Det kroatiske forsvarsdepartementet anbefaler å gå tilbake til verneplikten

Det kroatiske forsvarsdepartementet har anbefalt en retur til verneplikten for å styrke styrken til de væpnede styrkene, og dermed svare på økende spenninger i Øst-Europa og på Balkan. Denne uttalelsen kommer to uker etter at Serbia kunngjorde sin intensjon om også å gjeninnføre obligatorisk militærtjeneste.

Med 4 millioner innbyggere og et BNP på knapt 70 milliarder euro, er Kroatia et av de minste landene i både EU og NATO. Til tross for et forsvarsbudsjett på bare 1 milliard euro, eller 1,5 % av BNP, eksklusiv pensjoner, har den betydelig militær makt, proporsjonalt sett. Spenninger i Øst-Europa, så vel som på Balkan, skaper imidlertid bekymring for forsvarsdepartementet, som nettopp har anbefale tilbakeføring til verneplikt, suspendert siden 2007.

kroatiske væpnede styrker

Til tross for at de kun har et budsjett på 1 milliard euro hvert år, er de kroatiske væpnede styrkene overraskende allsidige og velutstyrte. Med 15 000 aktivt militært personell og 20 000 reservister har de, i forhold til befolkningen, en representativitetsgrad (ekskludert reserver) av de væpnede styrkene på 0,37 %, 30 % høyere enn de franske 0,29 %, og nesten dobbelt så høy som Tysklands 0,22 prosent.

Disse er også godt utstyrt, med 75 M-84A kampvogner som for tiden moderniseres, rundt hundre Bradley IFV-er som leveres, 150 Patria AMV APC-er og til og med 15 Pzh2000 selvgående kanoner. Dens marinestyrke består hovedsakelig av 5 missilpatruljebåter av de 30 skipene som utgjør flåten.

Det kroatiske forsvarsdepartementet M-84A tank
15 ganger mindre befolket og førti ganger mindre rik enn Frankrike, Kroatia har likevel bare et spesielt omfattende sett med kapasiteter, alt fra høyintensiv landkamp til luft- og sjøkrigføring.

Det kroatiske flyvåpenet vil på sin side se Mig-21-ene deres erstattet, fra og med i år, av den første av tolv Rafale F-3R anskaffet brukt fra Frankrike, samt et dusin UH-60 og Mi-171sh manøvreringshelikoptre, og femten OH-58 Kiowa lette angreps- og rekognoseringshelikoptre.

Selv om de er beskjedne i volum, er de kroatiske væpnede styrkene derfor spesielt allsidige, og har til og med visse kapasiteter, for eksempel en jagerflåte, ofte reservert for mye mer folkerike og mye rikere land.

Spenninger i Øst-Europa og Balkan bekymrer det kroatiske forsvarsdepartementet

Imidlertid bekymrer det kroatiske forsvarsdepartementet at spenningen vender tilbake i Øst-Europa, mot Russland, men også på Balkan, mellom landene som tidligere dannet Jugoslavia.

I likhet med at disse landene fortsatt har fersk erfaring med krig, eller i det minste lever i et anspent nærmiljø, er Kroatia, selv om de tilhører NATO og EU, fortsatt på sin vakt, og opprettholder en betydelig operativ stilling for sine væpnede styrker.

Rafale B Det kroatiske flyvåpenet
Kroatia er et av de minste landene med en jagerflåte, som også er utstyrt med de svært effektive Rafale français.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Kroatia | Forsvarsnyheter | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler