Hvordan vil AI-aktiverte angrepsdroner riste opp den globale strategiske ligningen?

De siste månedene har kunngjøringene mangedoblet seg angående utviklingen av en ny generasjon angrepsdroner utstyrt med kunstig intelligens, for å forsterke deres effektivitet, enten det er i Russland, Kina, Iran og til og med i Nord-Korea.

Langt fra å være anekdotisk, ankomsten av denne nye generasjonen droner militaires lang rekkevidde, hvis effektivitet har blitt demonstrert i Ukraina med Shahed 136, vil skape en ny angrepskapasitet mot fiendens strategiske infrastruktur, så vel som mot dets forsvarssystem, med effekter nær de som kan oppnås ved bruk av atomvåpen.

Mens våpensystemene som er i stand til å gi effektivt forsvar mot disse nye dronene fortsatt er å bli oppdaget, kan vi forvente at deres taktiske så vel som strategiske potensial, og en spesielt lav budsjettmessig og teknologisk inngangsbillett, vil forårsake en dyp omveltning av den globale strategiske ligning etablert siden slutten av andre verdenskrig, basert utelukkende på atomvåpen.

Bruken av Shahed 136 langdistanseangrepsdroner mot ukrainsk sivil infrastruktur

Fra september 2022 ble et nytt våpen skutt opp av russiske styrker, sammen med tradisjonelle ballistiske missiler og kryssermissiler, å slå de ukrainske byene Kiev, Dnipro, Kremetchouk, Zaporozhye og Kharkiv. Langt fra de teknologiske våpnene som Vesten begynte å levere til de ukrainske styrkene, var det en rimelig drone, lett å produsere og anskaffet i store mengder av Russland fra Iran, Shahed-angrepsdronen. 136.

Shahed-136 angrepsdroner
Den iranske Shahed 136 langdistanseangrepsdronen ble først avslørt i desember 2021, og ble brukt i kamp i Ukraina fra september 2022.

For første gang ble droner brukt til å utføre strategiske oppdrag, nemlig å angripe sivil infrastruktur og til og med motstanderens befolkning. Den hadde bare 2,5 m vingespenn og 200 kg, men den var i stand til å reise opptil 2 km ved å bruke sin MD-000 stempelmotor, og treffe nøyaktig et mål takket være satellittføringen, for å detonere den militære ladningen på 550 til 30 kg.

Fremfor alt var produksjonsprisen, estimert til rundt $20 til $40 000, ikke i forhold til cruisemissilene som ble brukt til da av Moskva, som Kalibr og Kh-55, men også med rakettene som ble brukt til å motvirke den.

Mens russiske langdistanseammunisjonslagre hadde en tendens til å bli tomme, tillot de rundt 800 Shahed 136-ene levert av Iran til Russland russiske styrker til å opprettholde betydelig press på ukrainsk luftvernforsvar, som ble tvunget til å bli utplassert og ansatt for å beskytte landets strategisk infrastruktur. De forårsaket også et betydelig forbruk av ammunisjon og spredning av DCA-styrker for de ukrainske hærene.

Siden den gang har Shahed 136, og dens versjon produsert lokalt i Russland, kalt Geran-2, vært systematisk brukt i tillegg til kryssermissil- og ballistiske missilangrep contre Ukrainsk sivil og militær infrastruktur, ofte for å tiltrekke seg ild fra DCA som skal beskytte dem, og dermed øke effektiviteten til selve missilene, som er mye mer ødeleggende.

Mot en andre generasjon angrepsdroner utstyrt med AI og mer effektive

Nye modeller av langdistanse angrepsdroner har siden blitt brukt, enten det er i Ukraina, eller av Houthi-opprørerne og iranske hjelpestyrker, i Jemen og Irak. Dette er tilfellet med Shahed 238, en utvikling av 136 utstyrt med en liten reaktor, som gir den en estimert marsjfart mellom 600 og 800 km/t, sammenlignet med bare 185 km/t for den gamle modellen.

Shahed 238 angrepsdrone
Shahed 238-dronen er utstyrt med en turbojet, og vil ha AI ombord, ifølge Teheran. Russland har utviklet sin egen versjon av dronen, kalt Geran-3, også utstyrt med AI.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militære droner og robotikk | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler