Salget av F-35 til Tyrkia vurderes igjen av Washington

Fungerende visestatssekretær Victoria Nuland sa at salget av F-35-er til Tyrkia nok en gang var en arbeidshypotese for den amerikanske administrasjonen, bare dager etter at Joe Biden banet vei for levering av F-16V-ene etter anmodning fra Ankara.

Anstrengelsene som president Erdogan har gjort for å normalisere forholdet mellom Tyrkia og Hellas, og autorisasjonen gitt av det tyrkiske parlamentet til Sveriges tiltredelse til NATO, har synlig overbevist Washington om at en ny dynamikk kan settes i gang, for å bringe Tyrkia tilbake i den vestlige folden. . Og F-35 vil åpenbart spille rollen som det amerikanske tilbudet, for å overbevise Ankara om å legge ut på denne veien.

Mot et fornyet forhold mellom Ankara og Washington, på bakgrunn av en endring i Tyrkias internasjonale holdning

Den holdningsendringen som president Erdogan, nylig gjenvalgt, har initiert på den internasjonale scenen de siste månedene bærer tydeligvis frukter. Etter å ha truet i fjor til skyte opp sine missiler mot Athen og beslaglegge manu militari de greske øyene i Egeerhavet, blokkere Sveriges medlemskap i NATO, og etter å ha flørtet, i fire år, med Russland, Kina og Iran, har det tyrkiske statsoverhodet i flere måneder presentert et mye mer attraktivt ansikt for Vesten, og spesielt for USA.

Erdogan Putin Su-57
President RT Erdogan har ved flere anledninger diskutert med Russland om Tyrkias mulige anskaffelse av jagerfly.

For det første dro RT Erdogan til Hellas for å møte sin motpart, K. Mitsotakis, for å normalisere og roe forholdet til sin nabo og evige rival. Noen uker senere avsluttet han blokaden av Sveriges medlemskap i NATO, og oppnådde et stort flertall av parlamentet i avstemningen om dette emnet. Endelig ser det ut til at Tyrkia har tatt avstand fra Moskva og Beijing de siste månedene, uten å bryte med dem, men ved å redusere intensiteten i forholdet.

Denne endringen i holdning, og spesielt avtalen gitt for svensk medlemskap i NATO, ble umiddelbart ønsket velkommen av Washington. President Biden oppfordret dermed Kongressen til å godkjenne, "uten forsinkelse", salg av 40 nye F-16V jagerfly, samt 80 moderniseringssett til denne standarden, for å modernisere de tyrkiske luftstyrkene, i en kontrakt verdt mer enn 20 milliarder dollar.

For god ordens skyld, og for å berolige Athen, ble et stort utstyrsoverføring og industrielt samarbeidsprogram på forsvarsområdet annonsert av USA og Hellas, mens det amerikanske utenriksdepartementet godkjente salg av 40 F-35A til det hellenske luftvåpenet , for 8,6 milliarder dollar.

Denne positive dynamikken mellom USA og Tyrkia kan godt gå langt utover bare F-16V som snart vil bli bestilt. Spørsmålet om en mulig retur av Ankara, i F-35-programmet, ville faktisk nå bli reist på de høyeste nivåene i staten.

Den kaotiske reisen til F-35-salget til Tyrkia

Alt startet veldig bra for F-35 Lightning 2 i Türkiye. Den første partneren til Joint Strike Fighter-programmet, det tyrkiske luftvåpenet, i likhet med landets forsvarsluftfartsindustri, var nøkkelpartnere, med 30 fly under fast ordre, og et totalt behov på 100 fly i 2018, det vil si på den tiden det største ikke-flyet. -Amerikansk jagerflåte.

salg av F-35 til Tyrkia
Lockheed-Martin hadde allerede bygget 6 F-35A for det tyrkiske luftvåpenet da landet ble ekskludert fra programmet.

Etter kuppforsøket i Tyrkia i 2016 ble imidlertid forholdet mellom Ankara og Washington raskt forverret, ettersom Tyrkia rykket nærmere Vladimir Putins Russland, Xi Jinpings Kina og til og med fra Iran. Spenninger i Egeerhavet med Hellas og Kypros, men også i Middelhavet med europeiske marinestyrker som sørget for marineblokaden av Libya, forverret situasjonen ytterligere.

Imidlertid var det den tyrkiske intervensjonen i Nord-Syria, mot de kurdiske allierte i USA og europeere som står overfor Daesh, og spesielt beslutningen om å anskaffe S-400 luftvernsystemet fra Russland, som beseglet skjebnen til F-35. i Tyrkia.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Jagerfly | Militære allianser | Forsvarsanalyse

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbudet gjelder fra 10. til 20. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler