MGCS-program: Tyske og franske stillinger nærmer seg

Avklaringene som nylig ble gitt av Bundeswehr angående deres ambisjoner og forventninger angående MGCS-programmet viser tyske posisjoner mye nærmere de som Frankrike har uttrykt enn man kunne trodd til nå. Hvis denne konseptuelle tilnærmingen bekreftes, kan MGCS til og med bli bærebjelken i en ny modell for europeisk industrisamarbeid, mye mer effektiv og relevant enn de som er brukt til nå, ofte med enorme vanskeligheter involvert.

Mellom politisk overtakelse kunngjort i sommer av den franske forsvarsministeren, Sébastien Lecornu, og hans tyske motpart, Boris Pistorius, og den annonserte ankomsten av ItaliaMGCS-programmet ser ut til å være i en mye bedre posisjon i flere uker enn det var for noen måneder siden.

Imidlertid var mange stemmer bekymret for de dype forskjellene som så ut til å motsette seg tyske og franske forventninger angående selve utformingen av det pansrede kjøretøyet.

Således, hvis Frankrike hadde til hensikt å utvikle en relativt lett stridsvogn for stor mobilitet, samt en rekke spesialiserte pansrede kjøretøy. Tyskland på sin side så ut til å ville gjenoppta modellen som gjorde suksessen til Leopard 2, nemlig et tungt pansret kjøretøy i stand til å utføre alle oppdrag, og gir den en rekke tilleggsfunksjoner.

Standpunkter uttrykt på Defence iQ International Armored Vehicles-konferansen i Twickenham, av oberst Armin Dirks, driftssjef for det kombinerte MGCS-prosjektteamet i Bundeswehrs føderale kontor for utstyr, informasjonsteknologi og in-service support (BAAINBw), viser tvert imot at Franske og tyske forventninger er blitt betraktelig nærmere.

«50 tonn, ikke et gram mer! »

For det første har Bundeswehr resolutt gått med på ideen om at de nye tunge pansrede kjøretøyene som vil følge av dette programmet hadde til hensikt å overta, frem til 2050, fra Leopard 2, må være mye lettere enn den tyske tanken er i dag.

Leopard 2A7
Etter hvert som utviklingen skrider frem, vil Leopard 2 økte fra 55 tonn (A4) til nesten 64 tonn (A7), noe som økte både bakkefotavtrykket og det logistiske fotavtrykket til den tyske tanken.

Generalløytnant Andreas Marlow, visesjefen for den tyske hæren, hadde stilt temaet på en spesielt tydelig måte, og etterlyste et pansret kjøretøy som ikke ville overstige 50 tonn, selv med ett gram.

Tydelig, som vist av de nylige forpliktelsene til Leopard 2, Challenger 2 og Abrams i Ukraina, veldig tunge stridsvogner, som disse som alle overstiger 60 tonn, hvis de faktisk viser seg å være mer motstandsdyktige og allsidige enn T-64M som utgjør hoveddelen av den ukrainske panserhæren, er også merkbart mindre mobil.

Fremfor alt genererer en slik masse høyere forbruk og logistikk- og vedlikeholdsbegrensninger, som til slutt skader manøveren. Dette er nettopp grunnen som førte til at franskmennene siktet seg inn på et «lettere» pansret kjøretøy, igjen rundt 50 tonn, uten imidlertid å være like fast på emnet som general Marlow nylig var.

En plattform, flere spesialiserte pansrede kjøretøy

Med slike begrensede kampmassemål er det åpenbart mange begrensninger på utformingen av programmet. Den viktigste av disse er at det vil være umulig å sette alt utstyret og egenskapene som kreves for å dekke alle engasjementsscenarier i et enkelt pansret kjøretøy.

Faktisk anbefaler Bundeswehr nå ikke én, men en familie av pansrede kampkjøretøyer, designet av MGCS-programmet. Hvis de alle deler samme chassis, og absolutt samme motor, for vedlikehold og logistikkspørsmål, vil de pansrede kjøretøyene bli spesialiserte i henhold til oppdragene og utstyret som bæres.

MGCS franske visjonsprogram 2021
Syntetisk visjon av MGCS-programmet sendt i 2021 av KNDS.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

5 Kommentarer

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler