Tyrkia slutter seg til European Sky Shield Initiative, og rykker nærmere F-35 og Typhoon.

Den 15. februar undertegnet den tyrkiske forsvarsministeren en intensjonsavtale for Tyrkias medlemskap i European Sky Shield Initiative, eller ESSI, sammen med sin greske kollega Nikolaos Dendias. Denne kunngjøringen, som overrasket mange observatører, markerer en ny utvikling fra Ankaras side for å normalisere forholdet til Hellas, men også europeerne og amerikanerne.

Faktisk, for å bli med i ESSI, vil Tyrkia mest sannsynlig måtte anskaffe Patriot luftvern- og antimissilbatterier, foreslått i flere år av Washington, som et alternativ til det russiske S-400-systemet, levert av Moskva til Tyrkia i 2019, og opphavsmannen til en rekke amerikanske sanksjoner, inkludert Tyrkias utvisning fra F-35-programmet.

Tyrkia slutter seg til European Sky Shield Initiative sammen med Hellas

En signere denne intensjonsavtalen om å bli medlem av ESSI, sammen med Nikolaos Dendias, sendte Yasar Guler, den tyrkiske forsvarsministeren, en rekke samtidige meldinger til Hellas, Tyskland og europeere som helhet.

For det første markerer det fremskrittet i bilaterale forhold mellom Ankara og Athen, mens for bare halvannet år siden, på sidelinjen av det tyrkiske valget, RT Erdogan truet med å skyte ballistiske missiler mot store greske byer.

Startet for to måneder siden, av det fredelige møtet mellom K. Mitsotakis, den greske statsministeren, og RT Erdogan, den tyrkiske presidenten, ble denne forsoningen forventet av både europeerne og amerikanerne, spesielt for å lempe på sanksjonene mot den tyrkiske forsvarsindustrien.

European Sky Shield Initiative for Typhoon Turkish
Tyrkias inntreden i ESSI, og det sannsynlige oppkjøpet av amerikanske Patriot-batterier, vil sannsynligvis tillate Ankara å lokke Berlin til å kunne anskaffe de 40 Eurofighterne Typhoon i forhandlinger.

Senere vedtok det tyrkiske parlamentet, med stort flertall, Sveriges tilslutning til NATO, etter emnet hadde blitt utnyttet av president Erdogan, i hans motstand mot europeerne og NATO, for anskaffelse av nye F-16, men også av Typhoon.

Hvis autorisasjonen til å eksportere 40 nye F-16V og 80 sett, samt et stort antall deler, ammunisjon og vedlikeholdssystemer, alt for 20 milliarder dollar, ble raskt oppnådd av Ankara, etter autorisasjonen gitt i Stockholm for å bli med i Atlanterhavsalliansen , oppkjøpet av rundt førti Eurofighters Typhoon, i forhandlinger i flere måneder, var fortsatt i stå, møtt med tyske nøling.

Den andre meldingen er derfor ment for europeere, og mer spesielt for Berlin. Ved å bli med i ESSI, et tysk initiativ som tar sikte på å harmonisere og koble sammen anti-fly- og anti-missilforsvarssystemene til alle deltakerne, og det er allerede mange av demYasar Guler sørger for opphevelse av det tyske vetoretten angående Typhoon.

Berlin ville faktisk ha store vanskeligheter med å rettferdiggjøre et slikt eksportnekt, samtidig som Tyrkia godtas i det mest strategiske ikke-kjernefysiske initiativet lansert i Europa, under tysk ledelse.

Ankaras anskaffelse av amerikanske Patriot-batterier blir stadig mer sannsynlig

Den tredje meldingen, sendt ved signeringen av denne intensjonsavtalen, er åpenbart ment for Washington. Faktisk sørger ESSI, slik den er organisert i dag, bare for sammenkobling av tre typer luftvern- og antimissilsystemer: den tyske IRIS-T SLM på kort og mellomlang avstand, den amerikanske Patriot på lang avstand og med endo-atmosfærisk avskjæring, og det israelske Arrow-3 ekso-atmosfæriske anti-missil-systemet, ervervet eksklusivt av Tyskland.

HISAR-A Türkiye
Tyrkia har utviklet HIDAR-A- og HISAR-U-systemene, og tilbyr lignende ytelse som det tyske IRIS-T SLM

Imidlertid er det svært usannsynlig at de tyrkiske hærene kjøper IRIS-T SLM. Siden 2021 har de faktisk implementert kortdistanse HISAR-A og mellomdistanse HISAR-U-systemer, utviklet av Roketsan og Aselsan, hvis ytelse er sammenlignbar med det tyske systemet.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Tyskland

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler