarte å oppnå betydelig offensiv suksess, uten å miste alle de involverte styrkene, og effektivt forhindre enhver påfølgende mobil utnyttelse.

Denne observasjonen er imidlertid ikke overraskende. Faktisk, siden starten av konflikten, har bare én del av fronten forblitt frosset, kontaktlinjen mellom de to hærene i Donbass. Som hele fronten i dag, var den faktisk i stor grad beskyttet av viktige defensive anordninger, både på russisk og ukrainsk side, etter 6 års krig i regionen.

Caesar Ukraina
Ukrainsk artilleri klarer å begrense russiske offensiver mot godt forberedte forsvarslinjer.

Som sådan, hvis den russiske generalstaben gjorde mange feil under den innledende offensiven i februar og mars 2022, prøvde den aldri å bryte gjennom på denne fronten, som med rette ble dømt til å være altfor vanskelig.

Faktisk, i dag avhenger den potensielle avslutningen av denne krigen i Ukraina mer enn noen gang på muligheten, for den ene eller andre av de krigførende, til å skape en svært gunstig maktbalanse, ved å stole på dens mobiliseringskapasitet og dens industrielle kapasitet. .

I disse områdene har Moskva en mye større potensiell fordel enn Kiev, med en befolkning som er tre ganger større og fullt medgjørlig, og en forsvarsindustri som allerede er mye større før krigen, og som nå vokser raskt.

Det eneste alternativet, for Kiev, er derfor å lykkes med å skaffe midler fra sine allierte til å begrense utviklingen av denne maktbalansen, slik at selv om de russiske hærene skulle forsøke en ny offensiv, ville de ikke lykkes med å bringe en annen resultat fra de siste månedene.

En ny fransk doktrine om støtte til Ukraina for å begrense maktøkningen til de russiske hærene

Til nå hadde franskmennene, i likhet med det store flertallet av europeere, nøyd seg med å levere brukt utstyr hentet fra varelageret til dens hærer, eller fra lagre av reserveutstyr. Dermed ble Cæsarkanonene, VAB-ene, AMX-10RC, Crotale-systemene eller Mamba-batteriet, sendt til Ukraina i 2022 og 2023, tatt fra franske enheter.

Cæsarproduksjon Bourges Nexter
Nexter har økt produksjonshastigheten til Canon CAESAR-våpenene betydelig de siste to årene.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense-logo 93x93 2 Russisk-ukrainsk konflikt | Militære allianser | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler