Frankrike ønsker å henvende seg til svenske Saab GlobalEye for å erstatte sine Awacs-fly

Frankrikes mulige anskaffelse av det svenske Saab GlobalEye tidlig varslingssystem, for å erstatte AWACS E-3F Sentry fra luft- og romstyrken, vil utvilsomt være et av hovedemnene som den franske presidenten tar opp i anledning hans. offisielt besøk i Sverige, som starter 30. januar, da Paris og Stockholm skal utdype sitt industrielle samarbeid i forsvarsspørsmål.

Men innsatsen for dette besøket kan godt gå langt utover dette enkelt rammeverket, som allerede er strategisk. Alt tyder faktisk på at den franske presidenten ved denne anledningen vil diskutere mulig svensk deltakelse i FCAS-programmet, og kanskje til og med annet ambisiøst samarbeid, for eksempel innen kampdroner. Fordi Frankrike og Sverige i mange aspekter deler samme visjon når det gjelder forsvar og europeisk industrisamarbeid, men også lignende behov.

Sverige, en stor militær og industriell forsvarsnasjon i Europa

Selv om Sverige var knyttet til sin nøytralitet i lang tid, eller kanskje på grunn av det, var Sverige gjennom hele den kalde krigen og etterpå et av de europeiske landene som mest delte Frankrikes posisjoner i forsvarssaker.

For å sikre beskyttelsen av sitt enorme territorium, til tross for en relativt liten befolkning på bare 8 millioner innbyggere i 1980, hadde Stockholm utviklet et kraftig militært verktøy, samt en betydelig forsvarsindustri som tillot det å produsere det vesentlige av utstyret sitt, fra ubåter til kampfly.

Ubåt A26 Blekinge
Sverige er et av få land som er i stand til å designe konvensjonelle ubåter med høy ytelse, slik som den nye A26 Blekinge-klassen.

Som alle europeiske land slapp Sverige vaktholdet på 2000-tallet, med et forsvarsbudsjett så redusert at de svenske hærene bare stilte med 2 aktive operative bataljoner i 2015, sammenlignet med 15 brigader i 1990. Stockholm har imidlertid aldri sluttet å støtte sin forsvarsindustri. , produsere noe spesielt vellykket utstyr som f.eks jagerflyet JAS 39 Gripenden CV90 infanteri kampvogn, eller A-19 ubåten av Götland-klassen.

Fremfor alt tok Sverige oversikt over utviklingen av trusselen i Øst-Europa i 2016, og gjeninnførte obligatorisk, men delvis, militærtjeneste i 2017, støttet av en ny såkalt Global Defense-doktrine, designet for å avskrekke en mulig motstander fra å ønske å militært gripe landet.

Dens budsjettmessige implikasjoner har utviklet seg proporsjonalt i samme periode. Mens Stockholm bare viet 1 % av sitt BNP til sine hærer i 2015, eller 55 milliarder kroner (5 milliarder euro 2015), ble dette brakt, i 2024, til 115 milliarder kroner (10 milliarder euro 2024) og 2,1 % av sitt BNP, tillater det fremme sitt forsvarssystem opp til 3 brigader, samt rundt tjue hjelpebataljoner, klare innen 48 timer innen 2025.

Så hvis Sverige snart slutter seg til NATO, etter avtalen gitt av det tyrkiske parlamentet, fortsetter det åpenbart å investere fullt ut i sitt eget forsvar, og i regionalt og europeisk kollektivt forsvar.

Emmanuel Macrons statsbesøk til Sverige for å utdype forsvarsindustrielle bånd mellom de to landene

Det er i denne sammenhengen at Frankrikes president Emmanuel Macron starter et statsbesøk i Sverige 30. januar. Hvis mange temaer vil bli diskutert mellom den franske presidenten og hans svenske kollega, Ulf Kristersson, vil fransk-svensk samarbeid innen europeisk forsvars- og forsvarsindustri stå øverst på listen.

Akheron Jaguar MMP-missil
Paris og Stockholm vil innlede samarbeid med sikte på å utvide ytelsen og evnene til MBDAs Akheron anti-tank missil.

Faktisk, hvis, som vanlig, Paris hadde spent Stockholm i 2018, etter at Sverige har truffet voldgift til fordel for det amerikanske Patriot-luftvern- og antimissilsystemet, til skade for den fransk-italienske SAMP/T Mamba, ble forholdet raskt normalisert deretter, med flere effektive forsvarsindustrielle samarbeid, som det dreier seg om. -tankammunisjon (VT4-raketter, Akheron-missil, Bonusgranater), deteksjonssystemer (siraffradar, Awacs GlobalEye-fly, etc.) og andre.

For hvis fransk og svensk industri ofte er i konkurranse, som i tilfelle Rafale vendt mot GripenAv Blekinge ubåt vendt mot Scorpene eller Marlin, eller CAESAR-pistolen vendt bueskytteren, de vet også hvordan de skal samarbeide veldig godt, som i tilfellet med Neuron-programmet eller Meteor-missilet.

Fremfor alt deler Paris og Stockholm nære posisjoner når det gjelder europeisk forsvarsindustrielt samarbeid, og styrking av europeisk strategisk autonomi, selv om Sverige fortsatt er en nær partner, spesielt innen forsvarsindustri, til USA (Gripen engine, T- 7A treningsfly osv.).

Frankrike vurderer at Saab GlobalEye skal erstatte sine 4 AWACS E-3F radarfly

For å starte diskusjonen kommer ikke Emmanuel Macron til Sverige bare med hyggelige ord. Faktisk vil flere industrielle forsvarssamarbeidsprogrammer bli lansert under dette besøket, spesielt angående utviklingen av MBDAs Akheron anti-tank missil, som vil være utstyrt med nye evner med Saab.

Men det store problemet med dette besøket vil utvilsomt være diskusjonene som vil bli initiert mellom de to landene, for å erstatte de 4 avanserte luftovervåkingsflyene AWACS E-3F Sentry fra luft- og romstyrken, med det svenske GlobalEye.

Vil svenske Saab Globaleye erstatte den franske E-3F?
En E-3F SDCA fra den 36. luftbårne deteksjons- og kontrollskvadronen. © A. Jeuland / Luftforsvaret

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs og elektronisk krigføring | Forsvarsanalyse | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler