Er kamphelikoptre for sårbare nå?

Den amerikanske hæren kunngjorde at den avslutter FARA-programmet med sikte på å utvikle kamp- og rekognoseringshelikoptre for å erstatte OH-58 Kiowa og en del av AH-64 Apache som den bruker.

Kredittene som dermed frigjøres, det vil si flere milliarder dollar i årene som kommer, vil gjøre det mulig å finansiere anskaffelsen av nye UH-60M Black Hawk manøvreringshelikoptre og CH-47F Chinook tungtransporthelikoptre, mens rekognosering og Angrepet vil bli gjennomført av lette droner og lurende ammunisjon.

Denne avgjørelsen, som overrasket selv industrimennene som deltok i programmet, er imidlertid ikke et resultat av en ny programmatisk reversering som Pentagon har hemmeligheten til. Faktisk har krigen i Ukraina vist den ekstreme sårbarheten til kamphelikoptre når de nærmer seg innsatslinjen, men også effektiviteten til droner og lurende ammunisjon for å erstatte dem.

Russiske kamphelikoptre nøytralisert i Ukraina, og erstattet av rekognoseringsdroner og lurende ammunisjon

60 av 133! Dette er hastigheten på dokumenterte tap (ødelagt eller skadet) registrert av flåten av Ka-52 Hockum-B kamphelikoptre Russiske væpnede styrker i Ukraina, etter to års krig. Når de tapte Mi-28N, Mi-24 og Mi-35 er lagt til, ville de russiske hærene mistet 90 roterende kampvinger, av de 135 helikoptrene skutt ned, ødelagt på bakken eller skadet siden starten av konflikten.

Ka-52 Hockum-B skutt ned i Ukraina
Russiske hærer har mistet nesten halvparten av sine 133 Ka-52 Hockum-B siden starten av konflikten i Ukraina

Denne ekstraordinært høye tapsraten, som langt oversteg taktisk luftfart, som også var svært utsatt, førte til at den russiske generalstaben betydelig reduserte bruken av sine kamphelikoptre nær forsvarslinjen, noe som førte til at de mistet en stor del av de operasjonell merverdi de skulle gi.

Mens rollen til kamphelikoptre har blitt betydelig redusert de siste månedene langs frontlinjen i Ukraina, har rollen til rekognoseringsdroner, så vel som lurende ammunisjon, skutt i været, nettopp for å oppfylle oppdragene til disse enhetene som nå også er utsatt.

Langt fra å representere et alternativ som viser degradert ytelse til rekognoseringshelikoptre, har bruken av mer eller mindre lette droner for å søke og identifisere motstridende styrker og utstyr gjort det mulig å øke gjennomsiktigheten av slagmarken betydelig, i dens fullstendighet, som i tid.

Samtidig gjør lurende ammunisjon, som den russiske Lancet eller den amerikanske Switchblade, det mulig å utgjøre en konstant trussel mot motstridende infrastruktur og rustning, og effektivt erstatte angrepshelikoptre i dette oppdraget.

Den amerikanske hæren forlater FARA-programmet

Denne uforsonlige observasjonen, som neppe kan ignoreres, veide absolutt tungt i beslutningen som ble offentliggjort 8. februar av Pentagon, for å avslutte FARA-programmet høyytelses rekognoserings- og angrepshelikoptre, lansert i 2018.

Invictus Bell kamphelikoptre
Bell ble valgt med B360 Invictus som en av to FARA-finalister

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Hélicoptères de combat | Analyses Défense | Conflit Russo-Ukrainien

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler