Hvorfor, i møte med russisk kjernefysisk doktrine, er Vesten klart underlegen i 2024?

En fersk rapport publisert av International Institute for Strategic Studies (IISS) analyserer i detalj, Russisk kjernefysisk doktrine i dag, spesielt med hensyn til potensiell bruk av ikke-strategiske atomvåpen. Dette fremhever mange og betydelige forskjeller med vestlige doktriner, og setter Europa i en svak situasjon i mange tilfeller, inkludert i bistanden det kan gi Ukraina.

Hva er pilarene i dag som former denne doktrinen om bruk av atomvåpen i Russland? Hvorfor er det så effektivt mot vestlige land, inkludert USA? Og hvordan truer det Ukraina og Europa?

Utviklingen av doktrinen om bruk av atomvåpen, fra Sovjetunionen til Russland

Under den kalde krigen var bruken av atomvåpen allestedsnærværende i den sovjetiske doktrinen. For dette hadde sovjetiske arsenaler et stort utvalg av atomvåpen, alt fra artillerigranater til interkontinentale ballistiske missiler, inkludert tradisjonelle bomber, undervannsminer og til og med mortergranater. På den tiden mente russisk doktrine at atomvåpen kunne brukes til taktiske formål, samtidig som muligheten for strategisk eskalering ble under kontroll.

Russisk Iskander-M kjernefysisk doktrine
Russland har et stort utvalg av systemer for blandet bruk, som er i stand til å bære et kjernefysisk stridshode, eller et konvensjonelt stridshode, som Iskander-M kortdistanse ballistisk missil.

Denne holdningen varte til slutten av den kalde krigen, og førte med seg ut-av-kontroll utgifter til å forsyne arsenalene med atomvåpen og ammunisjon, og for å holde dem i god stand, noe som ikke alltid var tilfelle.

Hvis perioden etter slutten av den kalde krigen var preget av tilbaketrekningen av et flertall av disse våpensystemene, vendte Russland raskt tilbake til en defensiv holdning som gjorde atomvåpen til omdreiningspunktet for dets avskrekkingsevner. , under påvirkning av vestlige intervensjoner mot Irak. eller Serbia, med betydelige langdistanse presisjons-angrepsmidler.

Faktisk, fra begynnelsen av 2000-tallet, og Vladimir Putins ankomst i spissen for Kreml, ble det gjort betydelige anstrengelser for å modernisere det atomvåpen og blandede arsenalet til de russiske væpnede styrkene.

Som sådan er mange av ammunisjonen som skaper nyheter i Russland i dag, som Iskander-M kortdistanse ballistiske missil, dens Kinzhal luftbåren versjon, kryssermissilene Kalibr og Kh-101, og de strategiske missilene RS-28 Sarmat og R-30 Bulava, finner sin opprinnelse eller sitt teknologiske og industrielle vendepunkt på begynnelsen av 2000-tallet.

Den russiske hæren har trent for scenarier inkludert atomangrep siden 1999.

Samtidig ble bruken av atomvåpen, til operative formål, igjen integrert i de store årlige øvelsene til de russiske hærene, spesielt under Zapad (vest)-øvelsen, som finner sted hvert fjerde år. , med scenariet. av en mulig konfrontasjon mot NATO-styrker.

trening Zapad 2021
Som alle Zapad-øvelser siden 1999, var Zapad 2021-øvelsen basert på et scenario som integrerte simulert bruk av et ikke-strategisk atomvåpen av de russiske hærene.

Tilbakeføringen av den simulerte bruken av atomvåpen av de russiske væpnede styrkene fant sted så tidlig som Zapad 1999-øvelsen, og ble integrert i alle Zapad øvelser etter, men også, fra Zapad 2013, i scenariene til de andre store øvelsene Tcentr, Kavkaz og Vostok (øst).


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Atomvåpen | Forsvarsnyheter | Hypersoniske våpen og missiler

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbudet gjelder fra 10. til 20. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler